Jaki olej wybrać?
Panowie, rok temu wlałem Motula 10w40 wszystko chodzi jak malina jednak kusi mnie aby w tym roku zalać chwalony ELF Evolution 5w30. Przebieg prawie 170 000 km wszystko chodzi cacy w silniczku, oleju nie ubywa. Czy taka zmiana nie zaszkodzi Mazdzie jak wleję Elfa 5w30?
- Od: 26 lip 2008, 20:56
- Auto: Mazda 3 BN 2017r. 2.0l
Mazda 626 2000r. 2.0l
surlik1 napisał(a):Panowie, rok temu wlałem Motula 10w40 wszystko chodzi jak malina jednak kusi mnie aby w tym roku zalać chwalony ELF Evolution 5w30. Przebieg prawie 170 000 km wszystko chodzi cacy w silniczku, oleju nie ubywa. Czy taka zmiana nie zaszkodzi Mazdzie jak wleję Elfa 5w30?
musisz sam sobie odpowiedzieć na pewne pytania:
-mam kasę na droższy olej (zakładamy ,że syntetyk jest droższy)
-czy chcę jeździć autem dłużej niż krócej?
wiadomo,że semi syntetyk nie jest pół ,ale ok 30-40 % syntetykiem,a właściwie HC plus minerał,więc jako środek smarny o parametrach utrzymujących się w jakis normach(od wymiany do wymiany) lepszym będzie olej prawdziwie syntetyczny lub syntetyk HC niz semi syntetyk. Teraz,na zimę nawet lepiej olej rzadszy 5W niz gęstszy 10 W
-
rajtkezjusz
nie ma oleju który lepiej/gorzej "smaruje" Są tylko oleje lepiej/gorzej dobrane do warunków w jakich mają pracować (stan silnika,jego przebieg, warunki w jakich jest użytkowany, styl jazdy, rodzaj paliwa...). Generalnie jestem za tym, żeby stosować olej zalecany przez producenta. Tak jak kiedyś napisał Hubix, konstruktor wie najlepiej jaki olej stosować do "jego" silnika. Oczywiście z czasem pojawiają się problemy. I wtedy można "pokombinować". Jeżeli obecnie jesteś zadowolony, to nie widzę podstaw do zmiany. Jeżeli jednak się zdecydujesz, to warto przed "zabiegiem" zrobić płukankę.
qrooel napisał(a):Używam Castrol Magnatec 10w40.
Przebieg w moim aucie podchodzi pod 200 tys.
Czy mogę zalać jakiś lepszy olej, który zwiększy żywotność silnika? (2.3 benzyna + gaz)
Masz młode auto, bo z 2007 roku i już 10w40. Hubix, ma rację sugerując 5w30.
- Od: 11 lut 2013, 22:50
- Auto: Mazda 6 II 2,0 diesel
Kretowy napisał(a):qrooel napisał(a):Używam Castrol Magnatec 10w40.
Przebieg w moim aucie podchodzi pod 200 tys.
Czy mogę zalać jakiś lepszy olej, który zwiększy żywotność silnika? (2.3 benzyna + gaz)
Masz młode auto, bo z 2007 roku i już 10w40. Hubix, ma rację sugerując 5w30.
szukając, zwróć uwagę na TBN, powinien być możliwie wysoki (z uwagi na LPG). Ja polecam AMS'a
BTW, pamiętaj przy zmianie o płukance (np.BG lub LM)
Witam , czytając poprzedzające posty trochę już zwariowałem na temat odpowiedniego oleju, mazdę 6 mam od 2 miesięcy silniczek 2.0 136KM 2003r. i trzeba by było o nią zadbać przebieg to 175tyś , na tą chwilę z wywieszki w samochodzie wnioskuję iż poprzedni właściciel lał Castrol TXT Softec Plus 5W-30, do wcześniejszych wozów zawsze lałem olej firmy ELF , z firmą Castrol mam po raz pierwszy styczność, ze swojego doświadczenia do mieszanej jazdy – autobana – miasto – co możecie polecić ? Nie ukrywam iż czasami trzeba się trochę bardziej rozpędzić niż dopuszczalna prędkość. W tej chwili nie zauważyłem jakiegoś pochłaniania oleju, więc na pewno pełny syntetyk – tylko jakiej marki ?
Witam
Przeczytałem temat gdzieś od połowy ale nadal nie wiem co wybrać. W mojej M3 z 2008 mam silnik 2.0 LF z przebiegiem 97 tyś. Z tego co widzę poprzedni właściciel mojej mazdy jeździł na Dexeli 5W40. Samochód ma 97 tys. przebiegu i zastanawiam się co wlać przy wymianie. np. MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 czy może przejść na 5W30. Proszę o pomoc.
z góry dzięki za pomoc
Przeczytałem temat gdzieś od połowy ale nadal nie wiem co wybrać. W mojej M3 z 2008 mam silnik 2.0 LF z przebiegiem 97 tyś. Z tego co widzę poprzedni właściciel mojej mazdy jeździł na Dexeli 5W40. Samochód ma 97 tys. przebiegu i zastanawiam się co wlać przy wymianie. np. MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 czy może przejść na 5W30. Proszę o pomoc.
z góry dzięki za pomoc
rafik256 napisał(a):MOTUL 8100 X-CESS 5W-40
może być jak i inne tylko dobrze by były full syntetic a nie HC
Baku86 napisał(a):ja z mineralnego bym sie nie cofnal na pol lub pelny syntetyk.
No widzisz,a ludzie cofają i nic się nie dzieje. Trochę poczytałem i decyzja zapadła-cofam o pół oczka w tył ale bez płukanki.
Płukankę chciałem zrobić ponieważ miałem w głowie stereotyp że nie wolno mieszać olei różnych klas a jednak się myliłem:
7. CZY MOŻNA MIESZAĆ OLEJE SYNTETYCZNE Z MINERALNYMI?
Technologicznie nie ma znaczenia fakt, że jeden olej jest syntetyczny a drugi mineralny, bo bazy olejowe obu produktów są ze sobą mieszalne. Potwierdzeniem tych wymagań jest test mieszalności i homogeniczności stosowany przez API dla olejów posiadających, co najmniej klasę API SH. Jednak z praktycznego punktu widzenia, raczej nie należy mieszać różnych olejów ze sobą gdyż jeśli np. dolejemy do oleju syntetycznego olej mineralny to rzecz jasna parametry tego pierwszego ulegną obniżeniu.
Źródło cytowanego tekstu.
Dam znać co z tego wyszło z parę dni.
Nie powiem że się trochę cykam,ale zaryzykuję
witam mam mazde 323f ba z roku 98 z silnikiem 1.5 z5 benzina
i mam mobil 1 10w40
chcialbym zmienic na shellowski bo moge miec za darmo oleje za punkty (100 zł w kieszeni prawie że)
i na jaki wziac olej z firmy shell oczywiscie 10w40
ten shell helix hx7
nic sie nie stanie mojej Madzi ? 
i mam mobil 1 10w40
chcialbym zmienic na shellowski bo moge miec za darmo oleje za punkty (100 zł w kieszeni prawie że)
i na jaki wziac olej z firmy shell oczywiscie 10w40
ten shell helix hx7
- Od: 29 kwi 2013, 19:46
- Auto: Mazda 323f ba, 98r. 1.5 benzyna, 90 kucy (88)
Napisałem o ty w zły dziale (nie wiem jak ja to zrobiłem). Zatem jeszcze raz poruszę temat.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 6 kombi 1.8 GG/GY z nowym LPG.
Nie jestem pewien co do oleju w silniku, ale pod maską jest zawieszka, że w styczniu tego roku był nalany Total Quartz Ineo 5W30.
Polecacie dalej lać ten olej czy może kupić teraz Dexelia Ultra 5W30 (cena nie gra roli).
Czy jest konieczne kupowanie płukanki?
Jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 6 kombi 1.8 GG/GY z nowym LPG.
Nie jestem pewien co do oleju w silniku, ale pod maską jest zawieszka, że w styczniu tego roku był nalany Total Quartz Ineo 5W30.
Polecacie dalej lać ten olej czy może kupić teraz Dexelia Ultra 5W30 (cena nie gra roli).
- Od: 14 wrz 2013, 23:37
- Auto: Mazda 6 Sport Kombi 1.8
GG/GY 120KM LPG
2005r.
Deiron napisał(a):Polecacie dalej lać ten olej czy może kupić teraz Dexelia Ultra 5W30 (cena nie gra roli).
Dexelia nie jest jakimś ósmym cudem świata, myślę, że ten Total może być lepszy. Jak chcesz dobry olej, to kup Amsoil. Odnośnie płukanki przeczytaj mój post powyżej.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1