Renault Laguna III GT GrandTour 2.0 dCi 2010 (Aktualizacja fot str. 9)

Postprzez PeKa » 4 cze 2018, 17:28

No i mam winowajcę stukania!
Załączniki
IMG_20180604_182106.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez Neonixos666 » 4 cze 2018, 17:35

Identycznie miałem połamane obie sprężyny z przodu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 7867 (24/145)
Skąd: Szczytno
Auto: Signum

Postprzez PeKa » 4 cze 2018, 18:17

Zdarza się. Wytrzymały ponad 250kkm także spoko!
Był plan na Eibacha, ale ceny ori poleciały na łeb, na szyję, więc nie obniżam. I tak szoruje wjeżdżając do garażu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez Gib » 5 cze 2018, 07:16

Ciekawe ile się podniesie na ori.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 sie 2007, 17:09
Posty: 8856 (189/248)
Skąd: Warszawa
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez PeKa » 5 cze 2018, 08:39

Toć teraz mam włożone ori. Przód minimalnie niżej od tyłu, przez pęknięte springi, więc się wyrówna.

Dopisano 5 cze 2018, 17:38:

Dziś wyciągnąłem z drugiej strony.
Załączniki
IMG_20180605_173255.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez mark.87 » 5 cze 2018, 17:36

Lo panie aż się boję o swoje springi jak czytam te tematy ile osób wyciąga kawałki sprężyn. Normalnie nie do pomyślenia w Mazdzie żeby pękła sprężyna a tutaj to chyba jakieś badziewie jest.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 cze 2011, 18:21
Posty: 755 (0/2)
Skąd: Wieluń
Auto: Renault Laguna 3 2.0 dCi 2008r
była Mazda 626 GE 94r.2.0 16v +LPG

Postprzez PeKa » 5 cze 2018, 17:48

Całe szczęście ori mega potaniały :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez Neonixos666 » 5 cze 2018, 19:43

Moje też wytrzymały prawie 250 tyś a przy zmianie kół zauważyłem że do wymiany mam też sprężyny z tyłu :| .
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 7867 (24/145)
Skąd: Szczytno
Auto: Signum

Postprzez Gib » 6 cze 2018, 08:01

Masz ori ale deczko uklepane, założysz nowe z półki to się podniesie.

Dopisano 06 cze 2018 9:03:

mark.87 napisał(a):Lo panie aż się boję o swoje springi jak czytam te tematy ile osób wyciąga kawałki sprężyn. Normalnie nie do pomyślenia w Mazdzie żeby pękła sprężyna a tutaj to chyba jakieś badziewie jest.


Sprężyna to tylko kawałek pręta, może pęknąć w każdym aucie. Nie do pomyślenia w Maździe jest tylko to że nie zgnije ;)
Stała pod ścianą prężąc kakao
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 sie 2007, 17:09
Posty: 8856 (189/248)
Skąd: Warszawa
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez PeKa » 6 cze 2018, 09:49

No i niech się podnosi :) W nosie to mam :P
Już nic nie pisałem na temat Mazdy, bo nie ma co strzępić języka ;P
Ot sprężyna, wymienia się ją pewnie raz w "życiu" auta. Dla odmiany w żony Polo wymieniałem springi z 2 tygodnie temu. Też pękły.

Dopisano 6 cze 2018, 21:03:

Springi są. Jutro montaż.
Załączniki
IMG_20180606_161615.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez some1 » 7 cze 2018, 17:47

mark.87 napisał(a):Lo panie aż się boję o swoje springi jak czytam te tematy ile osób wyciąga kawałki sprężyn. Normalnie nie do pomyślenia w Mazdzie żeby pękła sprężyna a tutaj to chyba jakieś badziewie jest.


W mojej Maździe pękła, a nie było nawet 100kkm przebiegu. :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lip 2010, 16:47
Posty: 654 (0/19)
Skąd: Pruszków
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07

Postprzez Neonixos666 » 7 cze 2018, 18:01

U siostry w Ibizie pękła też przed 100tyś w mrozy :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 7867 (24/145)
Skąd: Szczytno
Auto: Signum

Postprzez PeKa » 7 cze 2018, 21:36

Wymienione ;)
Jaka cisza w aucie <jupi>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez PeKa » 1 lip 2018, 21:54

Pozbyłem się dziś trzech skrzypiących elementów. Skrzypiącego lusterka podczas składania, skrzypiącego zamka centralnego i skrzypiącego dachu podczas otwierania.

Kto to wymyślił, by "rwać" nadkole żeby dostać się do zamka :|
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez some1 » 2 lip 2018, 09:11

PeKa napisał(a):Pozbyłem się dziś trzech skrzypiących elementów. Skrzypiącego lusterka podczas składania, skrzypiącego zamka centralnego i skrzypiącego dachu podczas otwierania.


Znaczy, przeróbka na cabrio?

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lip 2010, 16:47
Posty: 654 (0/19)
Skąd: Pruszków
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07

Postprzez Neonixos666 » 2 lip 2018, 15:08

PeKa napisał(a):Kto to wymyślił, by "rwać" nadkole żeby dostać się do zamka


Niestety Renault jest znane z dziwnych rozwiązań, czasem są one fajne i innowacyjne a czasem mam wrażenie że ktoś chciał od nowa wynaleźć koło.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 7867 (24/145)
Skąd: Szczytno
Auto: Signum

Postprzez PeKa » 6 lip 2018, 07:47

W sumie, to nie tylko Renault. Jakieś takie skłonności mają francuzi <lol>
Cały czas biję się z myślami – malować felunek na czarno, czy nie. Chyba rzucę monetą :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez PeKa » 28 lip 2018, 20:39

A z rana na urlop!
Załączniki
IMG_20180728_195206_HDR.jpg
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez PeKa » 30 paź 2018, 08:36

"Doczekałem" się pierwszej poważniejszej (oby nie) awarii.

Dziś podczas wyprzedzania, auto przestało jechać, wywaliło komunikat "skontroluj układ wtrysku paliwa" i tak się dokulałem do pracy. Po drodze dotankowalem, bo ostatnio zdarzyło mi się zalać trochę ON na stacji No Name. Komunikat zgasł, auto dalej nie jedzie.

Otworzyłem maske, po dodaniu gazu turbo jakoś dziwnie słychać.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 kwi 2014, 23:23
Posty: 1223 (261/113)
Skąd: S-wek/W-Wa
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez Neonixos666 » 30 paź 2018, 16:34

może coś z ciśnieniem na szynie? trzeba pod kompa podpiąć.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 7867 (24/145)
Skąd: Szczytno
Auto: Signum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy Nasze Mazdy