Żarówki – typy, opinie, testy
Brat testował różne żarówki H7, już tak przez kilka lat Spostrzeżenia maiał następujące:
– Philips VisionPlus +50% – rewelacja!!! ale krótki czas pracy max. 1 rok świecą daleko i pięknie oświetlają oba pobocza.
– Philips BlueVision – bialutkie światło, słup nie jest tak daleki jak w poprzednich, czas pracy taki jak wyżej.
– Philips GT150 – światło nie tak białe, jak w powyższych ale oświetlają drogę daleko przed samochodem, pobocze szczególnie prawe oświetlone dobrze, czas pracy porównywalny do powyzszych.
– OSRAM Silverstar +50% – w tej chwili w testach, światło nie tak białe ale oświetlają dobrze drogę daleko przed autem, pobocza również, czas życia podobno taki jak wyżej, zobaczymy.
– Philips VisionPlus +50% – rewelacja!!! ale krótki czas pracy max. 1 rok świecą daleko i pięknie oświetlają oba pobocza.
– Philips BlueVision – bialutkie światło, słup nie jest tak daleki jak w poprzednich, czas pracy taki jak wyżej.
– Philips GT150 – światło nie tak białe, jak w powyższych ale oświetlają drogę daleko przed samochodem, pobocze szczególnie prawe oświetlone dobrze, czas pracy porównywalny do powyzszych.
– OSRAM Silverstar +50% – w tej chwili w testach, światło nie tak białe ale oświetlają dobrze drogę daleko przed autem, pobocza również, czas życia podobno taki jak wyżej, zobaczymy.
- Od: 23 mar 2009, 10:40
- Auto: Mazda 323F (BA) 1,5/Z5/96r.
A ja mam takie pytanie z innej beczki. Zauważyłem dziś na mieście, że autobusy miejskie smigają na żarówkach z zieloną poświatą. Wie może ktoś gdzie takie żarówki można dostać? Na allegro nie zauważyłem, a pasowały by do koloru mojej Magdalenki
[img]http://i49.tinypic.com/34qldhv.jpg[/img]
- Od: 8 lis 2008, 20:14
- Auto: Mazda MX-3, 1995r. 1,6i(107KM)
Marekkk napisał(a):Maciej Loret napisał(a):Droga nie wiem jak, bo pozycyjne słabo oświetlają drogę. Po prostu włączone pozycyjne BlueVision przy równocześnie włączonych xenonach 4300K wyglądają jak typowe świecące na żółto żarówki.
Ja tu mówię o światłach mijania... Pozycyjne rzeczywiście świeciły minimalnie lepiej od standardowych żarówek...
Jakoś się tym nie przejmuję bo nie mam postojówekSą założone światła obrysowe w kierunkowskazach
No właśnie ja już wcześniej zwróciłem uwagę, że mołodiec Loret nie za bardzo odróżnia lajty mijania od postojowych, stąd ten czeski film z rozmowami z nim na temat żarów... Zresztą dziwić się to grzech.. Przeca mołodiec z wymianą postojówki popychał do elektryka, a jeździł wcześniej ze spaloną przez 2 miechy... ot co.....

PuchateQ napisał(a):A ja mam takie pytanie z innej beczki. Zauważyłem dziś na mieście, że autobusy miejskie smigają na żarówkach z zieloną poświatą. Wie może ktoś gdzie takie żarówki można dostać? Na allegro nie zauważyłem, a pasowały by do koloru mojej Magdalenki
zadzwoń po prostu do MPK ...
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
to jest gdzies ta tabelka z zarowkami do roznych mazd czy nie ma?
Matys, łączę z odpowiednim tematem. Tam znajdziesz odpowiedź 
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
właśnie spalił mi się trzeci komplet Osram NB +90% i mogę stwierdzić u mnie max dla tych żarówek to 6m-cy więcej ich nie kupię!!! chyba że zamontuje w końcu dzienne
macie może jakieś doświadczenie z żarówkami helli ?
http://moto.allegro.pl/item618219481_za ... tnosc.html
chyba sprawdzę co to za szit
ewentualnie proszę o sugestie: interesują mnie żarówki – kompromis pomiędzy mocą świetlną a czasem życia...
macie może jakieś doświadczenie z żarówkami helli ?

chyba sprawdzę co to za szit
ewentualnie proszę o sugestie: interesują mnie żarówki – kompromis pomiędzy mocą świetlną a czasem życia...
- Od: 22 gru 2007, 23:50
- Auto: 323P (BA) 1.3 16v '98 r.
Matys napisał(a):Chodzi mi o to czy te 90/100 nie będą za mocne i czy nie będą razic kierowców
razić nie będę bo błyskawicznie wypali Ci odbłyśniki w lampach, dzięki czemu bedą świeciły gorzej niż przed ich założeniem....
lama napisał(a):u mnie max dla tych żarówek to 6m-cy więcej ich nie kupię
a czego się spodziewałeś?
Kup max. + 30% np. Osram Silvercośtam
nie wiem, dziury omijam, gaszę i zapalam lampy przed i po odpaleniu motoru, instalacja elektryczna jest ok, robie max 20k km rocznie i wątpię żebym 3x trafił na felerne egzemplarze biorąc pod uwagę że za każdym razem kupiłem je od innego sprzedawcy... wydatek w sumie nie wielki biorąc pod uwagę ich zalety ale irytuje mnie już to że wszytko idzie pięknie przyjeżdżam pod chatę i patrzę a tu jedno oczko kaprawe...
a co myślicie o helli ? reflektory robią dobre z tego co się orientuję ale żarówki to nie mam zielonego pojęcia...
a co myślicie o helli ? reflektory robią dobre z tego co się orientuję ale żarówki to nie mam zielonego pojęcia...
- Od: 22 gru 2007, 23:50
- Auto: 323P (BA) 1.3 16v '98 r.
mi philips x-treme power wytrzymały rok, w tym jedna padła, dałem jakąś inna philipsa i jeździłem tak przez 4 miechy i nic żadna sie nie spaliła. Świeciły bardzo daleko jak i bardzo dobrze oświetlały znaki daleko przed nami do kolo 900m, zmierzone na autostradzie tyle ze barwa światła w reflektorze jest lekko żółta. teraz wymieniłem na Osram NightBreaker, z miesięcznej jazdy msze przyznać ze różnicy dużej nie ma, jedynie co to osramy maja barwę bardziej biała lecz rozświetlają znaki niżej od philips'ow lecz jak za 56zł za osramy a 99 za philipsy to i tak dobrze. mam filmik z jazdy na jednym philips po stronie pasażera
philips: http://rapidshare.com/files/232883033/000.avi.html
osram: http://rapidshare.com/files/233401584/CarPC_fron.00.avi.html
philips: http://rapidshare.com/files/232883033/000.avi.html
osram: http://rapidshare.com/files/233401584/CarPC_fron.00.avi.html
Teraz: Mazda 3 1.6 109KM
Poprzednia: Hania Civic Aerodeck 1.5 114KM
Kiedys: Madzia 323F BG 1.6 88KM
Japonki są najlepsze
Japonki są najlepsze
- Od: 27 cze 2004, 01:55
- Auto: Mazda 3 1.6 2005r.
Uparlem sie ze zanim usne to doczytam ten watek... 21strona i jestem zaskoczony. Malo kto zakupil OSRAM COOL BLUE a wlasnie na takie zasadzam sie na dniach. Chyba bede jednym z nielicznych co chyba na nie sie skusi. Zastanawialem sie jeszcze o jakichs LEDach na pozycyjne lub STOP ale o tym malo na necie i podpytac musze w zaprzyjaznionym sklepie
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
widmo82 napisał(a): Malo kto zakupil OSRAM COOL BLUE a wlasnie na takie zasadzam sie na dniach. Chyba bede jednym z nielicznych co chyba na nie sie skusi.
Ja takie zakupiłem do przeciwmgielnych rok temu. Jeszcze działają ale jak to z przeciwmgielnymi bywa są używane sporadycznie.
ja w sobote zalozylem jakies zaroweczki "xenon blue light" h4, po 25zl sztuka
napewno lepiej wyglada niz zwykla, ale swieci na bialo, z leciutka poswiata niebieskiego, napewno nie wyglada to tak jak na foto z opakowania (niebieskie swiatlo niczym xenon)
napewno lepiej wyglada niz zwykla, ale swieci na bialo, z leciutka poswiata niebieskiego, napewno nie wyglada to tak jak na foto z opakowania (niebieskie swiatlo niczym xenon)
- Od: 3 lip 2008, 15:26
- Auto: Ford Probe 2.0 // Pralka IV
co do halogenów to ja postanowiłem je wykorzystać, widzę ze w polsce młodzi jeżdżą na nich w dzień, ale to rzadkość, zas w niemcach widuje co 4 auto na halogenach. a ja zmodyfikowałem , dodałem 4 ledy na jedna lampe i mam dodatkowe postojówki. W razie komplikacji z władzami mogę je wyłączy natychmiast , to tak zwany plan awaryjny
Teraz: Mazda 3 1.6 109KM
Japonki są najlepsze
Japonki są najlepsze
- Od: 27 cze 2004, 01:55
- Auto: Mazda 3 1.6 2005r.
musiek napisał(a):Tak wiec ktore z tych zarówek H1 dawaja takie swiatlo ktore bedzie pasowalo do moich postojowek![]()
Bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo nie chce po raz 2 kupic "niby bialych" zaroweczek.
... pozdro
Spróbuj te http://www.auto-lamp.pl/sklep/product_info.php?cPath=25_27&products_id=212
Są naprawdę białe (zdjecie poglądowe niestety nie w Madzi ale też made in Japan

- Od: 5 lut 2009, 00:47
- Auto: M6 (GG) 2.0DI 136KM RF5C
woyt1 Te żarówki z twojego linka nie są legalne w Europie!!!! My piszemy o produktach legalnych,tzn do codziennego użytku, a nie na pokazach...
Wczoraj założyłem te żaróweczki z Allegro BLUE niby światło ala Xenon, szajs jakich nie mało wczoraj popadał spory deszczyk wieczorem jak już było ciemno przejechałem kawałek i zwątpiłem – miałem ciągle wrażenie że jadę bez świateł, znaki drogowe żaróweczki oświetlały fantastycznie nawet z dużej odległości ale przy deszczu i ciemnej ulicy nic nie widać(widoczność może 15-20m góra!!!!) masakra dobrze że jechałem u siebie w mieście i wiedziałem gdzie trzeba zwolnic przed przejściem dla pieszych czy w miejscach często uczęszczanych bo inaczej pieszy nie miałby szans.Nie polecam żadnych żarówek ala ksenon z allegro tych tanich.Bezpieczeństwo jazdy w deszczu i we mgle zerowe.Barwa patrząc na reflektory jest ok ładnie to wygląda.Zaraz będę demontował to badziewie bo strach jeździć.
Nic na siłę, lewy pas, gaz i płynę 
- Od: 23 maja 2009, 17:53
- Auto: Mazda 323 S BA 1.5 16V