przez piwo » 13 sty 2021, 19:50
Chodzi mi o to że silnik spalinowy utrzymuje stała prędkość auta znaczy opory toczenia opory powietrza a gdy chcemy np skoczyć z 60 na 90 to elektryk dołącza i powoduje przez nadmiar mocy rozpędzanie a benzynowa nie zwiększa obrotów i obciążenia. Oczywiście nie przy maksymalnym rozpędzaniu. Co do zimy spalinowy się od razu włącza by nagrzać wnętrze ale stoi na swoich właściwych obrotach. A elektryk służy do rozpędzenia auta bez obciążenia silnika spalinowego. To tak w uproszczeniu o co mi chodzi bo i tak wszystko zależy jak głęboko wciskamy gaz ale i tak silnik spalinowy camry jest może w 50% tak obciążony jak tradycyjny. Choćby brak wpływu na korbowód i panewki szarpnięć przy zmianach biegów. Tu czegoś takiego nie ma i obciążenie jest płynnie regulowane.
Szymon napisał(a):piwo napisał(a):Fajne jest właśnie to że silnik utrzymuje stała prędkość obrotowa a elektryk zwiększa prędkość.
To skąd to wycie, skoro spalinowy nie zwiększa obrotów przy przyspieszaniu?

No w zależności od prędkości i jak głęboko wciskamy gaz. Jak mocno to benzynowy musi wkroczyć no bo elektryczny jest za słaby. To wiadomo. Ale i tak przez spora ilość czasu na prawdę jest komfortowo cicho. ( Przynajmniej na filmach których się naogladalem o camry)
Zespół e cvt może realizować każda kombinacje i szeregowej i równoległej hybrydy. W zależności od aktualnych potrzeb kierowcy i tego co robi stopa. Dlatego to jest tak genialne.
Ostatnio edytowano 13 sty 2021, 19:58 przez
piwo, łącznie edytowano 1 raz
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony. Jednak brak kontroli trakcji, napęd na tył to męska rzecz. Jazda w poślizgu i cięcia łuków jest to niesamowita sprawa. Tyle bym w tym aucie chciał zmienić, ale jak wysiadam z niego jestem mega szczęśliwy. Może nie warto nic zmieniać...
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jSvik&feature=player_embedded