Honda Accord Tourer 2.0 i-VTEC '05 by mln

Postprzez makmarc » 13 sty 2016, 16:15

Ja miałem i mam dalej u siebie, tylko zainwestowałem parę PLNów więcej, bo za 100zł kompletny zestaw to nic dobrego. Jak same żarniki można kupić tanio, to liczy się dobra przetwornica. Zawsze biorę barwę 6000K, wg mnie optymalna :) nie ma co się zastanawiać tylko zakładać i już, masz soczewkę to nie będzie problemu :)
makmarc

Postprzez slisman » 13 sty 2016, 17:58

A ja jeszcze zapytam, ponieważ też mam soczewki obecznie i chyba jak każdy zastanawiam się nad kupnem HIDów: czy poza teoretyzowaniem, to słyszał ktoś o przypadku przyczepienia się przez ubezpieczyciela i zwalenia odpowiedzialności naHIDy? Bo z jednej strony jest to dla mnie trochę "urban legend", ale z drugiej strony wizja srogiej odpowiedzialności (w tym też $) trochę mnie odstrasza :P
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez mln » 14 sty 2016, 08:54

makmarc, a są w tej dziedzinie jakieś rekomendowane firmy? W razie decyzji łatwiej będzie szukać konkretnych ofert :)

slisman, dobre pytanie z tym "urban legend" – głównie kwestia ewentualnych wątpliwości ubezpieczyciela mnie nurtuje. Ktoś coś?
Forumowicz

Od: 29 cze 2012, 11:06
Auto: była:
Mazda 6
Honda Accord
jest: Subaru Outback

Postprzez rafał88 » 14 sty 2016, 09:44

Ja mialem HID i mam :P Najlepiej kupowac przetwronice te duze kwadratowe, mialem te mini i jest <dupa>
Firma chyba nie ma znaczenie wszystko robią PINGPONGI :P
Ale tak przerabiajac kilka zestawow kupile Vertex , Mtech podobno dobre, nie wiem co tam jest :P
Aaa i tez mini przetwronice daja mniej swiateła ;) A i mialem Slim 55w no i to dawało przy barwie 6k idealnie biale swiatło i szybciej sie nagrzewa palnik.
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez slisman » 14 sty 2016, 11:24

rafał88 napisał(a):Firma chyba nie ma znaczenie wszystko robią PINGPONGI

Firma jak firma – trzeba to dobrze dobrać. Na forum skody spotkałem się z sytuacją, w której źle dobrany zestaw właśnie 55W popalił coś w komputerze (sterowniku). Problem był taki, że auto jeszcze na gwarancji i za 700 zł udało się naprawić komputer licząc, że ASO nie będzie miało potrzeby tam zaglądać. Więc pomijając firmę i producenta zestawu....chyba kluczową kwestią jest dobór zestawu do auta chyba : P

No ale jak to jest tymi ubezpieczycielami? Ciekawa sprawa. Nawet nie bardzo wiem jak zagłębić temat.
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez mln » 14 sty 2016, 11:38

slisman napisał(a): nie bardzo wiem jak zagłębić temat

Otóż to...

rafał88 napisał(a):wszystko robią PINGPONGI

Pingpong Pingpongowi nie równy... <lol> A jeszcze jest Pinkpong, Pingponk, Pinkponk – jeden drugiego podrabia... <lol>

Tak na marginesie: wiem o istnieniu wątku "Żarówki – typy, opinie, testy" widziałem kilka dyskusji o HID'ach i ich poziom był nieco nieteges (że o wycieczkach osobistych adwersarzy nie wspomnę :) ). Dlatego wolę poruszyć kilka kwestii w zaciszu mojego wątku w zaufanym gronie... <oczko>
Forumowicz

Mazda 6
Honda Accord

Postprzez jedrzej07 » 15 sty 2016, 15:19

Ja pozwolę sobie dodać od siebie, kwestię przetwornic 55W. Kombinowałem na różne sposoby z przetwornicami 35W i kolor wyglądał co najmniej do <dupa> Kupowałem różne żarniki i nie było żadnej poprawy. W końcu zaryzykowałem z przetwornicami 55W i jestem mega zadowolony. Światło jest czyste ładne, duuuużo mocniejsze, nic się nie popaliło, bo w sumie przetwornica 55W pobiera tyle samo prądu co zwykła żarówka 55W więc ten przypadek ze skodą mógł być bardziej losowy niż spowodowany przetwornicami.
Co do trwałości to ja swoje 2x wysyłałem na reklamacje, i to o dziwo tylko prawą, lewa jest już ponad 2 lata i nic się nie dzieje, a tą prawą mi 2 razy na reklamacji wymieniali na nową (może to zbieg okoliczności)
Poniżej link do porównania moich żarników, przetwornic (na stronie 36 ogólnie na 1 rzut oka jak wygląda a na 37 jest konkretne porównanie przetwornic i żarników)
viewtopic.php?f=103&t=15045&start=700
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez Beny » 15 sty 2016, 15:50

Właśnie miałem twój temat podlinkowac koledze,bo w innym pytał o hidy ale widzę ze juz nie musze :D

Kiedyś na TVN turbo był przypadek jakiejś terenówki,do której włożono oryginalne xenon i zjarala się cała komora. Facet miał problemy z gwarancja,odszkodowaniem ale to chyba pojedyncze przypadki.

Zresztą chińskie hidy są juz tak długo na rynku,dużo osób na forum używa i nic się nikomu nie stało poza przepalonymi zarnikami/przetwornicami.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez jedrzej07 » 15 sty 2016, 16:08

Ogólnie dużo ludzi tego używa, nawet w VW bez soczewek <glupek2> ale tego nie będę komentował. W sumie są tak samo nielegalne jak w naszych ale jednak oślepianie jest nieporównywalne z naszymi więc zostawmy to.
Jeśli chodzi o kwestię ubezpieczenia, to mimo tego, że masz hidy, wina będzie uznana tego który realnie spowodował kolizję. A ty możesz dostać mandat i stracić dowód za hidy.
Widziałem kilka przypadków, że np gość włączał się do ruchu na drogę, która miała rozdzielone pasy ruchu pasem zieleni, i ktoś tą drogą jechał pod prąd. Gość który włączał się do ruchu spojrzał tylko w lewo i wyjechał (czyli wydaje się, że wszystko OK, bo z prawej strony nikogo nie powinno być). No i się zderzyli. I czyja wina? Gościa, który włączał się do ruchu, bo on powinien zachować szczególną ostrożność. Oczywiście ten drugi dostał mandat za wjechanie na pas o przeciwnym kierunku ruchu ale winnym kolizji był włączający się do ruchu, i to z jego ubezpieczenia tamten pokryje szkodę. <glupek2>
Sens tego żaden ale przepisy....
Tak samo może być z hidami, ktoś spowoduje kolizję to on będzie winnym i z niego będzie ściągane ubezpieczenie, a ty dostaniesz mandat i stracisz pewnie dowód za niewłaściwe oświetlenie, z tym, że zależy czy będzie w notatce wpisane, że miałeś niewłaściwe oświetlenie, bo to może być zapisane ale nie musi. Także nie koniecznie od razu jesteś spisany na straty, no ale jednak obawy istnieją. Fakt faktem, że jednak wolę jechać autem przed którym coś jednak widzę, i zwiększam szanse na to, że nikogo nie potrącę, nie zabiję, nie będę miał nikogo na sumieniu. Czyjeś życie zostanie ocalone, a najwyżej jeśli przytrafi się zabranie dowodu chociażby podczas kontroli to trudno, strata jednak będzie mniejsza niż czyjeś życie. Tak samo w przypadku utraty zniżek na ubezpieczenie.
Wielu może się z tym nie zgadzać, ale dla mnie to jest jednak ważniejsze i wolę widzieć na co dzień co znajduje się przed maską.
Sorry za tak długi esej <cisza>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Yoki » 15 sty 2016, 19:01

Ja jestem przekonany, dzięki za ten esej :)
https://www.facebook.com/BippuPoland
https://www.facebook.com/LS4HVIP/
Wsparcie przy wyszukaniu oraz pomoc przy sprowadzeniu części z Japonii
Tomek grupa rozwoju forum
Forumowicz

Od: 11 kwi 2008, 15:18
Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998

Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau

była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG

Postprzez rafał88 » 16 sty 2016, 11:55

Noo te w VW bez soczewek i hid to wiadome <killer>

Ja kupilem 35w i barwa jest tez ładna, poprostu chyba trafilem na bdb zestaw bo przy barwie 4.3k jest barwa nie malo jak przy normalnej zarowce , ale swiatla duzo wiecej. Z tym zabieraniam dowodu tez roznie jest, ja mialem 2 przypadki gdzie mnie drapneli, zapomnialem sie i bez swiatel jechalem no jak zoabczylem policje to odruchowo patrze i jeb , wlaczylem swiatla no i wiadome :P Ale nie ze chcial mi odrazu zabrac dowod tylko czy to normlane zarowki to co tu ukrywac, ale mowie ,ze moge wymienic na miejscu i tak robilem i nic sie nie czepiali :)
Takze pewnie zalezy od kolezki w bialej czapce :P
I tak samo z tym ,ze sie kogos razi z naprzeciwka, wiekszej bzdury nie slyszalem :P Te auta co maja samopoziomowanie, przeciez maja ustawiana wyskosc swiatla jak wszystkie normlane auta! A budowa lampy jest identyczna jesli chodzi o odblysnik i soczewke ;) Ja tam zakladalbym bo widocznosc sie naprawde poprawia i mozna komus dupsko uratowac, szczegolnie tym co chwiejnie wracaja do chaty ;)

Ja jest za tym zebys zamontowal :D <spoko>
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez jedrzej07 » 16 sty 2016, 13:35

No dokładnie, lampa jest taka sama tylko ma dodatkowo wybitą homologację i tyle, także samo świecenie jest takie samo ale przepisy są bzdurne... Samopoziomowanie też to jest pic na wodę, jak autem jedziesz po dziurach to i tak to nie nadąża, i w zasadzie służy to tylko regulowaniu jak jedzie kilka osób z tyłu. To w naszych też ta opcja jest tyle że nie automatyczna. (u mnie akurat nie ma bo wersje z US nie miały).
Kolejna sprawa – spryskiwacze reflektorów, fakt, może to coś pomaga, ale też nie do końca, a poza tym na zwykłych żarówkach jak jest brudne szkło to też będzie oślepiać bo się wtedy światło trochę inaczej rozchodzi. Także to tak jest wszystko naciągane głównie na przepisy i homologacje a nie koniecznie na realne różnice jakie są w czasie użytkowania... Ale na temat niektórych polskich przepisów też się lepiej nie wypowiadać bo brak słów. W stanach możesz jeździć na hidach o barwie 12000k i nikt się nie czepia bo tam nie ma bzdurnych przepisów. Może to też nie do końca powinno być tak żeby była wolna amerykanka, ale chociaż żeby były pewne dopuszczalne normy w których można xenon założyć.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mln » 19 sty 2016, 10:26

Ok, czyli najsensowniejsza opcja to przetwornica 55W + palnik o barwie około 4000K.

Może się na wiosnę w to pobawię. Jak na razie po regeneracji odbłyśników światła jest wcale niemało i nie narzekam na nocną jazdę. Przy jeździe na mokro jest słabo, ale to już chyba jest nie do przeskoczenia.

Dzięki za oświecenie (to dobre słowo <lol> ) mnie w temacie HID'ów <spoko>
Forumowicz

Mazda 6
Honda Accord

Postprzez jedrzej07 » 19 sty 2016, 10:41

U mnie już po samym czyszczeniu soczewek była znacząca poprawa, bo odbłyśniki mam OK póki co. Przy przetwornicach 55W jak dasz barwę 4300k to będzie światło żółte tak jak najzwyklejsze żarówki. Ja dałem 5000k i jest czysto białe (tylko jak się rozgrzewa to zaczyna bardziej na niebiesko). Także 5000k dla mnie jest OK bo też się nie rzuca w oczy a świeci dużo bardziej wyraziście i nie zniekształca kolorów. 4300k były dla mnie zbyt żółte, no ale tu już kwestia gustu i wygody. Sam żarniki nie są drogie więc dla porównania możesz sobie kupić komplet 4300 i drugi 5000 i wybrać co Ci lepiej będzie pasowało <spoko>
Obrazek
Forumowicz

Postprzez mln » 27 sty 2016, 08:39

Wczoraj po pracy dokonałem zabiegu korekcji zasięgu lamp przednich (mega poprawa !! ) oraz odświeżenia lakieru – innymi słowy: umyłem furę... <lol> Masakra z tą solą na budzie <oczy>
Forumowicz

Mazda 6
Honda Accord

Postprzez rafałmazda » 27 sty 2016, 13:13

mln napisał(a):dokonałem zabiegu korekcji zasięgu lamp przednich

mówiłem że jak wymienisz baterie z latarek na alkaliczne to będzie zdecydowanie więcej światła <spoko>

hahaha hahaha hahaha
mln napisał(a):innymi słowy: umyłem furę

<wow> widzę detailing pierwsza klasa hahaha <spoko>
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez makmarc » 27 sty 2016, 21:06

Kierowniku, kiedy w Łomży będziesz Ty mi lepiej napisz :)
makmarc

Postprzez mln » 27 sty 2016, 23:14

Mam nadzieję, że już niezadługo się pojawię! :) Na dniach oczekujemy narodzin córeczki ( <jupi> <jupi> <jupi> ), co od dłuższego czasu mocno ogranicza naszą mobilność – w Łomży chyba ostatnio w połowie listopada byłem... <oczy>
Forumowicz

Mazda 6
Honda Accord

Postprzez mln » 29 sty 2016, 11:04

Po roku i miesiącu jeżdżenia jestem <serduszka> w tym samochodzie – w dowód uznania i przyjaźni zdecydowałem się zamówić tę %$#@^$#&#$%^# osłonę relingu (prawą zadnią)... <glupek2> Zaledwie 160,00 zł, a ile radości !! Wreszcie nie będę się wściekał, że wygląda jak pół <dupa> zza krzaka. Choć wiem, że wg niektórych i z zaślepką będzie tak wyglądać! <lol>
Forumowicz

Mazda 6
Honda Accord

Postprzez mln » 5 lut 2016, 22:51

Tak w skrócie:

1) Najważniejsze: mam <serduszka> córeczkę <serduszka> !!

2) Wracając do relingów – od zakupu do dziś wyglądało to tak:

20160205_132024.jpg

...od dziś jest tak:

20160205_132301.jpg

...do dnia, aż kolejny zły człowiek mi to podpierniczy... <glupek2>
Forumowicz

Mazda 6
Honda Accord