mbydlinski napisał(a):Bardzo ładna GE i silniczek jedyny właściwy, ale po co ci ten gaz do cholery?
I proszę nie wyjeżdżaj tu z ekonomią bo odpowiem krótko że koszta związane z instalacją gazu, oraz koszta właściwej eksploatacji zwracają się po tylu km że już dawno nie będziesz miał tego auta więc pytam po co??
A no po to, że zrobiłem już tym samochodem na gazie prawie 100 tys. kilometrów i ani z silnikiem ani z instalacją nic złego się nie dzieje. W moim przypadku instalacja zwróciła się już po pierwszych 20 tys. km,
potem to już tylko oszczędność. Może jestem głupi, ale ja tam wolę tankować po 2,35 za litr niż 5,20, a gazu naprawdę niewiele mi więcej spala niż PB.
AmRoZ napisał(a):No od ostatniego wpisu minęło sporo czasu

jak tam Madzia się sprawuje dalej ją posiadasz ? jakieś poważniejsze zmiany zaszły ? pochwal się ...
No więc po kolei:
Tak, nadal posiadam moją KL'kę – jakby inaczej

Do przedwczoraj sprawowała się znakomicie – padł mi 3-ci bieg w automacie, więc zostały 1,2,4 i wsteczny

Zmian jako takich nie było, oprócz typowo eksploatacyjnych napraw – klocki, tarcze, rozrząd u WIeśka, takie tam pierdoły.
Ale po tej awarii skrzyni myślę teraz nad zmianą na Manuala i zainwestowaniu w moc auta

noxes napisał(a):Hmm fajna mazdka, widzę że kolega bywa w garwolinie? Bo jakoś nie udało mi się upatrzeć madzi, no chyba, ze już nie bywa.
Bywa, ale rzadko 1-2 razy w miesiącu, mieszkam w Warszawie.
cichy21_86 napisał(a):Ładna,ładna Madzia

Gratuluje zakupu i niech służy i służy

A pod maską to co najlepsze KL

Tu nie muszę chyba nic komentować

, po prostu dzięki
mbydlinski napisał(a):Radex napisał(a):jak jeździsz tylko do tesco i do kościoła w niedziele to CI łatwo powiedzieć że gaz be i fe
Cóż za ignorancja. Faktycznie jeżdżę mało ale kupiłem auto na moją kieszeń

. Jakby mnie nie było stać na takie spalanie, wybrałbym coś ekonomiczniejszego... obrońca gazu się odezwał. 3000zł to pół ceny takiej madzi, bardzo możliwe że po kilku latach użytkowania tak leciwego auta na gazie zajedziesz silnik a wtedy koszty wzrosną znacznie (skoro silnik jest benzynowy to powinien jeździć na benzynie czy na gazie?) Gaz owszem jest dobry ale w zapalniczkach i kuchenkach gazowych

i to wystarczy za komentarz.
mbydlinski – naprawdę mało wiesz o LPG i silnikach benzynowych.
Co do wartości auta i kosztów LPG – niby faktycznie patrząc na ceny tych aut instalacja to prawie połowa wartości, ale tu zupełnie o co innego chodziło.
Wcześniej miałem 626 GE 1.8 też '92 z Holandii z fabryczną instalacją LPG Koltec'a.
Jak na tamte czasy i ceny gazu, nie było, po prostu nie było oszczędniejszego auta. Gazu paliła przktycznie tyle co benzyny, na trasie wciągała lekko ponad 6 litrów LPG.
Z tego co wiem, auto śmiga nadal.
A ja zachorowałem na 626 V6, i pewnie gdyby nie byłoby LPG, to jeździłbym na benzynie. No ale skoro
już jest i można dzięki temu jeździć duuuużo taniej to czemu nie?
Za kasę którą zaoszczędziłem dzięki instalacji kupiłbym już conajmniej 2 mazdy 626 GE
koszty LPG już po instalacji to tylko o 60zł droższy przegląd raz na rok i w wymiana filtrów co 30 tys. KM (60-80zł) w moim przypadku – czyli żadne koszty patrząc na oszczędności

Co do negatywnego wpływu na silnik.
W przypadku tego silnika 2,5 V6, podczas wymiany rozrządu niedawno u WIeśka w Dębicy, prosiłem, aby obejrzał silnik, czy nie szykuje się remont czy jakaś większa naprawa. Po robocie odpowiedź była następująca – silnik OK, nic się nie dzieje, ale ja to bym ten gaz troszkę inaczej założył ( czytaj. lepiej zapewne

).
Żadnych syfów nagarów itd. – może dzięki wcześniejszym płukankom i pełnemu syntetykowi 5W30.
Swoją drogą teraz przesiadłem się na syntetyk Mobil'a 5W50, szczególnie ze względu na wysokie temperatury w lato.
Reasumując
Auto teoretycznie jeździ, mimo braku biegu 3-go od poniedziałku.
We wrześniu 2010 zrobiłem nią kilkanaście tys. KM po całej europie razem z moją nażeczoną (gaz i PB najtańsze w Hiszpanii, taniej nawet niż u nas), niedługo powrzucam fotki.
Tej zimy miałem małą przygodę z Tirem i auto jest porysowane z prawej strony, więc czeka mnie trochę inwestycji.
Dobra koniec tych moich wypocin na dzisiaj.