accez napisał(a):Panowie sadze ze do 17letniego auta o przebiegu niby 165 tys to lac tylko olej mineralny co wy o tym myslicie ?i czy 15w 40 to dobry wybór pozdros
Zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj chociaż kilka ostatnich stron tego tematu....
www.mazdaspeed.pl
accez napisał(a):Panowie sadze ze do 17letniego auta o przebiegu niby 165 tys to lac tylko olej mineralny co wy o tym myslicie ?i czy 15w 40 to dobry wybór pozdros
Pankuba napisał(a):SXR i Dexelia – ten sam producent, specyfikacja (właściwości fiz. plus aprobaty) identyczna we wszystkich punktach.
marcin255 napisał(a):Pankuba napisał(a):SXR i Dexelia – ten sam producent, specyfikacja (właściwości fiz. plus aprobaty) identyczna we wszystkich punktach.
Dexelia to też hydrocrack ? mam dziwny problem miałem dexelię i shell helix ultra plus , było ok po wlaniu srx olej znika
chociaż znalazłem takie cos
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/478 ... b7b4c.html
accez napisał(a):Panowie przeczytalem wasze posty i mam juz metlik w glowie prosze doradzcie mi konkretnie jaki olej wlac do mazdy ?półsyntetyk czy mineral jakiej lepkosci 10w40 czy 15w40 czy inny?dodam ze nie wiem jaki olej byl zalany wczesniej do silnika a na bagnecie powoli robi sie sucho wiec nie moge stwierdzic ile oleju bierze... pozdrawiam
Pankuba napisał(a):Sprzed ilu lat pochodzi to zestawienie?
Obstawiam, że ten PDF jest bardziej aktualny:
http://www.robidalis.lt/documents/MAZDA ... 0ULTRA.pdf
Dexelia to olej HC.
wlej tak jak kolega radzi 10w40, to jest polsyntetyk, nie ma 10w40 syntetykaaccez napisał(a):ale jaki olej????? polsyntetyk?? bo jesli mam teraz mineralny to chyba nie moge wlac innego niz mineralny
Radex napisał(a):[...]nie ma 10w40 syntetyka
accez napisał(a):ale jaki olej??? polsyntetyk?? bo jesli mam teraz mineralny to chyba nie moge wlac innego niz mineralny
Radex napisał(a):nie ma 10w40 syntetyka
Radek89 napisał(a):Pytanko do kogoś bardzo obcykanego w temacie ....
Radek89 napisał(a):Czy jeśli silnik teoretycznie ma pracować na oleju klasy ACEA A1 , a zaleje się mu A3 , C3 , czyli lepkość HTHS ma wskaźnik wysoki , a w A1 ma niski ....
Moim zdaniem wysoki wskaźnik HTHS to lepiej , bo olej na mój gust wtedy lepiej chroni silnik , a niskie HTHS mają na celu zredukowanie zużycia paliwa , no ale chronią troszkę gorzej jednostkę napędową ...
Tylko czy mam racje ? Czy jeśli zalałem olej o wyższym HTHS niż zaleca producent to coś może się stać ? Czy wręcz odwrotnie , i teraz silnik moze spalić minimalnie więcej ale jest lepiej chroniony ...Prosiłbym o info tylko od ,,olejo-znawców" a wierzę , że znejdę tu kogoś obcykanego w temacie bo na innych forach mam wrażenie , że siedzą 14-to latkowie i udają znawców ;/
Pozdro
P.S
chodzi o silnik który mam obecnie a który był też wkładany do mazdy .... 2.0 16V 130 koni ... więc nie wyganiajcie mnie i nie wyzywajcie od zdrajcy:D
Radek89 napisał(a):kupiłem castrola 5W40 , tego nowego z normą z przodu tylko C3 ... Z tyłu ma A3/B3 i chyba B4 , no i wspomniane C3
Kupiłem akurat castrola bo tylko to w sklepie u mnie znalazłem nie rozlewane w PL ...
Czyli , mówisz , żebym jeździł i sie nie przejmował , a przy następnej wymianie zalać A5 i będzie spoko![]()
http://allegro.pl/olej-castrol-magnatec ... 37061.html
Czy może jeszcze to C3 mnie ma obchodzić i nie nadaje się to do mojego silnika ... ?
pozdro.
Radek89 napisał(a):Prosiłbym o info tylko od ,,olejo-znawców" a wierzę , że znejdę tu kogoś obcykanego w temacie bo na innych forach mam wrażenie , że siedzą 14-to latkowie i udają znawców ;/
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki