Testy kompresora póki co nie będą miarodajne. Padł siemering przy skrzyni, zaczęło nawet kapać, także na miarce są obecnie spore ubytki, nie związane z kompresorem... Zanim przyjdzie uszczelnienie, i zanim się za to zabiorę muszę dolewać i jeździć. Dopiero wtedy wyzeruję licznik i będę patrzył czy ubywa z winy kompresora dopiero. Złośliwość przedmiotów martwych
Załączniki
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Wczoraj minęło 1000km od regeneracji. Ubyło połowę wysokości na miarce, z czego zdecydowana większość moim zdaniem jest spowodowana uszczelniaczem wału obecnie. (Przy starym kompresorze musiałbym już dolać 1.5l także jest progres ) Były 2 takie dni, że aż plama pod autem była średnicy 5cm. W tej chwili plama nie zostaje ale kapie po trochu, także podczas jazdy sukcesywnie ubywa bardziej z tego powodu niż z powodu kompresora
Składanie polega na tym, że po 1 naciśnięciu na pilocie zamykania nic się nie dzieje, tylko zamyka się auto, a jeśli chcę złożyć lusterka to przyciskam zamykanie 2x w ciągu kilku sekund, i lusterka się ładnie składają. Otwierają się po otwarciu auta z pilota. Było z tym kombinacji no nie miara. Mój sterownik centralnego, podaje sygnał zamykania tylko raz, także nie można było użyć sygnału w drzwiach (z resztą tam też jest to dziwnie rozwiązane). Musiałem pociągnąć impuls od sterownika CZ gdzie jest wyjście na kierunki. Tam przy zamykaniu pojawia się plus 1x, a jak się naciśnie 2x to impuls pojawia się znów kolejny raz. Do otwierania oryginalnie w sterowniku z ebaya potrzebny jest zapłon. Ale żeby nie kolidowało nic w związku z kierunkami podczas otwierania, użyłem impulsu który pojawia się na stałe podczas otwarcia auta. To powoduje, że jak otworzę auto to impuls z kierunków już nie ma żadnego znaczenia dla sterownika po 2 impulsach centralnego. Trochę to zagmatwane... myślałem, że będzie to mały pikuś a tu musiałem użyć dodatkowego przekaźnika jeszcze, no i dodatkowego przewodu który trzeba było pociągnąć z drzwi aż do sterownika CZ przy tylnej kanapie. Całość sterowania, czyli przekaźnik i 2 moduły udało się ukryć pod plastikiem na którym zamontowany jest głośnik. Ostateczne działanie wygląda tak:
Głównie o to mi chodziło. Bo w zimę byłby problem. No ale też nie zawsze jest potrzeba składania i chciałem mieć taki bajer z opcją, że kiedy chcę to zamykam a kiedy nie to nie. Ten moduł zliczający impulsy może działać też na 1 impuls albo nawet na 3, więc jeśli bym chciał to mógłbym zrobić na 3 tak na wszelki wypadek. Ale póki co odpowiada mi tak jak jest
W Peugeotach to jest na wyposażeniu fabrycznym (szwagier też tak ma) Bez modułu działało tylko z fabrycznego guzika. Także na początku miałem taką wersję jak jest w oryginale w X9, natomiast mi zależało na tym, żeby po użyciu pilota to działało, i po to jest ten moduł z ebaya. Natomiast moduł zliczający impulsy jest tylko po to, żeby mieć wybór czy chcę zamknąć auto i lusterka czy tylko auto. Podłączenie tego tak jak ja to zrobiłem (czyli zamykanie z impulsu kierunkowskazów) powoduje, że jak zamknę auto ze środka w czasie jazdy, albo jak zamknę kluczykiem to w tych przypadkach kierunki nie migają i lusterka z wiadomych względów nie zadziałąją
Lusterka patent super z tymi halogenami to masz tak że świecą bez włączenia pozycji? Bo i ja bym coś takiego wsadził co by xenon się cały czas nie świecił.
Te ledy swieca jak DRL czyli wlaczaja sie jak maja przekroczona okreslona wartosc napiecia. Mozna to ustawic w tym wlasnie sterowniku lepard. Gasna jak wylaczysz zaplon albo jak wlaczysz swiatla. A jadac normalnie na swiatlach mozesz wlaczyc halogeny i swieca jako halogeny. Ten modul lepard jest niby do swiatel drogowych, ale wolalem go podlaczyc pod halogeny bo lepiej to wyglada
Witam wszystkich w temacie. Cholernie ciekawi mnie dalszy żywot zmartwychwstałego kompresora? Jak po kolejnym tygodniu? Jak poziom oleju i co z tym okropnym hałasem?
Na razie git. Oleju troszeczkę ubyło, ale minimalnie. Na 100000% jest z powodu wycieku, może też trochę pierścienie, ale ogólnie kompresor daje radę. Lekko wilgotno wewnątrz jest jak spoglądałem, ale to tylko tak symbolicznie, dla zasady. Na pewno nie ma błota jak w starym. Także 1300km przejechałem i jest OK. Normalnie już musiałbym wlać 2 litry. Jeśli chodzi o dźwięk to chyba jest trochę lepiej, głównie po rozgrzaniu. Może to już moje przyzwyczajenie ale wydaje mi się że trochę mniej drażniące to jest.
Wszystko wydaje się iść w dobrym kierunku. Jak są inne wycieki to na pewno nie można oskarżać kompresora. Fakt "wilgoć" na rotorach może być trochę niepokojąca ale to mogą być stare pozostałości lub to o czym mówił kolega Denxf, czyli minimalne spalanie oleju ( prawie jak RX )
Dokładnie. Minimalnie to jest nawet pewne. Taka zasada działania niby. Plus ten wyciek. Górę silnika mam OK, ale np nie mam 100% pewności co do pierścieni. No ale, tak czy inaczej różnica w ubytkach oleju jest póki co więcej niż zauważalna w porównaniu ze starym
U mnie kumulacja. Poza siemmeringiem, widzę, że guma przegubu ma malutką dziurkę i zaczyna smar wychodzić delikatnie. Do tego widziałem że przy trójniku wodnym który idzie do reduktora zaczął się sączyć płyn. Mało tego, to pojawił się kłopot, bo po dłuższym postoju trzeba było długo kręcić aby odpalił. No i oczywiście okazało się, że reduktor puszcza podciśnieniem gaz.... Do tego, w domu padła bateria w łazience, spaliły się 3 żarówki ledowe w żyrandolu, aaa no i jeszcze klucz udarowy mi padł i musiałem kupić nowy... Szału można dostać. Kupiłem reduktor AC R01 do 250KM i jestem w trakcie montażu. Dostęp do węży wodnych przerypany, ale po kilku cyrkowych sztuczkach gimnastycznych udało się to opanować. Wymieniłem też węże wodne od razu oczywiście, odcinek od gazowego i od podciśnienia. Jutro reszta zabawy
Załączniki
13-ty zdaje się był już jakiś czas temu ja mam gaz w 2-gim dupowozie, ale jakoś nie pcham tam łap, nie mam przekonania do grzebania przy tej instalacji.
Jak się nie spróbuje to się nie nauczy Ja miałem kiedyś tą samą usterkę to mnie wykasowali 900zł Teraz zrobiłem sam, nawet specjalnie wielkiej regulacji nie było trzeba robić i koszt to sam reduktor plus kilka węży 340zł
Załączniki
Prawie 1/3 kosztów , ja to się boję po prostu tego gazu jakoś, naszczęście mam ziomka który się nie boi bo podejrzewam że u tam gdzie zakładałem gaz do drogiej fury też nie mało by krzykneli za raka usługę.
Nic skomplikowanego w sumie. A póki co jestem mega zadowolony. Zrobiłem tak jak mi pasowało, węże od wody nowe i już nie puszcza płynu. Do tego bez wielkiej regulacji teraz śmiga lepiej niż wcześniej. Ciśnienie ustawiłem takie samo, z tym, że obecnie nie ma spadków praktycznie wcale przy deptaniu, wtedy potrafiło zejść ciśnieniem do 0.5 nawet. Teraz spadki są raptem o 0.1 od normy. Także jest git. Oprócz tego zdecydowanie szybciej się nagrzewa i przełącza niż na poprzednim. Także na razie same plusy.