Żarówki – typy, opinie, testy
Można przejechać nawet 5000km i żarówka jeszcze szybciej padnie. Wszystko zależy od częstotliwości zapalenia i gaszenia żarówek bo to je najbardziej obciąża. Miałem dawno temu H4, przy przebiegu około 12 tyś wytrzymywały nieco ponad rok.
no ja oszczędnie jezdziłem zapalałem je dopiero na sygnał koguta
– moja żonka się zawsze ze mnie śmiała że robię sztukę nawet z zapalania i gaszenia świateł
no mimo tego że naprawdę się starałem oszczędzać żarniki to poległa jedna ale przy -15 stopniach w nocy 1000 m.n.p.m to tez miało wpływ pewnie 

ja latałem bardzo dużo na osramach i zawsze byłem zadowolony. Ale teraz namierzyłem osram cool blue i jest hit bo cena rewalka 300zł za parę (chodzi o d2s) ale światło jest zupełnie inne i co najważniejsze widoczność super.
- Od: 19 sty 2005, 23:02
- Auto: BMW M3 Audi A6 Mazda6
Witam.
Po przeczytaniu kilku stron wątku wybrałem OSRAM'e żarówki model Night Breaker Unlimited.
Finalnie chyba jedne z najdroższych żarówek na rynku, założyłem i uważam że ich zakup to była dobra decyzja. W porównaniu z jakimiś tam standardowymi ze stacji to niebo a ziemia. Na mijania lepiej doświetlają pobocze (odległości tak bardzo nie odczułem bo mam lekko za nisko światła ustawione), na długich to w ogóle dzień w nocy :–) Przy okazji światło jest ciepłe i przyjemne – lekko obawiałem się że będzie zbyt zimne.
Zobaczymy jak z wytrzymałością.
Na ten moment Polecam.
pozdrawiam
xMekpx
Po przeczytaniu kilku stron wątku wybrałem OSRAM'e żarówki model Night Breaker Unlimited.
Finalnie chyba jedne z najdroższych żarówek na rynku, założyłem i uważam że ich zakup to była dobra decyzja. W porównaniu z jakimiś tam standardowymi ze stacji to niebo a ziemia. Na mijania lepiej doświetlają pobocze (odległości tak bardzo nie odczułem bo mam lekko za nisko światła ustawione), na długich to w ogóle dzień w nocy :–) Przy okazji światło jest ciepłe i przyjemne – lekko obawiałem się że będzie zbyt zimne.
Zobaczymy jak z wytrzymałością.
Na ten moment Polecam.
pozdrawiam
xMekpx
Czcigodni... czytając wątek najczęściej jest mowa o Osram NB. Mam takie od 2,5 roku jedna odmówiła posługi. Chętnie bym zmienił na coś innego z ciekawości. Czy ktoś używał takich żarówek:
1.
Philips
2.
Osram
3.
Bosch
4.
Tungsram
Czy ktoś może którąś z nich odradzić? Nie znam tematu dokładnie ale wydaje mi się, że żarówka H4 w porównaniu z H7 czy H11 może świecić inaczej mimo, że to ten sam model. Więc może ktoś będzie w stanie pomóc w wyborze. Mam DRL także generalnie zależy mi na dobrym sprawowaniu się żarówek w nocy. Dzięki
1.

2.

3.

4.

Czy ktoś może którąś z nich odradzić? Nie znam tematu dokładnie ale wydaje mi się, że żarówka H4 w porównaniu z H7 czy H11 może świecić inaczej mimo, że to ten sam model. Więc może ktoś będzie w stanie pomóc w wyborze. Mam DRL także generalnie zależy mi na dobrym sprawowaniu się żarówek w nocy. Dzięki
Polecam Ci te ostatnie, ale skąd je wziąłeś??Są jakieś inne i kosztują duuużo
Tu masz link na oryginalne Tungsramy, ja od nich biorę i mogę polecić...
http://archiwum.allegro.pl/oferta/tungs ... 38608.html
Tu masz link na oryginalne Tungsramy, ja od nich biorę i mogę polecić...

Być może, ale zauważ różne typy tungsramów ma prawie identyczne pudełka, a u ciebie jakieś czerwone...
Popatrz na bosche albo osramy.Różne rodzaje, a pudełka identyczne
Popatrz na bosche albo osramy.Różne rodzaje, a pudełka identyczne
Odradzam żarówki typu xenon – effect. Używałem kilka kompletów. Ostatnio były Osram Cool Blue Intense, wcześniej Tungsramy Bluish. Teraz wpadły Osram Silverstar 2.0 (+60%). Zdecydowanie polecam te ostatnie.
Chyba, żadna w wymienionych przeze mnie nie jest "żarówką typu xenon" nie?
To dobrze, że odrzuciłem je na samym początku
Dziękuję
A jaki kolor dają te żarówki?
Kazdy chwali swoje. Ja jezdze ze 2 lata (oczywiscie nie jeden komplet)na bluish i nie zamierzam z nich rezygnowac, ew na probe inne. Nie kazda zarowka swieci tak samo w roznych samochodach, kazdy ma tez inne osobiste preferencje. Ale i tak bardziej wymierna bedzie opinia kogos kto uzytkuje taki sam model samochodu.
Mądrego i spostrzegawczego to i dobrze posłuchać
Pisałem do sprzedającego Tungsramy i powiedział, że: "Tungsram należy do GE, opakowanie nie ma znaczenia w środku znajduje się ta sama żarówka."
Także chyba na te się zdecyduję.
Pisałem do sprzedającego Tungsramy i powiedział, że: "Tungsram należy do GE, opakowanie nie ma znaczenia w środku znajduje się ta sama żarówka."
Także chyba na te się zdecyduję.
Ja miałem u siebie zarówno tungsramy megalight 120% jak i obecnie osramy night breaker unlimited. Osobiście wybieram tungsramy i jak obecne się spalą, to wracam do megalight. Tungsramy świecą u mnie bardziej równomierną plamą (bo w osramach są takie niedoświetlone cętki), mają cieplejszą barwę (po serii kombinacji ze wszystkimi wynalazkami typu blue i white stwierdzam że lepszych żarówek niż z żółtą barwą nie ma, chyba że chodzi tylko o wygląd a nie ilość światła). Faktem jest że osramy rzeczywiście mają podniesioną temperaturę światła i u mnie faktycznie są białe (właściwie identyczna barwa jak tungsram sportlight 50%), i spośród wszystkich "bielszych" żarówek jakie miałem są najlepsze bo najjaśniejsze. Ale mimo wszystko wolę żółte światło, które moje oko lepiej przyjmuje dlatego wracam do tungsramów. Z tym że u mnie jest H4, a w 6 jest H7. Ja mam zwykłe klosze, a w 6 jest soczewka, dlatego to wszystko może zupełnie inaczej wyglądać. Osobiście zacząłbym od czyszczenia wnętrza reflektora, żeby mieć pewność że naprawdę korzystam ze 100% możliwości żarówki.
Wyrażę opinię na temat żarówek niemieckich FLOSSER Ultralampen HB4. Opinię bardzo negatywną. Żarówki mają około 3 miesiące, świeciły na początku całkiem przyzwoicie, geometria żarówki bardzo dobra, wykonanie itd, wszystko było ok, na początku.
Od jakiegoś czasu z dnia na dzień dało się zaobserwować spadek jasności świecenia, z dnia na dzień, świeciły coraz słabiej, dzisiaj stwierdziłem że wyciągnę je żeby zobaczyć co się dzieje i oczom moim ukazał się taki widok:
całe szczęście że nie wybuchy w lampie, swoją drogą ciekawe jak wygląda odbłyśnik i soczewka... nie mam czasu teraz rozbierać lamp.
Od jakiegoś czasu z dnia na dzień dało się zaobserwować spadek jasności świecenia, z dnia na dzień, świeciły coraz słabiej, dzisiaj stwierdziłem że wyciągnę je żeby zobaczyć co się dzieje i oczom moim ukazał się taki widok:
całe szczęście że nie wybuchy w lampie, swoją drogą ciekawe jak wygląda odbłyśnik i soczewka... nie mam czasu teraz rozbierać lamp.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust