Mazda Millenia S TA KJ '01 2.3 V6 Miller Cycle Engine B+G
Jeszcze nie wszystko ;p Zostal siemmering na wale a to masa roboty...
Jadac w trase musze byc pewny auta
Jadac w trase musze byc pewny auta
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Opcja z lusterkami super
ubiegłeś mnie bo planowałem coś takiego zrobić no ale ty jesteś pierwszy xd
teraz tylko muszę podjechać do ciebie i zobaczyć to na żywo xd
Podesłał byś mi co do tego dokładnie wykorzystałeś i co z czym spiąłeś ?
teraz tylko muszę podjechać do ciebie i zobaczyć to na żywo xd
Podesłał byś mi co do tego dokładnie wykorzystałeś i co z czym spiąłeś ?
Zapraszam na kontrolę
Co z czym to dużo by pisać. Trochę też zależy od tego jaki masz centralny i jak on działa, bo mój dokładany jak zamknie auto to wciskając ponownie przycisk zamykania nie daje już impulsu. Także się musiałem trochę więcej pobawić.
Co z czym to dużo by pisać. Trochę też zależy od tego jaki masz centralny i jak on działa, bo mój dokładany jak zamknie auto to wciskając ponownie przycisk zamykania nie daje już impulsu. Także się musiałem trochę więcej pobawić.

DR2K napisał(a):będę się wybierać do ciebie
sprostowanie
miło było się znowu spotkać i do następnego

Beny napisał(a):Zdjęcia robi,ale tym co je rozkręca

PS: Mój Tymek, pytał czy następnym razem może u Ciebie zostać na weekend, tak go kupiłeś tym bawieniem się w aucie
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Heh
popatrz na stan "umycia" mojej Millenii to się domyślisz dlaczego zdjęć nie wrzucam
(nawet nie wiem kiedy zdjęcie zrobiłeś – pewnie jak za mną czekaliście)
Dzięki za miłe spotkanie, chociaż pogoda się nie spisała... No ale może następnym razem będzie lepiej
Masz rację Tubi. Akurat jest inny priorytet jeśli chodzi o zdjęcia
No młody niezłe ziółko
zapaleniec na motoryzację za Tobą. A jego ciekawość wszystkiego jest powalająca 
Pewnie jakbyście go zostawili już w sobotę to by chętnie został, tylko ciekawe jak długo by wytrzymał

Dzięki za miłe spotkanie, chociaż pogoda się nie spisała... No ale może następnym razem będzie lepiej
Masz rację Tubi. Akurat jest inny priorytet jeśli chodzi o zdjęcia

No młody niezłe ziółko

Pewnie jakbyście go zostawili już w sobotę to by chętnie został, tylko ciekawe jak długo by wytrzymał

jedrzej07 napisał(a):tylko ciekawe jak długo by wytrzymał
Pytannie powinno brzmieć, jak długo Ty byś wytrzymał

Szybki rachunek sumienia przed końcem roku...
Najważniejsza akcja tego roku to regeneracja kompresora. Na chwilę obecną zrobiłem nieco ponad 5000 km i ubytki oleju są na poziomie 0.4-0.6 litra na 1000km. Porównując do stanu przed regeneracją gdzie było około 1,5l na 1000 km to różnica jest kolosalna
Wciąż chodzi głośniej niż przed regeneracją, ale obecnie franklin zregenerował mi mój ten który zdemontowałem i ten obraca się cichutko, także jak będzie więcej wolnego czasu to sobie go przerzucę
Wszystko inne ma się dobrze, dymienia z rana praktycznie nie ma, inne elementy chodzą bezbłędnie. Zawieszenie póki co się nie odzywa. Obawy mam co do półosi a właściwie do przegubów wewnętrznych, coś mi się tam nie podoba, jakby zaczynało być je słychać w niektórych okolicznościach. Ale ten temat odkładam na razie, zobaczę czy podejdą od dawcy bo są w dobrym stanie (prawy na pewno, ale muszę lewy sprawdzić)
Z planów na przyszły rok:
1. Wymiana uszczelniaczy wału z obu stron przede wszystkim – materiał już jest
2. Przy tej okazji pewnie wleci ten drugi poprawiony kompresor.
3. Zakupiłem już materiał na dolot – SIMOTA i docelowo chcę zrobić taki układ, plus dodatkowo osłona termiczna która będzie miała bardziej zadanie osłonić filtr przed ewentualny błotem od spodu (niby osłony silnika i nadkole jest, ale na wszelki wypadek założę osłonę, bo gdzieś może się jakieś błoto trafić
4. Na dolot już się wcześniej zbierałem, ale teraz tym bardziej dlatego, że potrzebuje miejsce na webasto
Mam w dawcy piec THERMO TOP C ale w Millenii nie ma tyle miejsca żeby go zmieścić, a do tego jeszcze dobre miejsce zajmuje reduktor od LPG dlatego po usunięciu puszki z filtrem zrobi się ładne miejsce na piec. Ogólnie jest sterowany zestawem T100 HTM czyli fajny pilocik z wyświetlaczem, czyli zdalne włączanie, podgląd temperatury, ustawianie czasu, ustawianie czasu odjazdu żeby automatycznie włączyło się rano itd... – zasięg do około 1km i faktycznie jest coś koło tego jak sprawdzałem. (zdjęcia poglądowe)
5. Tu jest punkt nad którym się zastanowię, ale chyba dla bezpieczeństwa to zrobię. Czyli montaż dodatkowego akumulatora typowo pod webasto, żeby nie rozładowało mi akumulatora głównego (podczas mrozu akumulator zawsze jest słabszy, a i webasto musi dłużej grzać więc jest ryzyko)
Podpatrzyłem, że może zmieści mi się obok pieca webasto taki żelowy mniejszy około 30Ah, i taki mógłby wystarczyć, a jeśli nie to polecą kable do bagażnika i tam się go zamontuje, albo nawet normalny duży. Zobaczy się
A żeby taki aku się doładowywał, ale nie zabierał ładowania na krótkich odcinkach pomyślałem nad założeniem takiego sterownika. On powoduje, że dodatkowy akumulator ładuje się dopiero jak doładuje się główny.
6. I znów kolejna sprawa częściowo wynikająca z poprzedniego punktu, czyli powiększenie miejsca w bagażniku np. właśnie dla dodatkowego aku ale też dla wygody. Butla LPG jest za fotelami i skutecznie ogranicza mi miejsce. Jej pojemność rzeczywista to max 40 litrów. Czyli tyle ile by się zmieściło w butli w kole. I taką butlę chcę właśnie założyć skoro tyle samo gazu wejdzie co i teraz, a jednak miejsca znacznie więcej. Ale znowu prędzej tego nie zrobię jak się nie pozbędę pochłaniacza par paliwa. Na to już jest patent na forum i tak też zrobię. Przy okazji może przeniosę wlew gazu obok wlewu benzyny, choć nad tym się muszę zastanowić
7. Mniej drastyczny punkt. Trzeba pomyśleć o obszyciu przynajmniej kierownicy. Dźwignię od biegów i ręczny mam w miarę OK i jeszcze zapasowy zestaw leży na strychu i czeka na swoją kolej. Kierownicy do Millenii w PL nie dostanę więc nie ma chyba innego wyjścia. Chociaż obszywając kierownicę, pasowałby też zrobić ręczny i gałkę, żeby to jednolicie wyglądało...
8. Myślałem jeszcze o zmianie wtryskiwaczy do LPG, żeby założyć Barracudy pojedyncze, wtedy lepiej się je upchnie, że byłyby bliżej kolektora i nie wystawałyby poza obrys dolotu, wtedy bardziej się uda dopasować pokrywę silnika. Ale ten punkt na razie zostanie chyba zawieszony i poczeka aż się skończą obecne wtryski, bo po co je na razie wyrzucać.
9. Rozważam jeszcze montaż spryskiwaczy reflektorów, ale takich wysuwanych ze zderzaka a nie tych słupków jak były oryginalnie. Mam namiar na oryginalną manetkę z funkcją spryskiwania lamp, więc byłoby jak w oryginale.
Trochę tego jest ale mam nadzieję, że uda mi się te plany zrealizować
Najważniejsza akcja tego roku to regeneracja kompresora. Na chwilę obecną zrobiłem nieco ponad 5000 km i ubytki oleju są na poziomie 0.4-0.6 litra na 1000km. Porównując do stanu przed regeneracją gdzie było około 1,5l na 1000 km to różnica jest kolosalna
Wszystko inne ma się dobrze, dymienia z rana praktycznie nie ma, inne elementy chodzą bezbłędnie. Zawieszenie póki co się nie odzywa. Obawy mam co do półosi a właściwie do przegubów wewnętrznych, coś mi się tam nie podoba, jakby zaczynało być je słychać w niektórych okolicznościach. Ale ten temat odkładam na razie, zobaczę czy podejdą od dawcy bo są w dobrym stanie (prawy na pewno, ale muszę lewy sprawdzić)
Z planów na przyszły rok:
1. Wymiana uszczelniaczy wału z obu stron przede wszystkim – materiał już jest
2. Przy tej okazji pewnie wleci ten drugi poprawiony kompresor.
3. Zakupiłem już materiał na dolot – SIMOTA i docelowo chcę zrobić taki układ, plus dodatkowo osłona termiczna która będzie miała bardziej zadanie osłonić filtr przed ewentualny błotem od spodu (niby osłony silnika i nadkole jest, ale na wszelki wypadek założę osłonę, bo gdzieś może się jakieś błoto trafić
4. Na dolot już się wcześniej zbierałem, ale teraz tym bardziej dlatego, że potrzebuje miejsce na webasto

5. Tu jest punkt nad którym się zastanowię, ale chyba dla bezpieczeństwa to zrobię. Czyli montaż dodatkowego akumulatora typowo pod webasto, żeby nie rozładowało mi akumulatora głównego (podczas mrozu akumulator zawsze jest słabszy, a i webasto musi dłużej grzać więc jest ryzyko)
Podpatrzyłem, że może zmieści mi się obok pieca webasto taki żelowy mniejszy około 30Ah, i taki mógłby wystarczyć, a jeśli nie to polecą kable do bagażnika i tam się go zamontuje, albo nawet normalny duży. Zobaczy się
A żeby taki aku się doładowywał, ale nie zabierał ładowania na krótkich odcinkach pomyślałem nad założeniem takiego sterownika. On powoduje, że dodatkowy akumulator ładuje się dopiero jak doładuje się główny.
6. I znów kolejna sprawa częściowo wynikająca z poprzedniego punktu, czyli powiększenie miejsca w bagażniku np. właśnie dla dodatkowego aku ale też dla wygody. Butla LPG jest za fotelami i skutecznie ogranicza mi miejsce. Jej pojemność rzeczywista to max 40 litrów. Czyli tyle ile by się zmieściło w butli w kole. I taką butlę chcę właśnie założyć skoro tyle samo gazu wejdzie co i teraz, a jednak miejsca znacznie więcej. Ale znowu prędzej tego nie zrobię jak się nie pozbędę pochłaniacza par paliwa. Na to już jest patent na forum i tak też zrobię. Przy okazji może przeniosę wlew gazu obok wlewu benzyny, choć nad tym się muszę zastanowić
7. Mniej drastyczny punkt. Trzeba pomyśleć o obszyciu przynajmniej kierownicy. Dźwignię od biegów i ręczny mam w miarę OK i jeszcze zapasowy zestaw leży na strychu i czeka na swoją kolej. Kierownicy do Millenii w PL nie dostanę więc nie ma chyba innego wyjścia. Chociaż obszywając kierownicę, pasowałby też zrobić ręczny i gałkę, żeby to jednolicie wyglądało...
8. Myślałem jeszcze o zmianie wtryskiwaczy do LPG, żeby założyć Barracudy pojedyncze, wtedy lepiej się je upchnie, że byłyby bliżej kolektora i nie wystawałyby poza obrys dolotu, wtedy bardziej się uda dopasować pokrywę silnika. Ale ten punkt na razie zostanie chyba zawieszony i poczeka aż się skończą obecne wtryski, bo po co je na razie wyrzucać.
9. Rozważam jeszcze montaż spryskiwaczy reflektorów, ale takich wysuwanych ze zderzaka a nie tych słupków jak były oryginalnie. Mam namiar na oryginalną manetkę z funkcją spryskiwania lamp, więc byłoby jak w oryginale.
Trochę tego jest ale mam nadzieję, że uda mi się te plany zrealizować

jedrzej07 napisał(a):8. Myślałem jeszcze o zmianie wtryskiwaczy do LPG, żeby założyć Barracudy pojedyncze,
Barracudy są dość wysokie w porównaniu do konkurencji. Co nie zmienia faktu ,że to bdd wtryskiwacze.
jedrzej07 napisał(a):Trochę tego jest ale mam nadzieję, że uda mi się te plany zrealizować
Trzymamy kciuki

plany ambitne
nic tylko życzyć powodzenia w ich spełnieniu i mnóstwo cierpliwości (np. w wyciąganiu spinek
) 

powodzenia w realizacji planów
, też myślałem nad takimi spryskami do lamp, ale szczerze powiedziawszy mam w mondeo, guzik to daje, a płyn znika bardzo szybko, tak że tam już będę kombinował jak to odłączyć by mi płynu nie marnowało
temat półosi wew. przerabiałem w tym roku też w mdo, to żadnych odgłosów nie słyszałem, ale objaw był taki że podczas przyśpieszania, cały samochód wpadał w drgania, a po odpuszczeniu gazu od razu przestawał.

miałem w 626 webasto i raczej nie miałem problemów z odpaleniem nawet jak godzinę webasto chodziło przy -20 także dobre aku typu centra futura najlepiej trochę większy i będzie spoko
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
Co do sprysków to rozważam to jeszcze. Bajer ciekawy, przydał by się też kompletny zbiorniczek z tą pompą do spryskiwaczy. To by nie działało razem z szybą tylko osobnym przełącznikiem. Ale właśnie czytałem, że ciągnie płyn nieźle (około 10l na minute)
Fakt, że to bardziej gadżet wizualny niż praktyczny, więc inwestycja rzędu 300zł ze wszystkimi gratami i cięcie zderzaka nie do końca mnie jeszcze przekonuje. Zobaczymy w praniu.
Co do webasto to się obawiam trochę. Tymbardziej, że widziałem że w dawcy było zrobione tak, że odpalała się dmuchawa, diody od kierunku nawiewu i podgrzewanie tylnej szyby jednocześnie. A to u siebie jak zostawię zapłon na 20 minut z chodzącą dmuchawą, grzaniem szyby i radiem po cichu to już miewam problemy z odpaleniem (nawet jak aku był zupełnie nowy 2.5 roku temu.
Chociaż w dawcy jak odpalałem kilka razy po 20 minut bez odpalania w międzyczasie to jednak odpalał (ja mam aku 60 a tam 65), może jest też w lepszym stanie jak mój.
Póki co istotny będzie dolot i webasto, wtedy się zobaczy jak to będzie z akumulatorem i jeśli chociaż raz mnie zawiedzie to od razu będę montował drugi
Co do webasto to się obawiam trochę. Tymbardziej, że widziałem że w dawcy było zrobione tak, że odpalała się dmuchawa, diody od kierunku nawiewu i podgrzewanie tylnej szyby jednocześnie. A to u siebie jak zostawię zapłon na 20 minut z chodzącą dmuchawą, grzaniem szyby i radiem po cichu to już miewam problemy z odpaleniem (nawet jak aku był zupełnie nowy 2.5 roku temu.
Chociaż w dawcy jak odpalałem kilka razy po 20 minut bez odpalania w międzyczasie to jednak odpalał (ja mam aku 60 a tam 65), może jest też w lepszym stanie jak mój.
Póki co istotny będzie dolot i webasto, wtedy się zobaczy jak to będzie z akumulatorem i jeśli chociaż raz mnie zawiedzie to od razu będę montował drugi