Mazda Mx6 GE KL '92 Need for speed
Strona 1 z 1
Witam wszystkich, którzy jeszcze tu wchodzą.
Jakieś 4 miesiące temu stałem się posiadaczem mx6, która sporo czasu gdzieś przeleżała, a teraz przyszła pora by przywrócić ją do życia. Oczywiście w tempie na jakie pozwolą czas i pieniądze.
Z plusów to nietypowy wygląd i względnie zdrowa buda, natomiast z minusów to dużo będzie roboty z elektryką, chociażby przednie szyby, lusterka, klakson czy szyberdach nie działają, cały środek do ogarnięcia i w wielu miejscach lakier do poprawki.
Póki co, w aucie zostało wymienione już:
-Kolano dolotu (poprzednie było pęknięte i sklejone zwykłą taśmą)
-Tłumik środkowy (nie był w najlepszym stanie)
-Tuleje tył
– Łączniki stabilizatora przód
-Filtry paliwa, oleju
-wlany olej motul 5w40
-kompletna wymiana rozrządu
-nowa pompa wody
-świece bosh
-Paski alternatora i wspomagania
-nowe opony zimowe 215/50 R17
-tarcze EBC nacinane i nawiercane przód z mazdy 6 299MM
-Klocki EBC green racing
-zaciski z mazdy 6
-na tył tarcze 280mm rotinger nacinane i nawiercane
-klocki hart premium
-zaciski z mazdy 6, lewy na prawo, prawy na lewe
Pozostała jedynie kwestia hamulca ręcznego, ponieważ linka za krótka i będzie trzeba coś wykombinować.
Pierwsze co to auto przeszło porządną konserwację podwozia i jedyne znalezione ognisko korozji w przednim prawym nadkolu zostało wyelminowane.
Następnie został trochę odnowiony pod maską, pokrywa zaworów została zeszlifowana, a następnie pomalowana na czerwono, ponieważ jak wiadomo czerwony najszybszy. Kolektor ssący został trochę wyszlifowany, jednak w wielu miejscach wżery są zbyt duże, by się ich pozbyć. W przyszłości może czymś zostaną zalepione, jednak póki co efekt jest wystarczający.
Na ten moment auto jest w środku prawie całkiem rozebrane, podsufitka została oddana do wymiany materiału na ciemny, fotele, kanapa oraz boczki przechodzą małą renowację oraz zmianę koloru na pomarańczowy pod kolor auta.
W tym czasie drzwi, boczki, dach, podłoga i bagażnik są wygłuszane, przy użyciu mat STP gold i silver oraz pianki kauczukowej 3mm.
W najbliższych planach:
-Kierunkowskazy dymione, czekają na montaż
-Małe projektory z logo mazdy przy otwieraniu drzwi, również czekają na montaż
-Wymiana lamp z tyłu na te lexusowe
-ogarnięcie elektryki, dojście dlaczego szyby nie działają, klakson, szyberdach
-zrobienie wlotów powietrza na masce, czekają na montaż, poprzedni właściciel zrobił dwa otwory i zakleił taśmą
-nowy spoiler
-naprawa przedniego zderzaka, ponieważ jest lekko pękniety
-Pozbycie się nowo odkrytych ognisk korozji, na końcówkach progów z tyłu, podczach wygłuszania okazało się, że nie jest tam za ciekawie i z lewej strony jest dziura na wylot, prawdopodobnie będzie tam wszystko zalane żywicą
-wycieraczki i spryskiwacze do założenia
-hamulec ręczny, za krótka linka do zacisku od mazdy 6
-wymiana stożka na nowy
-nowa gałka zmiany biegów
Następnie całe audio do zrobienia czyli radio, głośniki przód oraz sub i wzmacniacz do bagażnika oraz nowe felgi i letnie opony
- Załączniki
Ostatnio edytowano 21 mar 2023, 00:06 przez embe00, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 26 lis 2022, 08:54
- Auto: Mazda MX6 GE KL 2.5 V6 '92
Witaj!
Fajnie ze kolejna Mazda w Krotoszynie, może gdzieś ją spotkam. Uprzedzę Cię na pewno wzbudzi kontrowersje. W zasadzie niemal klon: https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=205305
Fajnie że spód ogarnięty, powodzenia w dalszych pracach!
Fajnie ze kolejna Mazda w Krotoszynie, może gdzieś ją spotkam. Uprzedzę Cię na pewno wzbudzi kontrowersje. W zasadzie niemal klon: https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=205305
Fajnie że spód ogarnięty, powodzenia w dalszych pracach!
- Od: 3 paź 2010, 11:14
- Auto: Mx-3EC B6D 96"
Xedos 6 CA 2.0KF 92"
Wiem, bardzo podobna i wiem wzbudzi dużo kontrowersji, ale poprzedni właściciel z Niemczech miał sporo fantazji i zarówno te dokładki, kolor i wszystko inne co od razu się rzuca w oczy to jego robota, jednak póki co auto zostanie w stylu nfs.
Dopisano 16 mar 2023, 00:02:
Zostało wszystko zrobić pianką kauczukową, oraz czekać na tapicera, jak boczki i fotele będą gotowe.
Następnie na przód głośniki musway 165mm, radio alpine, później wzmacniacz i subik do bagażnika w zależności na ile pozwolą fundusze.
Mam możliwość kupna fajnych felg 18x8j et47 225/40 opony, zastanawiam się czy nie będą za duże? Czy lepiej polować na 17stki i 215/45? Chętnie posłucham opinii
Dopisano 16 mar 2023, 00:02:
Zostało wszystko zrobić pianką kauczukową, oraz czekać na tapicera, jak boczki i fotele będą gotowe.
Następnie na przód głośniki musway 165mm, radio alpine, później wzmacniacz i subik do bagażnika w zależności na ile pozwolą fundusze.
Mam możliwość kupna fajnych felg 18x8j et47 225/40 opony, zastanawiam się czy nie będą za duże? Czy lepiej polować na 17stki i 215/45? Chętnie posłucham opinii
Dużo towaru wyszło Ci na wyklejenie?
Jestem ciekaw jak to wyjdzie na gotowo z wnętrzem. styl NFS nie jest zły , fura ma podobać się Tobie
Co do kółek to wbij na grupę Fb – tam szybciej Ci podpowiedzą co podejdzie
Jestem ciekaw jak to wyjdzie na gotowo z wnętrzem. styl NFS nie jest zły , fura ma podobać się Tobie
Co do kółek to wbij na grupę Fb – tam szybciej Ci podpowiedzą co podejdzie
Xedos 6 CA 2.0KF 92"
faflak napisał(a):Dużo towaru wyszło Ci na wyklejenie?
Póki co poszło 8 mat Stp Gold oraz 7 Stp Silver, ale mam jeszcze 3, które pójdą na drzwi i boczki, ale najpierw trzeba ogarnąć szyby i progi od góry. Na początku miały być tylko drzwi wygłuszone, ale skoro i tak wszystko rozebrane jest to czemu nie.
W sumie będzie 18 mat, które starczyły na drzwi, boczki, cały bagażnik i dach. Pianki nie wiem ile pójdzie na wszystko, bo zabiorę się za to dopiero jak wrócę do Polski.
Dopisano 16 mar 2023, 14:06:
Zastanawiam się też co zrobić z tym stożkiem, zostawić jak jest, czy wysunąć go bardziej do przodu obok akumulatora albo kolano 120° i w dół go skierować?
Dopisano 16 mar 2023, 14:11:
Jeżeli ktoś ma taką naklejkę mazda speed na tylną szybę to chętnie odkupie, tak samo ramki na rejestrację.
embe00 napisał(a):Zastanawiam się też co zrobić z tym stożkiem
Zszedł bym z nim w dół wpakował w hydroshileda albo tak jak ja po taniości rajstopa i oprysk impregnatem do obuwia
– Naklejkę blendę to gdziekolwiek Ci zrobią czcionka Mazda, co do ramek może być ciężko
Btw fotele kozak! ciekawi mnie jak to z całością zagra, Taki smaczny NFS się szykuje nie tylko laminaty
Xedos 6 CA 2.0KF 92"
faflak napisał(a):Zszedł bym z nim w dół wpakował w hydroshileda albo tak jak ja po taniości rajstopa i oprysk impregnatem do obuwia![]()
Taki smaczny NFS się szykuje nie tylko laminaty
Jak już robić to porządnie, żeby to miało ręce i nogi, a nie tylko parę dokładek
Dolot powietrza będę musiał pomierzyć, jaki kształt kolana tam wejdzie i stożek żeby tam pasował, ale to dopiero jak wrócę
Strona 1 z 1