Mazda Xedos 6 CA KF '92 – Kaszel91 – REBUILD

GF / GW / GE / CA / GD / GV / GC / CB

Postprzez Kaszel91 » 3 gru 2013, 01:20

Siłowniki dobierane byly na zasadzie takiej ze dalem znajomemu swoje a on na dlugosc dobieral bo pracuje na szrocie ;d. wiec powinny byc cacy. jak podpasuja bedziecie wiedzieli co mozna wpakowac ;d

Długością są identyczne z Xedosowymi, jedynie końcówki trzeba przerzucić. Ide spać, jak wstane popołudniem to zabiore się za Xenon i zdjęcia :P

Dopisano 3 gru 2013, 06:28:

Crenshaw napisał(a):a te oprawki skąd wziąłeś? też myślę nad xenonem, a takie coś mocno uprości montaż :P

Z alledrogo (adapter xenon h1 mercedes s class).

sylwo napisał(a):Te siłowniki będą pasować? Skąd taki pomysł w ogóle? :)

Pasować powinny z tego tytułu że tak jak pisałem, był dobierane do wykręconych z Xeda. Długością są identyczne. Jakby nie pasowały, będziem szukać do skutku :d Klapa ma podnosić się jednym palcem.
To samo zrobie z maską :p

Setritus napisał(a):A nowych siłowników chyba nie ma

Do X6 z tego co się dowiadywałem to nie, ale myśle że długością z nie jednego auta podejdą. Metoda prób u błędów :)
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
"(...)A zapytany dlaczego Xedos, odpowiedział:
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Od: 26 lut 2013, 00:31
Auto: Xedos 6 2.0 V6 '93

Postprzez jedrzej07 » 3 gru 2013, 09:02

Powiem wam, że około 2 lat temu udało mi się kupić nowe po 70zł od kogoś z forum, ale za ch.... nie pamiętam od kogo. Wiem że miał nowe 2szt ale kupiłem 1szt i strach było otwierać bagażnik z zębami nad klapą. :D Na prawdę jeden dał radę w zupełności – choć jeden mocny a drugi słaby powodowały że klapa szła bardziej jedną stroną.
Nawet miałem katalog w PDF z tej firmy i był tam Xedos <glupek2> Może coś znajdę w jakiejś historii czy coś to będę informował
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez Setritus » 3 gru 2013, 14:09

jedrzej07 napisał(a):Może coś znajdę w jakiejś historii czy coś to będę informował

Szukaj szukaj, ważna sprawa! :D
Kaszel91 napisał(a):Klapa ma podnosić się jednym palcem.
To samo zrobie z maską :p

Jak wymodzisz coś fajnego z siłownikami maski to zapodaj zdjęcia bo też chce cos takiego zrobić, a nie bardzo mam możliwość eksperymentować :D
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 13:42
Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r

Postprzez Kaszel91 » 3 gru 2013, 14:15

No właśnie największym problemem poddejrzewam będzie dobranie długości, ale że wybór jest naprawde dość spory, myślę że coś się wymodzi :P

Od Jaguara(jaki to nie wiem bo niezawiele go przyjechało :D ) nie pasowały, jedna marka odpada :D
Jade modzić Xenon <serduszka>

Dopisano 3 gru 2013, 17:08:

Z akcji Xenon wyszła <dupa> . Ciężko się cokolwiek robi przy aucie na parkingu przy takiej pi*** na dworze, a poleganie na innych jak zwykle wyszło mi bokiem. No nic, takie uroki mieszkania w bloku i nie posiadania garażu na własność...
Może wymyślę coś jutro, bo palce odmarzły by mi po 10 minutach zabawy z autem...
"Jeżeli po zaparkowaniu auta pod domem nie obejrzysz się za nim idąc w kierunku domu, znaczy że wybrałeś nie to auto"Obrazek
-Jak to dlaczego? A czy jest jakikolwiek inny wybór dla ludzi chcących poważnie wyglądać ?"
Forumowicz

Postprzez Kaszel91 » 4 gru 2013, 16:22

Montaż Xenonu niestety musi poczekać. Nie mam gdzie tego zrobić, a okazuje się że znalezienie ogrzewanego garażu nawet na krótko graniczy z cudem <co?> . Na dworze, niestety aż takim hardcore`m nie jestem, dłubaĆ pod chmurką w grudniu nie zamierzam. :|
Forumowicz

Postprzez Kaszel91 » 5 gru 2013, 18:21

Montaż poważniejszych modów narazie odłożyłem do następnego tygodnia, dzisiaj tylko wywaliłem fabryczny głośnik z deski
DSC_0282.jpg

i zastąpiłem go czymś może mało ambitnym i wyszukanym ale gra lepiej niż ORI

DSC_0281.jpg

Głośniczek BOSE prawdopodobnie z Audi A8 D2 . Dobrze mieć znajomka na szrocie <diabełek> <diabełek>

P.S Nie ma już takiego syfu wokoło tego głośnika, zaraz po zdjęciu wyczyściłem całą deche <zawstydzony>
Forumowicz

Postprzez sylwo » 5 gru 2013, 18:23

A mnie zastanawia gdzie ten głośniczek jest podłączony... <co?>

Jako prawa czy jako lewa ścieżka? <glupek2>
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 11:45
Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5

Postprzez Kaszel91 » 5 gru 2013, 18:30

Z tego co pamiętam, jak kupiłem auto i założyłem radio to on nie działał. Dołożyłem przewód i podłączyłem, nie pamiętam już pod któryś z przednich głośników. Pamiętam że ja wtedy walczyłem z hamulcami, a kolega z okablowaniem radia(bo plątanina była przednia <spoko> ) Mnie tam CA niewiadomo jak pomodzone potrzebne nie jest, uznałem że skoro już fabryka go tam wsadziła to niech gra.
A że dostałem ten za darmo bo pasował akurat rozmiarem, to zmieniłem. Gra lepiej <spoko>
Forumowicz

Postprzez Bounty » 5 gru 2013, 21:30

Modzik mały, ale coraz ich wiecej :) metoda małych kroczków :D
Kiedy ostatni raz po prostu wstałeś i poszedłeś na przejażdżkę ? Bez celu, bez przyczyny, po prostu pojeździć ? To jest genialne. Żadnych telefonów, żadnych dzieci, żadnych przerw. Tylko ja w mojej metalowej puszce. To czas na przemyślenia. To czas aby odstawić pracę na bok – Jeremy Clarkson
Forumowicz

Od: 1 maja 2013, 12:36
Auto: Toyota Celica 1,8 '00
Było:Mazda MX-6 2.5 V6 96

Postprzez freezoneq » 5 gru 2013, 21:39

Mona by tam wpakować 2 tweeterki skierowane do siebie tyłem, jeden grałby jako kanał lewy w twarz pasażera, drugi jako kanał prawy w ucho kierowcy :D W ten oto sposób mamy 2x stereo wysokich tonów dla 2 osób z przodu, dzięki za inspirację :D
Ja prawdopodobnie podłączę go jako zestaw głośnomówiący do nowego radia.
Napisz na PW co stanęło na przeszkodzie podczas montażu HID'ów.
Obrazek
Forumowicz

Od: 17 gru 2012, 02:02
Auto: XC70 Cross Country '01
Xedos 6 '92 KF

Postprzez Kaszel91 » 5 gru 2013, 21:43

Spokojnie, syczki BOSE też są w schowku w ilości 4 szt, 2 wpadną na przód a 2 myślę umiejscowić gdzieś z tyłu na półce. I tak planuje ciemne szyby więc nie będzie ich widać. A może zmieszczą się obok elips z tyłu... Pomyślimy ;)
Forumowicz

Postprzez freezoneq » 5 gru 2013, 21:44

Ojej... cokolwiek gra z tyłu psuje wszystko, co jest piękne w Car audio, ale jeśli nie zależy Ci na scenie to pakuj.
Obrazek
Forumowicz

Xedos 6 '92 KF

Postprzez Kaszel91 » 5 gru 2013, 21:54

Cóż mati, mam jeszcze takie coś, ale nie chce się nigdzie zmieścic..:D
DSC_0281.jpg
DSC_0278.jpg

Dopisano 5 gru 2013, 20:55:

freezoneq napisał(a):Ojej... cokolwiek gra z tyłu psuje wszystko, co jest piękne w Car audio, ale jeśli nie zależy Ci na scenie to pakuj.

?? Nie czaje :P Mam z tyłu dwa 6x9 marki LANZAR, nie były drogie, nie są jakieś super ale jak na moje potrzeby dają rade aż nadto <spoko>
Forumowicz

Postprzez freezoneq » 5 gru 2013, 22:14

<lol> ...

Jak się wyrobimy z moimi zabawkami u Piotra to zajarzysz w czym rzecz. A raczej usłyszysz ; )
Obrazek
Forumowicz

Xedos 6 '92 KF

Postprzez Setritus » 6 gru 2013, 00:27

Nie zgodzę się że głośniki z tyłu wszystko psują. U siebie mam wszystkie 4 głośniki helixa, z przodu dwudrożne, z tyłu trójdrożne. Przy dobrej regulacji basu na głośnikach, basu na subwooferze, wysokich tonów i przede wszystkim udziału głośników przód/tył (przewaga na przód) można uzyskać wyborny efekt :D (tak jak u mnie, a co, skromny jestem :D )
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 13:42
Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r

Postprzez Kaszel91 » 6 gru 2013, 07:46

DSC_0279.jpg

Zaparkowałem po pracy i cyknąłem. Fajnie, zadziornie wyszło <serduszka> <serduszka>
Uprzedzając pytania, niestety na basenie zaświecili już swiatło, i odbiło mi się w masce...;/
Forumowicz

Postprzez Crenshaw » 6 gru 2013, 08:06

Kaszel91 napisał(a): i odbiło mi się w masce...;/

uff, a ja już myślałem, że jakiś konar Ci spadł na maskę <glupek2>
Obrazek
Keeper of the Art
Forumowicz

Od: 22 kwi 2012, 18:06
Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'

Postprzez Kaszel91 » 6 gru 2013, 08:12

+

Narazie niewielkie ale pojawiają się powoli zmiany na pierwszej stronie :D. W wolnej chwili zrobie to jak należy :]
Forumowicz

Postprzez Crenshaw » 6 gru 2013, 08:14

Kaszel91 napisał(a):-Podwójny wydech tył (końcówki WM Sport r12 a`la Creenshaw <spoko> <faja> )

heheh, padłem :) dzięki <spoko>
Obrazek
Keeper of the Art
Forumowicz

Od: 22 kwi 2012, 18:06
Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'

Postprzez Kaszel91 » 6 gru 2013, 08:16

Crenshaw napisał(a):uff, a ja już myślałem, że jakiś konar Ci spadł na maskę <glupek2>

Ha. Z miejsce w którym zaparkowałem wiążę się ciekawa historia. Otóż rok temu, wracając z pracy miałem do wyboru 2ost dzikie miejsca na parkingu(trawnik przy ogrodzeniu podstawówki z dość dużym basenem który ma ciekawy kształt dachu), chciałem zaparkować na pierwszym, ale że było ślisko, przejechałem. Zaparkowałem na drugim...

...Rano idę do auta, widzę obok zaparkowane RENAULT SCENIC i gościa z łopatą. Normalny widok w zimie.. Ale..? Otóż gość wykopał ok pół tony śniegu ze scenica. ŚNIEGU który lezał dosłownie 10 cm od mojego auta :D Cały basen odśnieżony w pare sekund...
Gdzieś miałęm zdjęcie tej renówki, wyglądała naprawde kiepsko. Dziś tam zaparkowałem bo w sumie na 2h, ale musze sobie wpoić żeby tam nie parkować <glupek2>

Co do końcówek, myślę że zawitają w niejednej X6 <serduszka> bo pasują bardziej niż idealnie!
Forumowicz