Informacyjnie się dowiedziałem, że producenci części samochodowych napisali, że zdrowy silnik 40g oleju na 1000km brać może i to normalne, a remont silnika jest zalecany przy poborze 400g na 1000km, nie wiem ile waży gram oleju (bo to też pewnie zależy czy syntetyk,pół czy mineralny – gęstszy to cięższy) ale jakby przyjąć, że 1l to 1kg, to masz do 4l na 10.000km.
Chociaż jak miałem Twingo czy Madzie 1.8 to 1l / 1000km jakoś mnie nie martwił, przyzwyczaiłem się do sprawdzenia raz na parę dni oleju i się dolewało. Co do zmiany oleju na gorszy, którą Ci proponują tutaj to chciałbym zauważyć, że większość forumowiczów zmienia na lepszy, żeby mniej brało i podpiszę się, że w tej srebrnej co miałem ostatnio to po zmianie się zmniejszył pobór oleju do znikomego, dokładnie od wymiany do wymiany wyszło 0,5l (czyli na 10.000km), na gorszy to się zmienia w Hondzie bo tam z beczki mineralny się leje do VTEC xD Mazdę zawsze zmieniałem na Dexelie, siostra Demio ma ode mnie i też oleju nie znika więcej niż 0,5l na 10.000km.
Ale pamiętaj, że my tylko doradzamy swoim doświadczeniem i wiedzą, żebyś miał lepsze rozpoznanie, a co zrobisz to zawsze Twój wybór