W tym temacie zaprezentuje Wam mój najnowszy dupowóz. czyli moim zdaniem najładniejsze mondeo, model Mk3, wyjechał z taśmy pod koniec 2006 roku, w kolorze srebrny z całkiem niezłym wyposażeniem. Ale od początku...
Poszukiwałem przez dłuższy czas Mazdy 6, niestety mazda 3 nie wchodziła w rachubę, ponieważ miał to być duży samochód. Oglądałem parę m6 z lat '03 '04 '05, dalsze modele były już za drogie, ale niestety wszystkie które widziałem nie odpowiadały moim i mojego brata oczekiwaniom. Głównie był to problem z rdzą, a niestety nie uśmiechało się nam wykładać z wejścia 3k na naprawę blacharską i Bóg wie co jeszcze. Po pewnym czasie doszliśmy do wniosku, że nie znajdziemy względnie nowego japończyka (patrzyliśmy też hondy i nissany). Postanowiliśmy wrócić na stare śmiecie, przedtem mieliśmy mondeo mk2 w wersji kombi, które dobrze nam służyło. Znaleźliśmy ciekawą ofertę, pojechaliśmy, obejrzeliśmy i kupiliśmy. I tak oto jest:
Ford MONDEO MK3, 2006 rok, silnik 2.0 diesel TDCI moc:115BHP, moment obrotowy 280Nm
Samochód jest w kolorze srebrnym, nie malowany, nie naprawiany. Zawieszenie, silnik i elektryka działa bardzo poprawnie, byłem wręcz zdziwiony, że samochód jest tak dobrze utrzymany i tak zadbany. Patrząc na środek i rok produkcji można stwierdzić, że przebieg który na liczniku wynosi lekko ponad 112 tysięcy kilometrów jest prawdziwy. Auto jest bogato wyposażone, bez rdzy, wygodne, przestronne, ciche, dokładnie takie o jakie nam chodziło.
Silnik jest suchy, nie cieknie, pracuje równo, największa bolączka mondeo mk3 z silnikami mk3, czyli dwumasa nie hałasuje, wszystko jest w bardzo dobrym porządku.
Wyposażenie z jakim ford wyjechał z fabryki to:
-ABS
-Wspomaganie kierownicy
-4x elektryczne szyby
-Elektryczne lusterka, elektrycznie składane i podgrzewane
-Centralny zamek z pilota
-Domykanie i otwieranie szyb z pilota
-Fotochromatyczne lusterko wsteczne
-Felgi 16" ORI forda
-Nagłośnienie Sony, zmieniarka na 6 płyt, wyjście AUX
-Sterowanie radiem z kierownicy
-Tempomat
-Czujnik deszczu
-Czujnik zmierzchu
-Climatronic
-Elektrycznie regulowane fotele
-Tylna kanapa dzielona
-Światła przeciwmgłowe
-Immo
-Poduszki powietrze, z 6 będzie, szczerze to nie liczyłem
Możliwe, że coś ominąłem bo wyposażenie jest dość bogate.
Co do planów, to nie mam zbytnio dużych. głownie chodzi o to żeby zachować samochód jak bardziej w serii, ale możliwe, że będziemy chcieli zwiększyć trochę ilość koni i momentu obrotowego, np. zrobić CAI czy dać większy intercooler. Głównie chcemy zachować ładną serię.

Na razie na tyle