A co do mineralu, faktem jest ze robia sie gluty. taki smar sie robi, ciezko to gowno palcem zedrzec, dlatego pewnie moja Efka nie zasmakowala w minerale
Jaki olej wybrać?
Ale to pewnie chodzi o stare, polonez nyska zuk 126p itd
A co do mineralu, faktem jest ze robia sie gluty. taki smar sie robi, ciezko to gowno palcem zedrzec, dlatego pewnie moja Efka nie zasmakowala w minerale
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
HA!! właśnie policzyłem..
wiecie ile moje mazda "spala" oleju silnikowego?
odpowiedź jest zaskakująca: 0,0606 l/1000km (oczywiscie szacunkowo po duużym przebiegu)
zalewam Agip 5w40.. polecam ten olej
wiecie ile moje mazda "spala" oleju silnikowego?
odpowiedź jest zaskakująca: 0,0606 l/1000km (oczywiscie szacunkowo po duużym przebiegu)
zalewam Agip 5w40.. polecam ten olej
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Witam jestem nowy na forum mazdaspeed posiadam mazde 6 2.0 benzyna 2006 rok z przebiegiem 154000mil kupilem ja kilka dni temu i nie wiem jaki mam wlac olej klient mi powiedzial tylko ze by wymienic olej i to dobrze by bylo na mineralny. Wiec szukam podpowiedzi z waszej strony.
bzdura, sprzedający tak pewnie powiedizał, żebyś mu później nie truł że olej bierze itp.
Niestety te silniki czasem mają apetyt na olej i trzeba się z tym pogodzić. Fred dobrze prawi, zrób płukankę, zalej dobry 5W30(40) i będzie dobrze. Oczywiście jeżeli kondycja silnika na to pozwala, więc dobrze aby wcześniej ktoś zaprzyjaźniony rzucił okiem na ten silnik. Ktos zaprzyjaźniony mam na myśli też kogoś młodej daty, a nie pana mietka z wąsem, co właśnie stosuje zasadę jak bierze olej to zwiększamy gęstość. Taki oldschool.
Niestety te silniki czasem mają apetyt na olej i trzeba się z tym pogodzić. Fred dobrze prawi, zrób płukankę, zalej dobry 5W30(40) i będzie dobrze. Oczywiście jeżeli kondycja silnika na to pozwala, więc dobrze aby wcześniej ktoś zaprzyjaźniony rzucił okiem na ten silnik. Ktos zaprzyjaźniony mam na myśli też kogoś młodej daty, a nie pana mietka z wąsem, co właśnie stosuje zasadę jak bierze olej to zwiększamy gęstość. Taki oldschool.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Miałem Mondeo MK1 swego czasu 1.8 Pb z LPG z przebiegiem 328 tys jak sprzedawałem, na LPG zrobione 200 tys km, silnik zalany 5W30 tak jak zalecał producent , ubytek do 0,5 l od wymiany do wymianypawel2507 napisał(a):Dzieki ale ona ma najechane ponad 246000 tys kilometrow wiec nic sie nie stanie jak zaleje go syntetykiem mozliwe ze będą wycieki??
matthies napisał(a):bzdura, sprzedający tak pewnie powiedizał, żebyś mu później nie truł że olej bierze itp.
Silnik idzie jak zyleta nic nie stuka ani nie puka jak silnik zimnym to odpala bez problemu
pawel2507 napisał(a):sprawdzalem na castrolu stronie i zalecaja 10w40 czy to prawda
Bo Castrol to właśnie taka firma. A wyszukiwarka Mobila sugeruje użycie Mobil1 Turbo Diesel 0W40 lub Mobil Super 3000 5W40.
Jak masz obawy, to lej 5W40, a jak masz "balls of steel", to wlej 5W30. Proste jak budowa czołgu T-34. Użyj płukanki do silnika przed wymianą oleju.
Nie wiesz, jaki był wcześniej lany olej do silnika? Żadnej książki serwisowej, zawieszki pod maską?
nie sugeruj się wyszukiwarkami. Zadałeś tutaj pytanie, więc odpowiadamy ci jako użytkownicy, a nie teoretycy. Jakikolwiek olej z tych lepszych zalejesz to będzie dobrze. Lej pełen syntetyk i się nie przejmuj, szczególnie jeśli silnik pracuje tak jak opisałeś. Jak będzie się coś działo, wtedy można myśleć nad zmianą.
Szerokim łukiem omijaj castrola, silniki mazdy bardzo się z nim nie lubią.
Kubsztyk dobre pytanie zadał – jaki olej był wcześniej zalany?
Szerokim łukiem omijaj castrola, silniki mazdy bardzo się z nim nie lubią.
Kubsztyk dobre pytanie zadał – jaki olej był wcześniej zalany?
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04