Filtry oleju – opinie
Witam wszystkich forumowiczów :–) jeżeli piszę nie w tym dziale to przepraszam. Jestem posiadaczem mazdy od niedawna i chciałbym wymienić komplet filtrów ale mam problem bo nie wiem jaki zakupić :–/ przeczytałem parę działów i dowiedziałem się ze dwa rodzaje, tj wkład lub cala puszka. Wg VIN wynika ze metalowy ale w sklepie powiedzieli ze wkład. Dzwoniłem do aso ale mają terminal zepsuty i nie da rady sprawdzić. A w innym aso mówią ze po numerze VIN to różnie bywa, najlepiej jak bym osobiście podjechał :–\ Mazda 6 GG 1,8 0.6.2003r HB VIN 148241182673
- Od: 6 maja 2015, 10:25
- Auto: Mazda 6 1.8 16v GG 2003r hb
A nie możesz zajrzeć pod maskę po prostu? :–) filtr oleju da się zobaczyć, a już tym bardziej jak jest w wersji na wkład 
Ps. Od końcówki numeru nadwozia 176451 jest puszka, więc stawiam ją u Ciebie
Ps. Od końcówki numeru nadwozia 176451 jest puszka, więc stawiam ją u Ciebie
Dla posiadaczy Madzi 3 BL 1.6 benzyna zamieszczam info o filtrach jakie dziś zakupiłem w sklepie we Wrocławiu. Polecam sklep Car – Zone, bo panowie mają ceny naprawdę korzystne, a sprzedają oryginalne japońskie produkty 

- Od: 15 mar 2015, 15:50
- Auto: Mazda 3 BL, 2011, 1.6, Benzyna
Dziękuje za odpowiedź
wolałem się upewnić dwa razy niż wydawać kasę na niepotrzebne filtry. Udało mi się dodzwonić do jeszcze jednego Aso i też potwierdzili że jest puszka. Filtry już zamówione zestaw filtrów knechta za 110 zł więc chyba nie tak drogo. Za sito w baku zajmę się jak będzie pogoda. Pozdrawiam 
Ps. Zaglądałem pod maskę ale strasznie tam ciasno :p i na pierszy rzut oka nie wiać
Ps. Zaglądałem pod maskę ale strasznie tam ciasno :p i na pierszy rzut oka nie wiać
- Od: 6 maja 2015, 10:25
- Auto: Mazda 6 1.8 16v GG 2003r hb
Paweł napisał(a):Dokładnie, bez zaglądania do środka to żadne porównanie.
Podobieństwo filtra Mazdy i Boscha może być spowodowane pochodzeniem z tej samej fabryki.
Taka sytuacja jest co raz częściej spotykana, ponieważ wielu producentów w chwili obecnej na drugiej linii produkuje zamiennik, który niczym prawie się nie różni od oryginału. Zarówno wyglądem i jakością. Spowodowane jest to tym, iż ludzie często szukają zamiennika w niższej cenie, a w taki sposób tak czy tak zysk pozostaje u producenta. Co prawda mniejszy ale jest. Pozdrawiam
- Od: 2 cze 2015, 12:41
- Auto: mazda rx-8
2005
Witam wszystkich,
nie znalazłem lepszego tematu więc zapytam tutaj:)
Przymierzam się do wymiany oleju oraz oczywiście filtra jednak mam problem z określeniem numeru części. Rok temu zaraz po kupnie auta dałem do ASO zrobienie podkładek pod wtryskami i tam przy okazji wymienili filtr. Na fakturze mam numer RFY2143029A. Na stronie www.jimellismazdaparts.com nie znajduje w ogóle takiego numeru.
Z kolei np. na iparts.pl jak wybiorę mój model do podaje, że pasuje Knecht OC205. Czy to jest zamiennik dla RFY...?
Czy jest mi w stanie ktoś podać czy to jest właściwy nr części "filtr oleju" czy może nr jest jakiś inny?
Moja mazdzia to M5 2.0 110KM diesel z DPF.
Dziękuję.
nie znalazłem lepszego tematu więc zapytam tutaj:)
Przymierzam się do wymiany oleju oraz oczywiście filtra jednak mam problem z określeniem numeru części. Rok temu zaraz po kupnie auta dałem do ASO zrobienie podkładek pod wtryskami i tam przy okazji wymienili filtr. Na fakturze mam numer RFY2143029A. Na stronie www.jimellismazdaparts.com nie znajduje w ogóle takiego numeru.
Z kolei np. na iparts.pl jak wybiorę mój model do podaje, że pasuje Knecht OC205. Czy to jest zamiennik dla RFY...?
Czy jest mi w stanie ktoś podać czy to jest właściwy nr części "filtr oleju" czy może nr jest jakiś inny?
Moja mazdzia to M5 2.0 110KM diesel z DPF.
Dziękuję.
- Od: 19 maja 2014, 07:52
- Auto: Mazda 5 CR 2007r. 2.0 CiTD 81kW
Wiem że temat dawno nie ruszany – ale w sumie dyskusja dotyczy tego, co w tym temacie było opisywane, a właściwie filtra Mann.
Większość Waszych opinii o filtrach MANN jest bardzo pozytywna.
Na początku tematu kolega Fiveopac robił bardzo ogólne porównanie filtrów Filtrona, Bosha i Mazda i widoczna była różnica średnicy otworów. Po przeczytaniu tego tematu nastawiłem się na zakup filtra Mann. Jednakże rzut oka na zdjecie takiego filtra , ze strony sklepu, z której chciałem zamawiać go razem z oleum do mojej M5 https://filtrytotu.pl/pl/filtry/5446-mann-w-712-73-lub-w712-73.html ), pokazuje, że ma on tylko 4 otwory zamiast 5 (jak ma to miejsce w tych z początku tematu). Raczej nie widać by średnica była zdecydowanie większa niż w pozostałych, by zachowac przepływ na takim samym poziomie...
Ponadto, na Ceneo, jedna z opinii na temat tego filtra mówi, że po jego założeniu słychać cichy gwizd podczas jazdy.
Co o tym sadzicie? Czy może to zdjęcie nie jest aktualne? Brać tego Manna czy raczej Filtrona?, a może Knecht https://filtrytotu.pl/pl/filtry/10442-mahle-knecht-oc-466-lub-oc466.html?
Nigdy sie jakoś wielce nie zastanawiałem – myślałem filtr to filtr – ale sam mam wrażenie że od ostatniej wymiany oleju jakbym miał delikatnie inny dźwiek spod maski .. stad moja ciekawość i chęc sprawdzenia czegoś bardziej... polecanego.
Większość Waszych opinii o filtrach MANN jest bardzo pozytywna.
Na początku tematu kolega Fiveopac robił bardzo ogólne porównanie filtrów Filtrona, Bosha i Mazda i widoczna była różnica średnicy otworów. Po przeczytaniu tego tematu nastawiłem się na zakup filtra Mann. Jednakże rzut oka na zdjecie takiego filtra , ze strony sklepu, z której chciałem zamawiać go razem z oleum do mojej M5 https://filtrytotu.pl/pl/filtry/5446-mann-w-712-73-lub-w712-73.html ), pokazuje, że ma on tylko 4 otwory zamiast 5 (jak ma to miejsce w tych z początku tematu). Raczej nie widać by średnica była zdecydowanie większa niż w pozostałych, by zachowac przepływ na takim samym poziomie...
Ponadto, na Ceneo, jedna z opinii na temat tego filtra mówi, że po jego założeniu słychać cichy gwizd podczas jazdy.
Co o tym sadzicie? Czy może to zdjęcie nie jest aktualne? Brać tego Manna czy raczej Filtrona?, a może Knecht https://filtrytotu.pl/pl/filtry/10442-mahle-knecht-oc-466-lub-oc466.html?
Nigdy sie jakoś wielce nie zastanawiałem – myślałem filtr to filtr – ale sam mam wrażenie że od ostatniej wymiany oleju jakbym miał delikatnie inny dźwiek spod maski .. stad moja ciekawość i chęc sprawdzenia czegoś bardziej... polecanego.
U mnie po założeniu Manna w LFie żadnych dziwnych świstów nie zaobserwowałem. Wydaje mi się, że tak jak wspomniałeś filtr to filtr. Ważne aby w miarę regularnie wymieniać w miarę przyzwoitej firmy a będzie dobrze.
Nie dajmy się zwariować.
Nie dajmy się zwariować.
-
Im trudniej, tym lepiej
- Od: 19 cze 2015, 07:10
- Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92
Od lat używam tylko Mann, do moich aut i tych w firmie. Uważam, że są bardzo dobre, nigdy żadnych świstów itp. No chyba, że akurat poleci łożysko w alternatorze albo coś, heh.
Gdyby nie było na magazynie Mann, to wziąłbym Knecht lub Fiaam.
Gdyby nie było na magazynie Mann, to wziąłbym Knecht lub Fiaam.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Witam, mam mazde 6 2007r 1.8 120km jaki wybrać filtr oleju, chodzi mi o rozmiar filtra>
Dopisano 1 paź 2017, 15:13:
czy mógłby byc filtr oleju knechta oc205?
Dopisano 1 paź 2017, 15:18:
z tego co sie doczytałem to oc466 benzyna a oc 205 to diesel
Dopisano 1 paź 2017, 15:13:
czy mógłby byc filtr oleju knechta oc205?
Dopisano 1 paź 2017, 15:18:
z tego co sie doczytałem to oc466 benzyna a oc 205 to diesel
- Od: 16 lip 2016, 22:10
- Auto: Mazda 6 2.0 147 KM benzyna 2009r
Jak chcesz już zamiennik to rozejrzyj się za firmą VIC. Bardzo, bardzo dobre filtry, nie ustępują OEM. Chociaż i tak polecałbym OEM, różnica cenowa nie jest znacząca, środek jest taki jaki powinien być, a nie jakieś małe papierowy pasek, ogólnie lepsze filtrowanie i przepływność oleju.
Cześć,
Kupiłem do mojego civica filtr Knecht. Jako zamiennik podawany jest OC617 do mojego silnika, natomiast sprzedawca dał mi OC196, jako zamiennik, uzasadniając, że wymiary te same i często producenci podają jakiś konkretny, a inny też pasuje.
Sprawdziłem dane katalogowe i rzeczywiście gabaryty są te same, natomiast różnica jest w uszczelce. W filtrze, który kupiłem ma ona średnicę przekroju 4,2 mm, natomiast w odpowiednim filtrze jest to 5,1 mm. Co o tym sądzicie? Mogę zastosować filtr OC196 czy upierać się, że ma być OC617 albo zwrot kasy?
OC617: https://catalog.mahle-aftermarket.com/e ... 99#divider
OC196: https://catalog.mahle-aftermarket.com/e ... 43#divider
Kupiłem do mojego civica filtr Knecht. Jako zamiennik podawany jest OC617 do mojego silnika, natomiast sprzedawca dał mi OC196, jako zamiennik, uzasadniając, że wymiary te same i często producenci podają jakiś konkretny, a inny też pasuje.
Sprawdziłem dane katalogowe i rzeczywiście gabaryty są te same, natomiast różnica jest w uszczelce. W filtrze, który kupiłem ma ona średnicę przekroju 4,2 mm, natomiast w odpowiednim filtrze jest to 5,1 mm. Co o tym sądzicie? Mogę zastosować filtr OC196 czy upierać się, że ma być OC617 albo zwrot kasy?
OC617: https://catalog.mahle-aftermarket.com/e ... 99#divider
OC196: https://catalog.mahle-aftermarket.com/e ... 43#divider
Kamtre napisał(a):Jak chcesz już zamiennik to rozejrzyj się za firmą VIC. Bardzo, bardzo dobre filtry, nie ustępują OEM. Chociaż i tak polecałbym OEM, różnica cenowa nie jest znacząca, środek jest taki jaki powinien być, a nie jakieś małe papierowy pasek, ogólnie lepsze filtrowanie i przepływność oleju.
Zgadza się
Widział ktoś artykuł Ruska , ktory wstawił czujnik w filtr oleju ile tak naprawde działa filtr oleju, a pozniej jest to ominiete zaworem i olej nie jest wogole filtrowany , tylko pompowany z całym syfem na cały motor?? Własnie mnie zastanawiało ,czemu mam znowu porysowane wałki... Spolerowałem je i były jak lusterko po ok .30-40km, bo tyle zrobilem,dalej pojawiły sie rysy, ale to odkryłem przy zmianie głowicy.. I wczoraj własnie natknąłem sie na ten test ruska własnie z czujnikiem w filtrze...
https://www.abw.by/novosti/experience/183246/
Zawsze latałem na filtrach filtrona, jakis czas były OEM, teraz zamowiłem Knecht'a. Tez zrobie zdjecia dla porownania .
https://www.abw.by/novosti/experience/183246/
Zawsze latałem na filtrach filtrona, jakis czas były OEM, teraz zamowiłem Knecht'a. Tez zrobie zdjecia dla porownania .
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Ja zawsze wymieniam filtr 2x częściej niż olej i jeśli jest to puszka i jest miejsce na większą to dobieram jak największy filtr na długość byle by wymiary pozostałe były zachowane i ciśnienie zaworu to samo.
Czy ktoś miał kontakt z filtrami HENGST szukam opinie odnoście jakości wykonania.
Nie wierzyłem ,ze az taka mozebyc roznica... Ale po zmianie filtra kontrolka gaśnie przed odpalaniem, na samym obrocie wałem z rozrusznika
Jutro porownianie filtrona i knechta. I silnik jakby ciszej pracował, moze efekt placebo 
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
między jakimi filtrami taka różnica?