W ubiegłym roku postanowiłem sobie kupić auto.
Dużo oglądania, więcej czytania. Znalazłem przypadkiem Mx-6 o której jednak za dużo nie wiedziałem. Postanowiłem wziąć znajomego "mechanika" żeby zerknął okiem. Ostatecznie ją kupiłem:)
Kupiona w ostatnich dniach lipca ubiegłego roku od tego czasu trochę mnie powoziła, a resztę czasu spędza niestety u mechaników póki co.
Informacje o aucie:
-Mazda MX-6
-Rocznik 1992
-Przebieg 200200 km (stan na 20.01)
-Pojemność silnika 2.0l (Benzyna + LPG)
-Wspomaganie kierownicy
-Centralny zamek
-Szyberdach elektryczny
-Elektryczne szyby
-Klimatyzacja
-Elektrycznie sterowane przednie światła
Teraz coś więcej o autku.
Po zakupie, pojechałem do mechanika, coś tam poregulował w silniku, zalecił wymianę klocków tak też zrobiłem. Po kilku tygodniach odpadła rura i kupiłem nowy tłumik środkowy.
Później pojawiła się okazja pomalowania. Autko wcześniej miało źle położony lakier i odpryskiwał. Z okazji wyszła lipa, myślałem że autko będzie już na straty bo posypałem się z gotówki, auto stało przygotowane na placu i łapało tylko rdzę. Na szczęście z pomocą przyszło forum, i użytkownik mika1324 którego usługi polecam:) Autko nabrało kolorków i odebrałem je w niedzielę 13.01 od Milki.
Mazda trochę u niego stała, nie zajmował się tylko malowaniem a również drobnymi naprawami jeszcze.
Zakonserwował podwozie, wymienił szybę, puścił kable do wzmacniacza, dużo by wymieniać tutaj.
Nie mniej jednak autko nadal ma problemy z elektryką (więcej taśmy izolacyjnej niż oryginalnej izolacji), silnik na benzynce się dusi, na gazie po odbiorze od Milki też nie kręcił powyżej 2000 obrotów, ale znajomy wyregulował i pali jako tako. Zawieszenie też strasznie puka, w środku dużo elementów trzeszczy i muszę je wytłumić.
W aucie docelowo będzie zamontowany car audio który już mam cały u siebie. Na chwilę obecną w aucie siedzi tylko radio i dwa głośniki przednie. Komplet składa się z:
Radio: Clarion CZ301E
Przednie głośniki: Clarion SRE5732c
Skrzynia basowa z MDFu z głośnikiem: ROCKFORD FOSGATE R1S412
Wzmacniacz: Voice Kraft MB-1200
Kondensator: PHANTOM 1.2 FARADA
W aucie zniszczone są przednie fotele, udało mi się znaleźć tanio w lepszym stanie. Tylko fotel kierowcy do lekkiej reperki i trzeba włożyć do auta. Wraz z fotelami od jednego sprzedawcy kupiłem felgi. Trzeba je odrestaurować bo są utlenione. Felgi:

Na chwilę obecną auto czeka na elektryka i jakiegoś mechanika od silników bo chciał bym zrobić kapitalkę. Chyba że nie będzie warto to poszukać silnika pod SWAP.
Zdjęcia autka w stanie w jakim je kupiłem:

Jak wyglądało zanim oddałem je do Milki:

A to zdjęcie zrobiłem jak odebrałem autko. Niestety przepalone totalnie od śniegu, ale telefonem niczego lepszego nie zrobię niestety.

Póki co tyle:) Słyszałem już opinie że nie warto wkładać w te auto, nie mniej jednak chciał bym je doprowadzić do stanu takiego by autko posłużyło mi parę dobrych lat. Trochę kasy już w nie zainwestowałem i chcę kolejną by silnik, elektryka czy zawieszenie mnie nie zawiodło. Mam nadzieję że z pomocą forum uda mi się rozwiązać część problemów:)
Pozdrawiam.