Mazda 626 (GD) 2.0i GLX 90/91r

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez Riki » 6 maja 2011, 00:37

I stało się.... do GFki dołączyła babcia GD. :)
Krótka notka... (niebawem)

Z tego miejsca dziękuję mojemu Ojcu za pomoc w przyprowadzeniu auta pod dom :) Tadziolowi za cenne rady – jesteś niezastąpiony <spoko> a poprzedniemu właścicielowi za dbałość o auto, szczere maile i informacje dotyczące jego eksploatacji.

Kilka info..
Rocznik – 12.1990/01.1991r (produkcja/rejestracja w DE)
Sprowadzona z Niemiec
Przebieg: stan na 12.2011 to 195.000km (faktyczny) w momencie zakupu niższy o 9000km
Silnik: (FE) 2.0 8V 90KM + LPG (założone przez poprzednika, w zależności co do realizacji planów dot. motoru LPG być może zostanie kpl. zdemontowane)
Skrzynia automatyczna – pracuje miękko, zachowuje się wyśmienicie jak na jej rocznik konstrukcji przystało.
Wyposażenie: GLX (fuul za wyjątkiem ABS, el. lusterek i A/C) – ciesze się z braku abs ale a/c brakuje
Stan blacharski: wzorowy
Stan mechaniczny: bardzo dobry (zostało jeszcze kilka poprawek)
Zadowolenie użytkownika: bezcenne :)

Wymiany/naprawy:
Auto zakupione w połowie Kwietnia 2011r. Od tamtej pory wydarzyło się sporo w kwestii doprowadzania GD do wzoru sprzed 20lat. Jak i druga moja Mazda (GF) tak i ta została poddana wszelkim zabiegom, które mają spowodować taki stan rzeczy <faja>
Poprzedni właściciel wymienił w ostatnim czasie:
-nowa chłodnica
-reg. alternatora
-pompa wodna
(chyba tyle)
Riki realizując swój niecny plan...
-płukanie silnika i układu paliwowego chemią FORTE
-nowy kpl. rozrząd OEM MAZDA na 100.000km +paski zewnętrzne OEM MAZDA
-uszczelniacze wału i wałka rozrządu
-oleje/filtry/płyny ustrojowe (silnikowy to MOTUL 10W40)
-świece/kable zapłonowe DENSO/NGK
-wymiana reduktora gazu + regulacja
-profilaktyczne przesmarowanie ramion wycieraczek wraz z wymianą piór (DENSO)
-nowy akumulator (prezent od przyjaciela Adama, fana zabytkowych aut – obiecana ciegiełka ;)
-uruchomienie wentylatora chłodnicy tj. wymiana czujnika (zamiennik EPS)
-wymiana skorodowanego przekaźnika, używany od 626 GF. OE MAZDA
-wymiana drążków kierowniczych (LEMFORDER) 2x + końcówki (CTR) + termoplast (japan)
-wymiana tarcz i klocków przód (japońskie zamienniki)
-kpl. regeneracja zacisków przód
-nowy płyn hamulcowy DOT4
-wymiana szczęk z tyłu + rozruszanie ręcznego, bębny sa od nowości – w dobrym stanie
-wymiana kpl. 4szt amortyzatorów przód/tył (TOKICO) + osłony/mocowania/odboje (japan)
-wymiana kompletnego układu wydechowego tj. od początku –> siatka elastyczna/tłumik 1 jako imitacja kat. / tłumik drugi i rura do końcowego tlumika który jest w idealnym stanie od nowości (!)
-naprawa piszczącego silnika dmuchawy
-nowe opony zimowe i używane letnie (w planach alu 15 OE MAZDA na lato – szukam...)
-kompletne zabezpieczenie spodu auta barankiem, profili zamkniętych, bagażnika, pod maską, drzwi... wszystko za wyjątkiem dachu od spodu
-wyjęcie całego wnętrza auta, wymycie,zabezpieczenie,polakierowanie i na konieć wygłuszenie pianką co spowodowało, że auto teraz jeździ majestatycznie wręcz....cicho. Operacja trwała kilka dni, czasochłonna i wykonana własnoręcznie przeze mnie bardzo skrupulatnie. Jest efekt. Polecam. Tutaj korzystałem z rad xANDyego, specjalisty w tej dziedzinie za co mu serdecznie dziękuję.
-wypranie całego wnętrza, car detaling
-polerka, woskowanie, dokładne mycie czyli przywrócenie blasku lakierowi
-nowe radio CD/MP3 KENWOOD, akurat takie bo pasuje do barw deski i jej podświetlenia. Są oryginalne (chyba) 4x głośniki i gra wystarczająco dobrze
-konserwacja elementów gumowych od uszczelek drzwi bo tuleje zawieszenia
-przesmarowanie prowadnic szyb, to jeszcze do poprawki bo od kierowcy ciężko pracuje
-powyższe pisane z głowy :) pewnie coś umknęło...

CDN.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak wygląda oryginalne nadkole w 21 letniej Maździe.... <faja>
Obrazek
Obrazek
Dwa samochodowe pyszczki... widać ponad dekadę różnicy :P
Obrazek
<zeby> (ktoś zapomniał zamknąć drzwi...)
Obrazek
GLX... napis ten widnieje na obu 626...
Obrazek

Poniżej kilka foto.... jeszcze z ogłoszenia, te zdjęcia spowodowały, że pojechałem po Nią.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jedno robione komórką na szybko z drogi powrotnej... Siostry – razem :)
Obrazek

P.S
Kilka ciekawych filmików dotyczących Generacji Doskonałej:
http://www.youtube.com/watch?v=cbNHa9yt ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=YWryKScC ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=I_DQpDrd ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=33XRP59f ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=HfSeOLToou8&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=cb4uUV9R ... re=related
Ostatnio edytowano 5 gru 2011, 01:22 przez Riki, łącznie edytowano 6 razy
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez max » 6 maja 2011, 17:54

Faktycznie ładnie utrzymany egzemplarz <spoko> Fajnie , że jeszcze ktoś chce tym jeździć bo gatunek na wyginięciu :( Polerka lakieru i będzie jak nowa dbaj o nią a będzie wiernie służyć ;)
Forumowicz

Od: 16 lut 2006, 21:56
Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez Riki » 7 maja 2011, 10:09

max napisał(a): gatunek na wyginięciu

To prawda, ale u mnie GD jest wiecznie żywe ;) choć mam jeszcze chrapkę na GTka.... :]

max napisał(a):Polerka lakieru i będzie jak nowa

Polerka wstępna już zrobiona :) do nowości jeszcze sporo brakuje ale będziemy walczyć. Każde moje auto jest doinwestowane także tutaj drutu też nie będzie a w tych rocznikach drut często przeważa niestety ;)
Mnie cieszy fakt, że tak na prawdę w tym aucie trzeba dopracować tylko detale, jestem w szoku, że GD może mieć w takim stanie podłogę, progi, nadkola, kufer... tzn. fabrycznym. Oryginalne elementy zawiechy i inne. W końcu udało się, a obejrzałem z 8 sztuk – trupy :( poza tym wejdź na allegro, zobaczysz ze 30szt w całej PL z czego 25 od razu odrzucisz po zdjęciach.

Twoja jest piękna. Planuję wybrać się do Ryk, jeszcze nie wiem, którą 626tkę zabiorę ze sobą ale może GD? wtedy będą siostrzyczki... <czarodziej>
mazparts.pl
Firma

Postprzez Jaksa » 7 maja 2011, 14:55

Prawdziwy fan z Ciebie <lol> tez bym kupil do serwisu takie auto ale sam wiesz jak ciezko cos kupic w dobrym stanie .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez oblivion » 7 maja 2011, 15:45

Bardzo ładna, koło mnie co niedziela parkuje starszy pan srebrną kombi. Rocznik jest zbliżony do Twojego ale stan tez ma piękny. Pewnie jeździ nią od nowości...
Szerokości ;)
Forumowicz

Od: 26 gru 2006, 20:47
Auto: Subaru XV Crosstrek 2.0 benz 2015

Postprzez Szyna » 7 maja 2011, 19:44

Piękna :D I bardzo dobrze ze ktoś taki je jeszcze kupuje. Przynajmniej będzie dbać i będziemy mogli jeszcze oglądać te egzemplarze na ulicach :) Sam zamieniłem GE na GD i nie żałuje :) Oby się sprawowała jak najdłużej ;)
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
Moderator

Od: 20 lut 2008, 21:59
Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG

Postprzez qlesh » 7 maja 2011, 23:53

Hehe fanatyk :) Zazdroszczę Ci możliwości zabawy z dbaniem o lakiery, z konserwacją opon, z uzupełnianiem dodatków. Cieszy się oko i serce szybciej bije, co? Masz coś z Prezesa, ten sam konik na punkcie dbania o samochody. Brakuje tam GE KL jak nic (nie tylko do sesji zdjęciowej)...
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez bablich » 9 maja 2011, 06:55

Świetny egzemplarz, tylko pozazdrościć. Ojciec miał 626 z 86r właśnie z tym silnikiem <serduszka>
Pamiętam za łebka, że była mega wygodna, a o welurze i w ogóle całym środku w kolorze nadwozia to nawet nie ma co mówić.
Wiem co masz i jak tym się jeździ.
Oby chodziła na tym gazie jak najlepiej i bezawaryjnie.
Obrazek
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 19:33
Auto: Mazda 626 2.0 DiTD '99

Postprzez zibi626 » 9 maja 2011, 08:59

Nieśmiertelne GD :) Szerokości !!
Forumowicz

Od: 28 gru 2006, 19:54
Auto: Były:
Mazda 626 Cronos 2.0 16V '95 LPG BRC24,Mazda Xedos 9 2,5 KL A/T '94 LPG BRC56 :(
Jest
Honda Stream 2.0 iVTEC '01 BRC24

Postprzez Riki » 9 maja 2011, 11:20

Jaksa napisał(a):tez bym kupil do serwisu takie auto ale sam wiesz jak ciezko cos kupic w dobrym stanie

Wiem Jarek, cóż trzeba szukać... jeszcze trochę a w PL NIC nie będzie – pozostanie DE. <faja> ja tam cały czas przeglądam jakieś GTki.. :P

oblivion napisał(a):Bardzo ładna,

bablich napisał(a):Świetny egzemplarz,

Szyna napisał(a):Piękna

Dziękuję <ukłon>

Jaksa napisał(a):tez bym kupil do serwisu takie auto ale sam wiesz jak ciezko cos kupic w dobrym stanie

Wiem Jarek, cóż trzeba szukać... jeszcze trochę w w PL NIC nie będzie – pozostanie DE. <faja> ja tam cały czas przeglądam jakieś GTki.. :P

oblivion napisał(a):Bardzo ładna,

bablich napisał(a):Świetny egzemplarz,

Szyna napisał(a):Piękna

zibi626 napisał(a):Nieśmiertelne GD

Dziękuję Wam <uklon>

Na gazie pracuje dobrze, choć wymaga regulacji – zauważyłem, że trochę za dużo go spala. Nie jestem i nie będę zwolennikiem tego ustrojstwa ale jak jest.. niech będzie. Na razie jeżdżę na LPG, bo nie ma problemów. Odpalam na PB, daję gazu na 2000rpm i już jest LPG = prawie zerowe zużycie PB.

qlesh Ty wieeeeeeesz :P – poza tym wpadaj do Wawy i lecimy na dziki Wschód <lol> ;) dzięki za dobre słowo Łukaszu :)

Myślę, że na dniach znajdę trochę czasu.. i powoli zabiorę się za dopieszczanie auta. Muszę podłączyć nowo zakupione radio (trochę trąci myszką przy tym kokpicie ale czego się nie robi dla usb w panelu <lol>), polakierować chlapacze, kołpaki, odświeżyć lakier.. Zabezpieczyć spód łącznie z bagażnikiem, wyprać tapicerkę. Naklejka GLX na drugi błotnik już jest – brakowało jej :)
GD dostała kilka dni temu nowe aku – stare było na wykończeniu i wolałem zmienić zawczasu. No i mechanika – profilaktycznie to co zawsze + reg. instalacji gazowej, jak pisałem wyżej za dużo spala. Po trochu wymieniam olej w skrzyni, kupiłem 6l i zlewam po 1,5l wymieniając go.... do tego modelu nie ma nawet już filtra :| ale A/T działa OK – nie będę tutaj w nic ingerował poza wymianą oleju metodą j/w.
Właściwie więcej rzeczy nie widzę do zrobienia, poluję na dokładkę pod zderzak z GT i muszę zakupić prawą lampę tylną (jest nieszczelna) – jakby ktoś coś widział......... :)
GD = Generacja Doskonała <faja> (chociaż GFa i tak jest u mnie numer one) <lol>
mazparts.pl
Firma

Postprzez max » 9 maja 2011, 18:12

Twoja jest piękna. Planuję wybrać się do Ryk, jeszcze nie wiem, którą 626tkę zabiorę ze sobą ale może GD? wtedy będą siostrzyczki... <czarodziej>

Dzięki <serduszka> Ja w swoją jestem tak wpatrzony , że nawet przez myśl mi nie przejdzie żeby ją sprzedawać <faja> Do ryk też mam zamiar się wybrać w tym roku więc zabieraj GD nie będę sam <spoko>

p.s. może chcesz kupić taką zabaweczkę :P
http://allegro.pl/show_item.php?item=1595555226
Forumowicz

mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez Radex » 9 maja 2011, 23:41

no GD w niezlym stanie :) czekam na postepy w przywracaniu jej do lat swietnosci

gdybys chcial fajne GE KL to uderzaj do agadula . brał autko od mojego ojca, my kupowalismy od 1 wlasciciela. auto na prawde zadbane i zawsze bylo w dobrych rekach!
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Riki » 10 maja 2011, 10:27

max napisał(a):Do ryk też mam zamiar się wybrać w tym roku więc zabieraj GD nie będę sam

Jeśli tylko będę miał się pojawić – wezmę GaDulca :) chociaż wypada mi w tym czasie spływ kajakowy więc nie wiem jeszcze jak to będzie.

max napisał(a): może chcesz kupić taką zabaweczkę

Dzięki, wolę oryginał :) poza tym mam licznik wyskalowany to 200km/h ;) ....Ty mi lepiej powiedz czy znasz jakąś GD na części w PL w przyzwoitym stanie :D parę detali potrzebuję.

Radex napisał(a):czekam na postepy w przywracaniu jej do lat swietnosci

Auto będzie służyło mi przez cały rok łącznie z Zimą (GF w Zimę idzie do garażu... mogę sprzedać nówki całe koła zimowe :P jakby ktoś chciał) co nie zmienia faktu, że będzie stale dopieszczana.... na razie choruję na brak czasu, już nie mówiąc o autach a Mazdy nie są taakie najważniejsze w końcu :P (ups...)

Radex napisał(a):gdybys chcial fajne GE KL

Szukam czegoś, brat napalił się na MX3... maleństwo :) ale nie mogę znaleźć nic w dobrym stanie... namawiam go na GE (może KL, może FS) – to bym miał pod domem prawie komplet 626tek ale on ma inne wizje – jak to "młody" hahaha
mazparts.pl
Firma

Postprzez Radex » 10 maja 2011, 11:03

Riki napisał(a): a Mazdy nie są taakie najważniejsze w końcu

zakochany albo się starzejesz :P albo to i to <rotfl>
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Riki » 10 maja 2011, 12:22

Życie... ;)
mazparts.pl
Firma

Postprzez max » 10 maja 2011, 20:03

Ty mi lepiej powiedz czy znasz jakąś GD na części w PL w przyzwoitym stanie :D parę detali potrzebuję.

Wiem gdzie stoi jedna coupe jak jeszcze nie poszła i widziałem jednego kombiaka co już w ziemię wrasta napisz co ci trzeba to jakoś się wybiorę może akurat coś się znajdzie ;)
Forumowicz

mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez Cukierek » 10 maja 2011, 20:22

Fajna, klasyczna i do tego widać dobrze utrzymana GD. Te stare generacje mają swój klimat, mimo swoich są bardzo dopracowane, wygodne i bezawaryjne. Stara miłość nie przemija :D Mam takie osobiste odczucie że lepiej czułem się w BF GTX, F BG i BG niż w BA P. Może przez to że lubię starsze modele i rocznik nie jest ważny a stan techniczny.
Ty zaczynałeś od GD, a ja od BG i wszyscy wracają do swoich pierwszych modeli... tyle że mało komu się udaje odkupić poprzednie auto. :D

p.s. Co do starych generacji japończyków. Sąsiadowi ostatnio zepsuła się Carina II 2.0D, ponad 400tyś.km na liczniku, bez remontu silnika. Popsuła się z winy sąsiadki bo ją przegrzała a tak jeździła by dalej. :( :(
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Forumowicz

Od: 24 kwi 2005, 21:35
Auto: 323 BG GT Turbo BPT FWD, Toyota Yaris Hybrid '17,FSR Tarpan

Postprzez Riki » 11 maja 2011, 13:48

max kombiak mówisz? to raczej mi się nie przyda :) kilka detali zamówiłem już sobie nowe z Belgii – za dużo rodzai wnętrza było w GD aby dobrać kolor. Potrzebuję na pewno wykładzinę bagażnika/lampa tylna prawa/kierunek przód prawy. Wykładzina jest do wyrzucenia, jest plama oleju... tylna lampa paruje (jest OE – nie wiem dlaczego, wolę kupić drugą niż reanimować tą) no i kierunek przód tak samo, widziałem kilka kropelek wody, dostał kamykiem w róg :P dobrze, że nie w lampę – te są jak nowe, srebrniutkie. :)
Będę się odzywał jakbym czegoś nie znalazł, trzeba grzebać po allegro <lol>

Cukierek napisał(a):Stara miłość nie przemija

Dokładnie :) tym bardziej, że to na prawdę fajne auto. Ci którzy nie jeździli GD, tylko widzą ze zdjęcia "kanciaka" tego nie poczują. Heh, pamiętam jak kieeeedyś Paweł (tco_tm) napisał, że przebywanie w zadbanym wnętrzu GD należy to przyjemności i ja zgodzę się z tym. To już jest inna klasa pojazdów, dziś tej jakości, polotu i wbrew pozorom finezji – po prostu nie ma.

P.S
Kto ma klubowego G-techa? muszę zmierzyć Czarnucha :P w gamie R4 2.0 jest beeeeest.... <faja>
mazparts.pl
Firma

Postprzez PDJ » 12 maja 2011, 23:33

kurde, piękna seria. Zresztą to GD, więc to oczywista oczywistości. Szanuj ją i pielegnuj. Niestety ja sam widzę ich coraz mniej (w swoim rejonie już prawie w cale) a jak już jakaś się rzuci w oczy, to jej stan woła o pomstę do nieba...
5!
P.
Forumowicz

Od: 12 mar 2011, 21:39
Auto: 626 GC 87'/626 GD COUPE 89'/MX5 NA 95'

Postprzez Riki » 13 maja 2011, 07:55

Dbamy dbamy :) Dokładnie – jak jadę ulicą (nieważne czym) to w ogóle ich nie widać... jeszcze rok/dwa i będę jedyny w Wawie :P a jak się rzuci w oczy to.............. na strażackiej :(

Zobaczcie to! miazga......... <faja> <lol>
http://www.youtube.com/watch?v=t4zH87YK ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=2djKCt3Y ... re=related

Dobra sztuka... –> http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vjadj42smb33
mazparts.pl
Firma