Opony zimowe
OK. Dzięki za wszystkie odp. zwiększę zakres cenowy do 1600 zł i kupię coś bardziej markowego. Pozdrawiam
- Od: 26 sie 2014, 20:43
- Auto: Mazda 3 BL 1.6
marcin255 napisał(a):3 lata mam – bardzo dobre opony
http://www.oponeo.pl/model-opony/uniroyal-ms-plus-66
wczoraj kupiłem takie właśnie na oponeo. bardzo dobra cena, 240zł.
muunek napisał(a):Vredestein snowtrac.. Polecam
Ja także. Solidna firma z Holandii, u nas słabo znana. Dla mnie to najlepsze zimówki a miałem/mam do czynienia z wieloma.
Jak jeździsz w większości po mieście i krótkie trasy to bierz całosezonowe. Ja mam w swoim bolidzie i się sprawdzają. 200 KM 1400 kg.
Dla sceptyków, tak są do niczego, laski nie robią
Wasze dedykowane letnio/zimowe pewnie tak.
Z zaśnieżonego parkingu wyjeżdżają jak złoto, na mokrym asfalcie hamują bez niespodzianek, ogólnie trakcja dobra, nie pływają, czego chcieć więcej?
Dla sceptyków, tak są do niczego, laski nie robią
Z zaśnieżonego parkingu wyjeżdżają jak złoto, na mokrym asfalcie hamują bez niespodzianek, ogólnie trakcja dobra, nie pływają, czego chcieć więcej?
muunek napisał(a):Vredestein snowtrac.. Polecam
tadziomaru1 napisał(a):muunek napisał(a):Vredestein snowtrac.. Polecam
Ja także. Solidna firma z Holandii, u nas słabo znana. Dla mnie to najlepsze zimówki a miałem/mam do czynienia z wieloma.
I ja również mam Vredestein Snowtrac 3 kupione jako nówki w zeszłym sezonie, n razie po jednej zimie moge spokojnie polecić

- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
marcin255 napisał(a):buczos napisał(a):ardzo dobra cena, 240zł.
może 440 zł ?
hmmm, ja płaciłem 240 za sztukę.
=> http://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroya ... h#49434346
Witam,
Zapewne już istnieje odpowiedź na to pytanie, ale niestety nie udało mi się znaleźć, stąd prośba do moderatorów o ewentualne przepięcie do właściwego wątku.
Jaki jest standardowy rozstaw śrub w kole w Madzi 5, 2.0 benzyna, 146KM, 2005r. ?
Posiadam mazdowskie alufelgi 16'' z oponami letnimi 205/55/R16 i rozważam zakup kompletu felg stalowych na zimę.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Bochun
Zapewne już istnieje odpowiedź na to pytanie, ale niestety nie udało mi się znaleźć, stąd prośba do moderatorów o ewentualne przepięcie do właściwego wątku.
Jaki jest standardowy rozstaw śrub w kole w Madzi 5, 2.0 benzyna, 146KM, 2005r. ?
Posiadam mazdowskie alufelgi 16'' z oponami letnimi 205/55/R16 i rozważam zakup kompletu felg stalowych na zimę.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Bochun
Witam jako ze jesteśmy przed sezonem to możemy się wypowiemy
Po 8latach pracy przy oponkach mamy małe, bo małe ale jakieś doświadczenie
1)Michelin-
opony od lat godne polecenia niestety tylko ta cena, część klientów nie chce innych opon (możne to snobizm a możne jakość) Nikła ilość reklamacji.Godne polecenia 2 ostatnie modele choc juz nie robia takich przebiegów jak pierwsze modele
2)nokian
brak istotnych wad polecam do każdej klasy auta grubsze barki opon niż grupa michelina, zakładałem do outback'a i imprezy a znajomy z Volvo s80 v8 nie chce innych choc wczesniej ujezdzal michelina pa3 (jest 4-5 razy w roku na nartach i wie co mowi)
3)continental -rewelacja na razie same pochwaly, 830 i 850 rewelacja w blocie posniegowym i ubitej nawieszchni
4) kleber
"biedny" michelin polecam lecz przez miekkie boki delikatnie plywaja na drodze (do 626 dmuchalem po 0,3 atm na kolo więcej i bylo lepiej)
5)Goodyear ug7 , ug7+ i ug8 oraz performace 1 i 2
ogólnie kierunkowa opona rewelacja w sypkim śniegu , błocie pośniegowym i wodzie rewelacja (sam je kiedys mialem)ale jakosc beznadzieja _problemy z biciem kol oraz miekka mieszanka-trwalosc znikaja w oczach
Ogólnie moje spostrzeżenia
1 Michelin i nokian
2 continental (szczegolnie 850 )
3kleber hp2 ivredenstein i ewentualnie goodyear
budzet to debica, dayton 510 oraz barum i matador oraz w dziwnych rozmiarach (17-20 ) Falken
ogolnie uciekac od chińczykow: ewentualnie nexen
bron boze bieznikowane
alternatywa jest markowa uzywana: – kazda opona po wyjezdzie z serwisu jest juz uzywana nie mylic ze zuzyta:)
chetnie sluzymy pomoca
Po 8latach pracy przy oponkach mamy małe, bo małe ale jakieś doświadczenie
1)Michelin-
opony od lat godne polecenia niestety tylko ta cena, część klientów nie chce innych opon (możne to snobizm a możne jakość) Nikła ilość reklamacji.Godne polecenia 2 ostatnie modele choc juz nie robia takich przebiegów jak pierwsze modele
2)nokian
brak istotnych wad polecam do każdej klasy auta grubsze barki opon niż grupa michelina, zakładałem do outback'a i imprezy a znajomy z Volvo s80 v8 nie chce innych choc wczesniej ujezdzal michelina pa3 (jest 4-5 razy w roku na nartach i wie co mowi)
3)continental -rewelacja na razie same pochwaly, 830 i 850 rewelacja w blocie posniegowym i ubitej nawieszchni
4) kleber
"biedny" michelin polecam lecz przez miekkie boki delikatnie plywaja na drodze (do 626 dmuchalem po 0,3 atm na kolo więcej i bylo lepiej)
5)Goodyear ug7 , ug7+ i ug8 oraz performace 1 i 2
ogólnie kierunkowa opona rewelacja w sypkim śniegu , błocie pośniegowym i wodzie rewelacja (sam je kiedys mialem)ale jakosc beznadzieja _problemy z biciem kol oraz miekka mieszanka-trwalosc znikaja w oczach
Ogólnie moje spostrzeżenia
1 Michelin i nokian
2 continental (szczegolnie 850 )
3kleber hp2 ivredenstein i ewentualnie goodyear
budzet to debica, dayton 510 oraz barum i matador oraz w dziwnych rozmiarach (17-20 ) Falken
ogolnie uciekac od chińczykow: ewentualnie nexen
bron boze bieznikowane
alternatywa jest markowa uzywana: – kazda opona po wyjezdzie z serwisu jest juz uzywana nie mylic ze zuzyta:)
chetnie sluzymy pomoca
-
LepszyVipTyre
Hmmm... A to ilu Was tu jest? 
Hmmm ja kupiłem komplecik nowych vredestein snowtrack 3. Mają sporo ppzytywnych opini. Także zobaczymy po zimie ile są warte. Podejrzewam że będę zadowolony bo do tej pory jeździłem na jakiś uzywkach Dębicy i dawały radę
Może to głupie ale oponki wybierałem łopatologicznie wg tego co mi sie wydaje że będzie sobie w zimie radzić
A ten bierznik jak w traktorze wygląda całkiem solidnie haha 
- Od: 1 wrz 2014, 09:34
- Auto: Mazda 6 GY 2003
2.0 141KM LF
Tutaj jestem
michalodz88 napisał(a):vredestein snowtrack 3
Miałem takie same opony i muszę przyznać że były bardzo dobre
-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
danmazda napisał(a):michalodz88 napisał(a):vredestein snowtrack 3
Miałem takie same opony i muszę przyznać że były bardzo dobre
miałem Quatrac2 – wielosezon – latem głośne; zimą do duszy...
TiTrac tego samego producenta więcej nie kupię... Vrede...
michaldroszcz napisał(a):Mam prośbę o opinię odnośnie opon firmy NEXEN model Winguard Sport
Sam nie wierzę, że to piszę, ale chyba kupię te opony (235/40R18 w cenie 300-350 zł). Dlaczego? Przed chwilą wróciłem z klubowego zlotu w Czaplinku, na którym kompaktowym autem na oponach "Sport HS-3" nic nie mówiącej marki "High Performer" (?) doganiałem Speedstery na R888... Gdyby ktoś nie spojrzał na moje koła, w ogóle nie podejrzewałbym, że mam założony chiński "szajs". Opony nie hałasują, sądząc po ciężarkach bez problemów dały się wyważyć, mimo bardzo ostrej jazdy po torze nie uszkodziły się (a zdarzało się wśród współzawodników), auto zatrzymuje się niemal w miejscu, a w zakrętach, czy przy ~210 km/h nie daje się odczuć nic niepokojącego.
Absolutnie nie twierdzę, że opony z górnej półki nie będą lepsze, ale nie mając możliwości testowania jednych po drugich, poza dwukrotną rozbieżnością w cenie, na pewno nie zauważyłbym różnicy. Zdaje się, że tzw. "testy konsumenckie" starają się chronić europejski rynek producentów opon i nieco dramatyzują w opisach rozbieżności pomiędzy poszczególnymi markami. Oczywiście dobrze, że tak się dzieje, ale warto mieć tego świadomość.
the right man in the wrong place...
Też rozważam Nexeny albo Dębica Frigo HP.
Jeszcze nie wybrałem, ale w przyszłym tygodniu zapewne coś zakupie.
Ceny przy rozmiarze 205/60/16 oscylują w granicach 240-260 za nową.
A jeździł ktoś na oponach Dayton ? Mają w IC i pewnie mógłbym je kupić jakieś 100 PLN taniej niż DF HP na komplecie. Opinie mają dość dobre.
Jeszcze nie wybrałem, ale w przyszłym tygodniu zapewne coś zakupie.
Ceny przy rozmiarze 205/60/16 oscylują w granicach 240-260 za nową.
A jeździł ktoś na oponach Dayton ? Mają w IC i pewnie mógłbym je kupić jakieś 100 PLN taniej niż DF HP na komplecie. Opinie mają dość dobre.
Daytona mogę z czystym sumieniem polecić (jeździłem na nich w Vectrze B 2.0) Dobre prowadzenie bo w okolicach zera nie kladzie się na łukach tak jak produkty koncernu Michelin .
Cena 215-235 zl za sztuka jest bdb cena Bo za 233 to ja mam je w zakupie:(
Nexen bedzie tanszy bo za 220zl ale wybral bym daytona przy tej cenie
Cena 215-235 zl za sztuka jest bdb cena Bo za 233 to ja mam je w zakupie:(
Nexen bedzie tanszy bo za 220zl ale wybral bym daytona przy tej cenie
-
LepszyVipTyre
LepszyVipTyre napisał(a):Daytona mogę z czystym sumieniem polecić (jeździłem na nich w Vectrze B 2.0) Dobre prowadzenie bo w okolicach zera nie kladzie się na łukach
Na tych oponach przejeździłem 3 sezony zimowe, i śmiało mogę je polecić.
-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok