Oleje silnikowe
Poprzedni właściciel lał Castrol Magnatec 5W40, czy nie będzie problemu z przejściem na 5W30, przepraszam ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.
-
niutek
Panowie to może ja tak z innej beczki.
Dywagujemy tutaj o olejach w celu opracowania tego , lub tych które nadaja sie najlepiej i które najlepiej sie spisza w silniku .
Mam może taką propozycję.
Proponuję bezpłatne badanie oleju przepracowanego Fuchs po danym przebiegu np. 10 000km w celu weryfikacji tego co dzieje się z samym olejem oraz tego co jest w silniku .
Druga opcja ale płatna to badanie metodą spektralna z dokładna analizą pierwiastków oleju przepracowanego w amerykańskim laboratorium Blackstone za 80zł.
I wszystko bedzie czarno na białym, co wy na to ?
Dywagujemy tutaj o olejach w celu opracowania tego , lub tych które nadaja sie najlepiej i które najlepiej sie spisza w silniku .
Mam może taką propozycję.
Proponuję bezpłatne badanie oleju przepracowanego Fuchs po danym przebiegu np. 10 000km w celu weryfikacji tego co dzieje się z samym olejem oraz tego co jest w silniku .
Druga opcja ale płatna to badanie metodą spektralna z dokładna analizą pierwiastków oleju przepracowanego w amerykańskim laboratorium Blackstone za 80zł.
Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczem Mazdy 6 1.8 '04r. aktualny przebieg to ok. 80.000 km (ku mojemu zdziwieniu zgodny
), zbliża mi się wymiana oleju, poprzedni właściciel ostatni przegląd robił w ASO i zalano mu standardowo Dexelie Ultra 5W30. Reasumując
pozostać przy tej Dexeli, czy wymienić na jakiś inny olej?
Z góry dzięki za zainteresowanie.
Od miesiąca jestem posiadaczem Mazdy 6 1.8 '04r. aktualny przebieg to ok. 80.000 km (ku mojemu zdziwieniu zgodny
- Od: 23 lip 2011, 15:59
- Auto: Mazda6 1.8 MZR/120 KM 2004 GG
przemko86 napisał(a):pozostać przy tej Dexeli, czy wymienić na jakiś inny olej?
Jeżeli jest wszystko OK, to nie zmieniaj za żadne skarby oleju, który jest właściwy do Twojego silniczka

- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
przemko86 napisał(a):Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczem Mazdy 6 1.8 '04r. aktualny przebieg to ok. 80.000 km (ku mojemu zdziwieniu zgodny), zbliża mi się wymiana oleju, poprzedni właściciel ostatni przegląd robił w ASO i zalano mu standardowo Dexelie Ultra 5W30. Reasumując
pozostać przy tej Dexeli, czy wymienić na jakiś inny olej?
Zalej takie coś

już można spokojnie kupić w PL
YTS vvt-i
- Od: 18 wrz 2010, 00:35
- Auto: YTS
adi3335 napisał(a):Zalej takie cośhttp://allegro.pl/amsoil-0w-30-sso-najl ... 20126.html
już można spokojnie kupić w PL
a w srodku superol
Z racji, że jest to moja pierwsza wymiana oleju i przejechałem nie wiele km, to pozostane przy Dexeli i zobacze, jak mi się zachowywać będzie autko do następnego przeglądu, jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
Po kupnie auta wiadomo...olej, płyny itd. Oleju nie wymieniałem w ASO bo wiadomo:koszty. Jako alternatywę mój mechanik zaproponował Mobil 5W40. Przejechałem na nim 7kkm i na bagnecie nic nie ubywa
.
Parę dni temu zamontowałem gaz. Zobaczymy jak będzie dalej.
Właśnie czekam na zestaw do pobrania próbki i wysyłam. Sam jestem ciekaw jaki będzie wynik. Obiecuję się podzielić analizą
Parę dni temu zamontowałem gaz. Zobaczymy jak będzie dalej.
Właśnie czekam na zestaw do pobrania próbki i wysyłam. Sam jestem ciekaw jaki będzie wynik. Obiecuję się podzielić analizą
Nie dawno pisałem odnośnie wymiany oleju, a teraz mam kolejne pytanie. Po jakim czasie olej silnikowy traci swoje właściwości? Wymiany miałem dokonać przy stanie licznika 78.000 km i tym się zasugerowałem..., bądź wiadomo po upływie roku, który minął 10.09.2010r..
i stąd moje pytanie.. (nadmieniam iż autko mam od miesiąca, poprzedni właściciel jeździł nim na trasie dom – praca – dom)

A ja śmigam na miksolu teraz: baza Valvoline 5w40 zmieszany z Lotosem 5W40 dolane 0.5 litra Orlenowskiego 10w40 i jako składnik dodatkowy shell 0W-50. Przyspieszenie z 8.5 spadło na 7.0 do setki. Polecam 
Stała pod ścianą prężąc kakao
przemko86 napisał(a):Po jakim czasie olej silnikowy traci swoje właściwości?
przemko86 napisał(a):wiadomo po upływie roku
I sam sobie odpowiedziałeś.
Wszyscy producenci aut i olejów zalecają wymianę co rok, mimo, że interwał kilometrowy może być różny (czasem nawet do 50000km). Niski przebieg kilometrowy często nie oznacza krótszej pracy silnika (w mth) bo w większych aglomeracjach więcej się stoi niż jeździ. Warto zatem raz w roku oliwkę wymienić i spać spokojnie.
Oczywiście warto ale w dzisiejszych komercyjnych czasach nie zdziwię się jak dojdzie do porozumienia producentów w sprawie że lepiej wymieniać dwa razy co roku niezależnie od przebiegu. Jak myślicie jak by to wpłynęło na ich zyski?
Stała pod ścianą prężąc kakao
Gib, jakby mnie interesowały osiągi to na pewno większa pojemność znalazłaby się pod maską
, sam jestem w lekkim szoku, że poprzedni właściciel sugerował się tylko przebiegiem a nie również datą, obecnie sam już przejechałem 1.500 km od zakupu i tak dzisiaj coś natknęło mnie, aby spojrzeć pod maskę i sprawdzić poziom oleju na bagnecie, po dzisiejszym przeglądaniu forum, no i sam tak samo się zdziwiłem, że przy oględzinach umknęła mi tak samo ta data..
i zastanawiam się czy tam nic silnikiem się nie porobiło. Ale jak narazie motor chodzi dobrze
, jutro telefon do mechanika i wizyta na wymianę oleju.
Witam.
Prosiłbym o poradę jaki olej wlać do mojej 626 2,5 V6 z przebiegiem 362tkm.
Auto jest obecnie zalane Motulem 6100 Synergie 10W40.
Silnik nie kopci, nie dymi, nie bierze oleju (w duzych ilosciach – 5L wystarcza na zalanie silnika a reszta na małą dolewke po 6-7tys)
Pozdrawiam
Prosiłbym o poradę jaki olej wlać do mojej 626 2,5 V6 z przebiegiem 362tkm.
Auto jest obecnie zalane Motulem 6100 Synergie 10W40.
Silnik nie kopci, nie dymi, nie bierze oleju (w duzych ilosciach – 5L wystarcza na zalanie silnika a reszta na małą dolewke po 6-7tys)
Pozdrawiam
Co myślicie o takim oleju:
Mobil 1 10W40 4 litry za 62zł,
do odbioru w stacjonarnym punkcie w Krakowie Nowej Hucie:
http://www.palis.pl/olej-mobil-1-10w40-4-litry%283,2248,1458%29.aspx
Mobil 1 10W40 4 litry za 62zł,
do odbioru w stacjonarnym punkcie w Krakowie Nowej Hucie:
http://www.palis.pl/olej-mobil-1-10w40-4-litry%283,2248,1458%29.aspx
- Od: 17 lip 2008, 11:26
- Auto: 323f BA Z5 '95