Swoją przygodę z xedosem 6 w kolorze 15y zacząłem 19 września 2020r. Przeglądając ogłoszenia natrafiłem na ten model. Dobrze wiedząc, że jest to Mazda i niestety kolor korozja potrafi się ich dobrze trzymać postanowiłem wybrać się do Opoczna na wycieczkę.
Na samym początku u sprzedającego wtopa.. nie odpala bo słaba bateria więc prąd z drugiego aku i odpaliła V'łka bez większego problemu.
Po krótkiej jeździe próbnej i szukaniu wszelkich luzów przekładni i innych niepokojących dźwięków zapadła decyzja, że kupuje ten model przy okazji spełniając tym swoje małe malutkie marzenie z lat młodzieńczych, nie to żebym był stary czy coś

Mój nabytek to:
Typ: Xedos 6
Modell: CA69EAL
Seriennummer: 220045
• 33 466. z 34 833 Xedos 6 zbudowanych dla Europy.
• 7.307. z 20 057 Xedos 6 zbudowanych dla Niemiec.
• 1225. z 2229 Xedos 6 zbudowanych w 1998 roku.
• 9 z 16 Xedos 6 zbudowany 16.09.1998.
• 16.09.1998 to 1536. Dzień roboczy, w którym Xedos 6 został wyprodukowany dla Europy.
• Xedos 6 został wyprodukowany w Europie przez 1627 dni roboczych.
• W Europie wyprodukowano łącznie 16 425 egzemplarzy Xedosa 6 z roku modelowego 1996.
• Xedos 6 został wyprodukowany w Europie między 31 stycznia 1992 a 1 lutego 1999 *.
• Xedos 6 z roku modelowego 1996 został ostatnio wyprodukowany w Europie 1 lutego 1999 r. *.
Lista wyposażenia
– tempomat
– 4szyby w prądzie
– alcantara
– climatronic
– chyba 2x airbag
Bolączki mojego modelu w dniu zakupu:
Korozja
– ranty drzwi,
– nadkola,
– podłoga,
Niedziałające otwieranie szyb tylnych pasażera z przełącznika głównego oraz z drzwi pasażerów,
Święcący się check ABS (do dziś niezrobiony)
Święcący się check od spryskiwaczy
uszkodzona maska (podobno poprzedniemu właścicielowi się otworzyła)
dziurawy dolot.
Rzeczy które wyszły w trakcie użytkowania:
– uszkodzony pojemniczek na płyn od spryskiwaczy, rzecz jeszcze gorsza. Xed musiał mieć dobrego dzwona bo niestety podłużnica do roboty... ;/
– po maskę pojechałem do Raciborza była w dobrych $$$ więc nie stanowiło to większego problemu << -- zrobione
otwierania tylnych szyb dalej nie zrobione..
– nowe opony zimowe 17 letnie też będą na dniach kupowane
– wymiana układu dolotowego. --<< zrobione
– relokacja podtlenku lpg. --<< zrobione
– wymiana tarczy przednich wraz z zaciskiem os przednia --<< zrobione
– regeneracja zacisków tył. --<< zrobione
Mimo to i tak uważam ten model z jeden z lepszych od mazdy i na bank mam zamiar o niego zadbać tak jak należy.
Czy mi się to uda to tylko czas będzie w stanie pokazać.