Wycieraczki
Wczoraj wymienilem wszystkie wycieraczki bo od kupna samochodu (3 tygodnie) strasznie halasowaly i zostawialy smugi co z racji na aure pogodowa robilo sie dosc mocno problematyczne. Kupilem w macro na przod BOSH TWIN ze spojlerkiem (kierowca 53cm, pasazer 48cm) a do tylu BOSH ECO (48cm). Jak narazie jestem bardzo zadowolony i wszelkie problemy z wycieraniem szyb znikly natychmiastowo.
Dodam ze wczesniej rowniez byly zalozone BOSH ale chyba ECO, niestety nie jestem w stanie powiedziec jak dlugo. Ciekaw jestem jak z zywotnoscia wyzej wspomnianych.
Dodam ze wczesniej rowniez byly zalozone BOSH ale chyba ECO, niestety nie jestem w stanie powiedziec jak dlugo. Ciekaw jestem jak z zywotnoscia wyzej wspomnianych.
- Od: 24 wrz 2008, 07:03
- Auto: Mazda 323F BA 1.5
Aaaaj... Kłamałem – dzisiaj sprawdziłem i jest dokładnie odwrotnie niż mówiłem...
W Xedosie mam Valeo i one są naprawdę dobre, a w Alfie mam Alca i są wyraźnie gorsze – skrzypią nieraz, przeskakują, itp.
Sorry za kłopot – pomieszało mi się
W Xedosie mam Valeo i one są naprawdę dobre, a w Alfie mam Alca i są wyraźnie gorsze – skrzypią nieraz, przeskakują, itp.
Sorry za kłopot – pomieszało mi się

f*ck
A ja dziś zamówiłem płaskie MotGum-y
530mm za 22zł i 450mm za 19,99
530mm za 22zł i 450mm za 19,99
A ja powiem tak... kupuje ktoś Valeo extrim... zakłada na zabrudzoną szybę... a potem na 20 forach rozpisuje sie że valeo to syf co piszczy, skrzypi i wogóle tandeta...
A prawda jest taka, że najprostrze rozwiazania sa najlepsze:
1. Nawet najlepsze wycieraczki przy nie mytej miesiącami szybie sie nie sprawdzają
2. Bardzo ważną role odgrywaja płyny do spryskiwaczy, najlepszy płyn to taki, który zawiera glicerynę, która rozmiękcza, konserwuję i przedłuża zycie każdej gumy.
3. ,, Niewidzialna wycieraczka " to naprawdę świetny wynalazek, szkoda że są z nia dwa problemy:
a) Naprawdę dobry produkt musi być drogi z racji składu chemicznego ( jak masz kupić sobie coś za 20 zł to lepiej wysmaruj sobie szybę kremem nivea
efekt będzie taki sam.
b) 90 % konsumentów źle go aplikuję i używa.
PS. najtańsza wycieraczka z TESCO, nawilżona gliceryną i wypolerowana przed założeniem ( guma ) + powtórz co miesiąc + umyj szybę co miesiąc. EFEKT CIE ZASKOCZY.
\
WYCIERACZKI ZA 200 zł ZOSTAWCIE DLA NIEUKÓW.
pozdrawiam borofik.
A prawda jest taka, że najprostrze rozwiazania sa najlepsze:
1. Nawet najlepsze wycieraczki przy nie mytej miesiącami szybie sie nie sprawdzają
2. Bardzo ważną role odgrywaja płyny do spryskiwaczy, najlepszy płyn to taki, który zawiera glicerynę, która rozmiękcza, konserwuję i przedłuża zycie każdej gumy.
3. ,, Niewidzialna wycieraczka " to naprawdę świetny wynalazek, szkoda że są z nia dwa problemy:
a) Naprawdę dobry produkt musi być drogi z racji składu chemicznego ( jak masz kupić sobie coś za 20 zł to lepiej wysmaruj sobie szybę kremem nivea
b) 90 % konsumentów źle go aplikuję i używa.
PS. najtańsza wycieraczka z TESCO, nawilżona gliceryną i wypolerowana przed założeniem ( guma ) + powtórz co miesiąc + umyj szybę co miesiąc. EFEKT CIE ZASKOCZY.
\
WYCIERACZKI ZA 200 zł ZOSTAWCIE DLA NIEUKÓW.
pozdrawiam borofik.
forewer tugeder
- Od: 28 lip 2008, 21:24
- Auto: ???
zgadzam sie z przedmówcą.
naprawde nie widze sensu kupowania wycieraczek za no nie wiem, ponad 100 PLN,
ja ostatnio zaopatrzyłem sie w unipoint w sellgrosie za 6 złotych sztuka:) potrzymają pewnie ze 4 miechy, ale co z tego.
naprawde nie widze sensu kupowania wycieraczek za no nie wiem, ponad 100 PLN,
ja ostatnio zaopatrzyłem sie w unipoint w sellgrosie za 6 złotych sztuka:) potrzymają pewnie ze 4 miechy, ale co z tego.
- Od: 2 kwi 2007, 20:11
- Auto: Sebring Limited Convertible
[quote="Swoop"]Witam,
Przychodzi powoli pora na wymianę wycieraczek przednich. Zainteresowałem się wycieraczkami typu flat (Valeo X-TREME lub Bosch Aerotwin). Niestety z tego co się dowiedziałem w Valeo PL nie ma z tej serii wycieraczek specjalnie przeznaczonych do M6. Jeśli chodzi o Boscha to nie wiem.
Czy ktoś testował/używa tego typu wycieraczek, ewentualnie jakie polecacie?
pozdrawiam
tylko bosch twin-rewelacja valeo przy nich wysiada
Przychodzi powoli pora na wymianę wycieraczek przednich. Zainteresowałem się wycieraczkami typu flat (Valeo X-TREME lub Bosch Aerotwin). Niestety z tego co się dowiedziałem w Valeo PL nie ma z tej serii wycieraczek specjalnie przeznaczonych do M6. Jeśli chodzi o Boscha to nie wiem.
Czy ktoś testował/używa tego typu wycieraczek, ewentualnie jakie polecacie?
pozdrawiam
tylko bosch twin-rewelacja valeo przy nich wysiada
Robin Hood
- Od: 21 sty 2009, 05:35
- Auto: mazda 6 GG 3.0
Kupiłem komplet motgumów płaskich do madzi, na przód i na tył, żałuje, że nie kupiłem zwykłych przegubowych, płaskie wyglądają fajnie, chodzą cicho, i fajnie zbierają, ale tylko w pierwszej fazie, tzn. gdy wycieraczki idą do góry, jest ok, gdy idą na dół nie zbierają całkiem wody i zostawiają smugi. Być może coś źle złożyłem, jednak zrobiłem to wg. instrukcji. Jak myślicie dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Od: 19 sty 2008, 19:08
- Auto: VW B5(3B) 2.5 TDI V6 150KM AFB
witam, chciałem zapytac czy znacie fabryczne wymiary wycieraczek? prawa wymieniłem na dłuzsza niz była i jest ok, ale lewa(kierowcy) jest za krótka z jedengo konca: tzn: ,,górny" koniec idealnie styka sie z uszczelka na górze szyby a ,,dolny" koniec jakby był za krótki bo nie zbiera zbyt nisko powodujac pogorszeni komfortu widoscznosci kierowcy-brakuje jakis 5-7cm i byłoby super.
czy sa wogóle na rynku wycieraczki nie symetryczne czyli z jedej strony dłuzsze niz z drugiej?
czy sa wogóle na rynku wycieraczki nie symetryczne czyli z jedej strony dłuzsze niz z drugiej?
- Od: 18 sty 2009, 12:41
- Auto: Premacy 2.0DiTD 2002r.
U mnie kierowcy i tylna są dłuższe, mają 530mm, prawa pasażera 480mm zdaje się.
Ktoś ma pomysł z tymi motumami dlaczego mi źle zbierają wodę jak wracają?
EDYCJA:
bobox – teraz zrozumiałem, że pisząc niesymetryczne miałeś na myśli chyba niesymetryczne mocowanie, a nie długość wycieraczek.
Ktoś ma pomysł z tymi motumami dlaczego mi źle zbierają wodę jak wracają?
EDYCJA:
bobox – teraz zrozumiałem, że pisząc niesymetryczne miałeś na myśli chyba niesymetryczne mocowanie, a nie długość wycieraczek.
bazakbal napisał(a):naprawdę trudno znależć coś lepszego niż champion. super jakość i dobra cena (tylko w focie) i bezproblemowo potrafią posłużyć nawet rok
popieram nigdy mnie nie zawiodły, ostatnio założyłem jakieś Valeo i po 2 dniach wymieniłem, bo zaczęła zsuwać się guma

- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
Witam! bobox po stronie kierowcy powinna mieć 600 mm (24 cale), pasażera 400 mm (16 cali), z tyłu 350 mm (14 cali). Żródło katalog Valeo. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
A wycieraczki Bosch dobre? Mam teraz jakieś wycieraczki, od kupna auta super wszystko działało, ale zaczynają mazać. Chciałbym kupić takie same, bo ponad rok (a nie wiem ile wcześniej właściciel) miałem ten problem z głowy. I nie wiem jak rozpoznać ich firmę :/
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

a ja mam wycieraczki z carrefoura za 2 sztuki na przednia szybe zaplacilem chyba z 10 zl i powiem tak... za taka cene to sa chyba najlepsze wycieraczki na swiecie 

No speed, no risk, no fear... no fun...
MOJA MAZDECZKA
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=66966
MOJA MAZDECZKA
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=66966
- Od: 30 gru 2008, 17:05
- Auto: Mazda 121 ZQ 1.3i 8V JJA 1997r
Rozwiązałem problem z MOTGUMAMI, odwróciłem adaptery i taki kadłubek (nie wiem jak to fachowo nazwać), jest już o niebo lepiej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Z okazji pierwszego postu –> Witam Forumowiczów
czy ktoś z Was się może orientuje, czy spojlerek ma być na obu piórach wycieraczek?
W mojej 626 (98r.) widzę, że jest 'fabryczny' na ramieniu od strony kierowcy a od pasażera już nie. Chcę kupić nowe pióra (MOTGUM) i się zastanawiam czy brać ze spojlerami czy bez – no i czy jest sens kupować ze spojlerem na stronę kierowcy skoro już jest jeden spojler na ramieniu. Logicznie rzecz biorąc wychodziło by na to, żeby kupić bez spojlera na stronę kierowcy i ze spojlerem na stronę pasażera.
[EDIT] Informacja z motgum.com: Pióra ze spojlerem są stosowane jako lewe (od strony kierowcy) wycieraczki do samochodów osobowych.
Czyli jednak wychodzi na to, że ma być tylko u kierowcy. Hmm, jakieś logiczne uzasadnienie?
czy ktoś z Was się może orientuje, czy spojlerek ma być na obu piórach wycieraczek?
W mojej 626 (98r.) widzę, że jest 'fabryczny' na ramieniu od strony kierowcy a od pasażera już nie. Chcę kupić nowe pióra (MOTGUM) i się zastanawiam czy brać ze spojlerami czy bez – no i czy jest sens kupować ze spojlerem na stronę kierowcy skoro już jest jeden spojler na ramieniu. Logicznie rzecz biorąc wychodziło by na to, żeby kupić bez spojlera na stronę kierowcy i ze spojlerem na stronę pasażera.
[EDIT] Informacja z motgum.com: Pióra ze spojlerem są stosowane jako lewe (od strony kierowcy) wycieraczki do samochodów osobowych.
Czyli jednak wychodzi na to, że ma być tylko u kierowcy. Hmm, jakieś logiczne uzasadnienie?
-
Zielony_M
Zielony_M napisał(a):czy spojlerek ma być na obu piórach wycieraczek?
Zielony_M napisał(a):widzę, że jest 'fabryczny' na ramieniu
To dwa rożne spojlery, ale jeśli chodzi ci ten fabryczny na ramieniu (którego się nie wymienia) jest tylko od strony kierowcy. Dodatkowo można zakupić wycieraczki ze spojlerami np. Bosch Twin czy wspomniane motgumy. Uwaga jednak, żeby nie przesadzić z tym "ospojlerowaniem", może być np. problem z płynem ze spryskiwaczy, który na swej drodze napotka spojlerek.