Historia (sory za zamulanie):
Na Xedosa chorowałem od roku, najpierw szukałem 6 potem 9, a na koniec jednak 9 odeszła na dalszy plan.
Chciałem egzemplarz zadbany z małą ilością rdzy bądź jej całkowitym brakiem na karoserii no i w miarę zadbanym motorem, czego niestety nigdy nie możemy być pewni przy zakupie. Budżet wyznaczyłem sobie na 10-12k najlepiej z LPG i ewentualnymi naprawami.
Było ciężko znaleźć coś zadowalającego, gdy pojawił się zadbany serwisowany Xedos w Niemczech za 1990eur(małe zdjęcia ale ładne), od razu wsiadłem w auto aby go obejrzeć.
I tu piękne zaskoczenie, pełno rdzy na karoserii, dziurawy tłumik, rozlatujący się rozrząd, chlew wewnątrz, uszczelki ciekną, lusterko kierowcy zardzewiałe i zalepione gipsem i maźnięte?!
Serwisowanie = 2 wpisy z przeglądu, jeden przy 50ttkm drugi przy 65ttkm 5lat później... Ręce opadają a gość z komisu młody rusek mówi że do 1800euro spuści
Nazajutrz pojechałem, obejrzałem, pokręciłem nosem bo widziałem że trochę gościu chce a trochę jest do zrobienia, no ale w aucie był nowy gaz więc stwierdziłem że ją przygarnę i się nią zaopiekuję bo poprzedni właściciel by ją zarżnął i mi jej szkoda było
Mazda Xedos 6 KF '99 Twilight Blue 12k + LPG
Wyposażenie:
Klimatyzacja
Wspomaganie kierownicy
ABS
El. Lusterka
4x El. Szyby
Tapicerka Alcantara
Do zrobienia:
Uszczelki pod pokrywami zaworów
Rozrząd czeka na wiosnę
Na lewym tylnym nadkolu pękł lakier – czeka na wiosnę
Zrobione:
Prawy tył zacisk do wymiany (wymieniony i zregenerowany)
Ręczny nie odbija (zaciski zregenerowane bez zestawów do regeneracji)
Regeneracja napinacza alternatora (źle zamontowany, śruba napinająca nie była wkręcona w oś rolki napinającej – naprostowane i naprawione)
Zniszczone sprzęgło sprężarki klimatyzacji (zrobione) http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=437&t=176369
Paski wieloklinowe (wymienione)
Wymiana halogenów mijania na Philips White Vision Xenon Intense 4300k + postojówki w zestawie
Lewe lusterko nie bangla (zrobione – jakiś yntylygent odłączył kostkę od lusterka...)
Oba przeguby zewnętrzne
Zmiana oleju z shell helix diesel plus 10w40 na valvoline MaxLife 5w40 synthetic + filtr oleju
Wymiana filtru powietrza.
Zdjęcia jeszcze od poprzedniego właściciela: