Mazda 626 GE KL '93

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez Aetius » 17 lut 2014, 16:50

Witam wszystkich :)
Jako że ostatnio zanabyłem niedużym kosztem mazdę 626 chciałbym się nią podzielić i nie ukrywam że zależy mi na pogłębieniu mojej znikomej wiedzy na temat tych aut :)
Mój egzemplarz to rocznik 93 z silnikiem V6, co było głównym powodem moich wątpliwości – kupiłem z zamiarem sprzedaży dalej,po przejażdżce zacząłem się zastanawiać czy by jej nie zostawić ;)

Wyposażenie auta chyba jest wszystkim znane z racji chyba tylko jednej opcji wyposażenia ale wymienię :)
– Klimatyzacja
– Wspomaganie
– Elektryka szyb i luster
– Elektryczny szyberdach
– ABS
– elektrycznie regulowany fotel kierowcy
– tempomat
– alufelgi
– spojler :P

zakupione w salonie na Rydygiera w Warszawie przejechało już 345tys. Co dziwne wszystkie elementy są sprawne. Byłem wielce zdziwiony że przy takim wieku i przelocie fotel kierowcy reguluje się bez problemu, klima chłodzi a tempomat działa bez zarzutu :)

Autko ma trochę mankamentów mianowicie miało kiedyś puknięcie w tył. Całą energię zebrał zderzak i niestety trochę zgiął podłużnice :/ poza tym trochę korozji na dołach drzwi i ubytki lakieru na tylnym zderzaku. Poza tym jeździ prosto, nie telepie, odzywają się tylko amory z tyłu.
Samochód wygląda jakby potrzebował niewiele wkładu żeby jeździć nim na co dzień, ale z racji tego że
nie znam się kompletnie na mazdach nie wiem na co zwrócić szczególną uwagę przy podjęciu decyzji o uznaniu tego samochodu ;)
Silnik chodzi wybornie, ciągnie ładnie, nie telepie, bierze tylko trochę oleju, ale to pewnie z racji nieszczelnej miski olejowej... Kolejnym problemem jest zbierająca się po deszczu woda na dywaniku za fotelem kierowcy. Podłoga jest szczelna bo sprawdzałem od dołu. Poczytałem trochę na necie i podejrzewam uszczelki albo zapchane odpływy. Nie wiem gdzie tego szukać i najchętniej dałbym to autko do obejrzenia komuś kto wie nieco więcej ode mnie :)

Oto kilka zdjęć mojej mazdy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam:)
Ostatnio edytowano 17 lut 2014, 19:24 przez Aetius, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 17 lut 2014, 16:12
Auto: Mazda 626 GE KL 93r.
Saab 900 2.0 LPG 97r.
Polonez Caro 1.4 GLI 95r.
Polonez Atu+ 1.6 GSI 00r.

Postprzez Bartg » 17 lut 2014, 18:11

Witam na forum i w dziale Nasze Mazdy :) Mimo wszystko dodaj wyposażenie, nie każdy zna ;) Fajnie, że jeszcze jeżdża takie z salonu z Polski :D
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez zibi626 » 18 lut 2014, 10:05

Nooo GE ciężko zniszczyć chyba,że się chce.
Zwróć uwagę na blachę przy przedniej szybie – słupki + przyszybie – słabe punkty GE. Pomijam nadkola bo to na pewno widzisz sam, aha i spody drzwi. Nie wiem skąd może Ci się lać woda, sprawdź uszczelki.
Amory są relatywnie tanie,nie ma problemu z częściami do GE – org i zam,chociaż wiadomo,że org Mazdy są drogie. Ratuj furę bo warto,odwdzięczy Ci się bezawaryjnością.
Forumowicz

Od: 28 gru 2006, 19:54
Auto: Były:
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24

Postprzez Kaszel91 » 18 lut 2014, 10:50

Świetny model ze świetnym silnikiem. Nie wiem czy w przyszłym roku powoli sam się nie rozejrze za KL :D
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 00:31
Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93

Postprzez ZdzichuZ » 18 lut 2014, 10:59

Dość rzadkie połączenie w 626 – KL z manualną skrzynią. Ostatnio miałem dyskusję z pewnym emerytowanym mechanikiem, gdzie wg niego "japończyk z benzyną to max 130 – 150 tys km i do remontu" – a tu proszę 345 tys i jeździ, działa i pewnie gdy będzie się o nią dbało to jeszcze wiele kilometrów przed nią :)
ZdzichuZ

Postprzez Aetius » 18 lut 2014, 11:10

Dziękuję za miłe słowa :) Póki co będę powoli ogarniał wszystkie mankamenty. Nadkola były robione co widać bo w jednym miejscu szpachla pękła ;) Przy szybie z jednej strony malutkie purchelki a poza tym brak :) rdza tylko na dołach drzwi i purchle przy krawędzi szyberdachu :)

Co do silnika zastanawiam się nad LPG bo żeby móc nią jeździć na co dzień inne rozwiązanie nie wchodzi w grę :)

Aha i największy smaczek na koniec ;)
Za to auto zapłaciłem 500zł polskich :)
Początkujący

Saab 900 2.0 LPG 97r.

Postprzez zibi626 » 18 lut 2014, 12:06

Aetius napisał(a):Co do silnika zastanawiam się nad LPG bo żeby móc nią jeździć na co dzień inne rozwiązanie nie wchodzi w grę :)

No to tylko sekwencja wchodzi w grę.

Aetius napisał(a):Za to auto zapłaciłem 500zł polskich :)

<spoko> <spoko> <spoko> <spoko>
Forumowicz

Od: 28 gru 2006, 19:54
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24

Postprzez Bounty » 18 lut 2014, 21:23

zibi626 napisał(a):No to tylko sekwencja wchodzi w grę.

Czemu tylko sekwencja ?
Ja mam zwykły mixer i nie narzekam ;d
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Forumowicz

Od: 1 maja 2013, 12:36
Auto: Toyota Celica 1,8 '00
Było:Mazda MX-6 2.5 V6 96

Postprzez kamilspider » 18 lut 2014, 23:16

Bounty napisał(a):Czemu tylko sekwencja ? Ja mam zwykły mixer i nie narzekam ;d

Mixer jest BE :P Składaj na sekwencję, a na pewno będziesz bardziej zadowolony :)

JyrkiJuhani napisał(a):Ostatnio miałem dyskusję z pewnym emerytowanym mechanikiem, gdzie wg niego "japończyk z benzyną to max 130 – 150 tys km i do remontu" – a tu proszę 345 tys i jeździ, działa

Ja bym raczej powiedział, że te nasze starsze japończyki to są nie do zajechania, jedyna wada to rdza...

Aetius napisał(a):Za to auto zapłaciłem 500zł polskich :)

<rotfl> Cena bardzo okazyjna :) Teraz zainwestujesz w gazownie ze 2,5 tys i będziesz mógł normalnie śmigać na codzień... Ale jest sens tyle kasy pakować? Może warto trochę pobawić się tym autem i poupalać trochę w weekendy skoro tak tanio kupiłeś? :D
Ostatnio edytowano 18 lut 2014, 23:25 przez kamilspider, łącznie edytowano 1 raz
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez Eklerek323f » 18 lut 2014, 23:23

Aetius napisał(a):Za to auto zapłaciłem 500zł polskich

Ja bym chyba bez patrzenia brał za taką cenę jak Kl pod maską <glupek2>
Silnik bardzo dobrze znosi gaz, ja osobiście polecam chociaz raz miałem spalanie 20/100 w ruchu pozamiejskim (nie na trasie) <glupek2> A tak to wychodzi w granicach 13-15L <spoko>
Klubowicz

Od: 14 lut 2010, 22:32
Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.

była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez DonMateok » 18 lut 2014, 23:36

Jak za 500 to jest tak <spoko> <spoko> <spoko> zreszta nawet gdyby samochod kosztowal wiecej jest wart uwagi :)

Powodzenia w regeneracji bestii :)
Forumowicz

Od: 20 paź 2013, 18:26
Auto: ST220

Postprzez Bounty » 18 lut 2014, 23:58

A silnik w jakim stanie?
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Forumowicz

Od: 1 maja 2013, 12:36
Auto: Toyota Celica 1,8 '00
Było:Mazda MX-6 2.5 V6 96

Postprzez Kaszel91 » 19 lut 2014, 00:53

Omg.. to ja też poprosze taką okazje. Za 500 to nawet do małego remontu KL`a przygarnę.
Nie chcesz odsprzedać ? Dogadamy się :D :D
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 00:31
Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93

Postprzez Aetius » 19 lut 2014, 10:20

bardzo dziękuję za miłe i przyjazne przyjęcie ;)
Co do silnika to jego stan jest mi nieznany ale na tyle na ile się osłuchałem różnych motorów w swoim życiu to wydaje się być całkiem przyzwoicie.
Odpala bez problemu, na dzień dobry podnosi trochę obroty do jakichś 1500rpm po chwili spada do normalnego poziomu. Na początku na zimnym silniku słychać oczywiście klekot spod pokrywy zaworów więc obstawiam albo luz zaworowy albo hydropopychacze, ew szklanki. Olej jest na przyzwoitym poziomie ale ucieka trochę przez nieszczelności miski olejowej, nie wiem czy to uszczelka czy po prostu miska zgniła;) silnik się nie trzęsie nie wydaje żadnych innych niepokojących odgłosów. temeratura podnosi się do poziomy nieco ponad połowa skali i tam zostaje :) jedyne co mnie zastanawia i nie wiem czy to tak ma być to obroty przy odpaleniu na ciepło. Potrafią spaść do ok 600rpm, wtedy też nie ma żadnych dzwięków które by świadczyły że coś jest nie tak :)
Przy przyśpieszaniu nawet gwałtownym i dynamicznym od 2.5 3tys obrotów ciągnie bardzo równo do samego końca, nie ma szarpań ani dziur.
Wydaje mi się że silnik mimo dużego przebiegu jest zadziwiająco sprawny ale chętnie poddałbym ocenie kogoś kto się osłuchał tego motoru i powie mi coś więcej :)

Co do sprzedaży to moja oferta cały czas wisi na tablicy i jak znajdzie się ktoś kto ją weźmie za powiedzmy 2500zł to się mogę z nią pożegnać. Wiem że to trąci mirkiem przedsiębiorcą, ale kupując to auto założyłem sobie, że albo na nim zarobię albo sobie go zostawię :) poza tym ciężko będzie sprzedać V6 w benzynie bo spalanie odstrasza wszystkich :P
Niedługo czego go nowe OC i przegląd więc suma sumarum wartość początkowa auta trochę się podniesie ;)

Poza tym nie wyobrażacie sobie ile się narobiłem żeby w środku wyglądał tak jak wygląda. Z kokpitu syf można było grabić a piasek łopatą wybierać....no i ta nieszczęsna woda pod dywanikiem :(( dzisiaj się postaram za to wziąć i proszę o poradę jak najlepiej zdemontować podłogę i odgiąć na tyle żeby zobaczyć skąd się leje bez zdejmowania tunelu środkowego i deski ;) gdzie demontuje się plastik słupka B?
Początkujący

Saab 900 2.0 LPG 97r.

Postprzez Pierzaktar » 19 lut 2014, 10:54

Widzialem to auto gdzies na allegro/tablica :)
Chodzi za mna to auto tymbardziej ze mialem juz 2 takie. Jedna na blosie druga na starej sekwencji. Obie chodzily super na gazie. Podstawa to oryginalne swiece i przewody. Ja w drugiej zainwestowalem w uniwersalne sondy lambda boscha i raz robilem aparat zaplonowy. Reszta niezniszczalna. Moja druga miala prawie 380tkm jak ja sprzedawalem. Co do spalania to nie wiem skad wy wszyscy macie takie informacje ze te auta tyle pala. Zobacz na motostat po moim nicku. Tam mam raporty spalania i wcale nie jezdzilem pomalu. Z V6 sie nie da :) pozdrawiam
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 cze 2005, 00:40
-626 GD 8V
-626 GD 16V
-626 GD 12V
-2x 626 GE GT V6
Aktualnie:
-626 GD 2.2T

Postprzez kamilspider » 19 lut 2014, 13:28

Aetius napisał(a):bardzo dziękuję za miłe i przyjazne przyjęcie ;)

No ba, to forum jest przecież bardzo pozytywne :)
Na początek zobacz czy woda nie dostaje się do auta przez szyberdach. Jak go otworzysz to dookoła masz rynienkę z 4 odpływami na rogach do których są podpięte gumowe wężyki idące słupkami do nadkoli.
Mój KL palił 8-18l :D
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez Aetius » 19 lut 2014, 17:22

Mazda właśnie jakimś cudem przeszła przegląd :D i dowiedziałem się od forumowicza że mam jakiś unikalny pakiet GT na samochodzie :P coraz ciekawszy ten samochód....
Początkujący

Saab 900 2.0 LPG 97r.

Postprzez Eklerek323f » 19 lut 2014, 19:36

Unikalny jak unikalny, po prostu masz dokładki V6, chyba, że czegoś nie dostrzegam, no i dziwna opcja troche, że ktoś przy takim wyposażeniu nie dobrał jeszcze air bagów <czarodziej>
Klubowicz

Od: 14 lut 2010, 22:32
Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.

była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez voytecku » 19 lut 2014, 23:24

Fajny samochod z bardzo dobrym wyposazeniem i slusznym silnikiem. Pamietam artykul Globy'ego z dawnych lat odnosnie 626 KL. Globy pisal, ze jej kierowca moze nie chciec dawac sie wyperzedzac :)

Eklerek323f napisał(a):że ktoś przy takim wyposażeniu nie dobrał jeszcze air bagów

To rocznik 93, wtedy raczej nie bylo poduszek.

Pozdrawiam,
voytecku.

PS: Gdyby nie rejestracja, to pomyslalbym, ze to moje "cacuszko" :)
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez Aetius » 20 lut 2014, 14:56

No i sie stało :) w Madzi dzisiaj padł rozrusznik ;) na zagrzanym silniku nie ma siły żeby zakręcił :( na zimnym jeszcze nie sprawdzałem ale podejrzewam że będzie podobnie.
Pytanie za 100pkt czy rozrusznik do manualnej skrzyni jest taki sam jak do automatycznej? Są na allegro jakieś ale nie wiem czy brać pierwszy z brzegu czy to musi być konkretny. Zastanawiam się też nad regeneracją bo mazda i tak sobie stoi na parkingu bo na codzień mam inne auto więc nie muszę tego na szybko robić :)
pomóżcie dobrzy ludzie
Początkujący

Saab 900 2.0 LPG 97r.