Przyszedł czas przedstawić swoje auto.
Moją Mazde 626 GD 2.0 FE-DOHC z 1987 przywiozłem w maju 2015 do Polski. Udało się ją zarejestrować dopiero w styczniu 2016 – sprawy spadkowe itp historie na to wszystko się złożyły, wiadomo szwedom nigdzie się nie spieszy. No i w Polsce też każdy się pukał palcem po czole i mówił: "po co to rejestrujesz, szkoda pieniędzy itp". Z moim tatką była bardzo długo, z tego co pamiętam to ponad 10 lat nią jeździł. Po jego śmierci nie miałem głowy żeby zabierać Mazdę ze sobą, ale 5 minut rozmowy z żoną podziałały jak płachta na byka (wie jak zmotywować w trudnych chwilach) i już wiedziałem że jadę klasykiem do Polski. Zawsze uwielbiałem to auto. Kiedy jeździłem do niego z wizytą uwielbiałem to uczucie po długiej przerwie gdy wsiadałem do "babci" i nadal stwierdzałem że jest wspaniałe (zajebi...e) auto. Babcie mam od stanu licznika 292xxx km a wcześniej nie miała łatwo u mojego tatki. Jeździł nią od Finlandii po Słowację a Mazda robiła co każde "GT" powinno robić – wygodnie i szybko wieść nasze cztery litery z klasą.
Jest to drugie auto w rodzinie i używam babci raczej do przemieszczania się międzymiastowego. Mieszkając w śródmieściu szkoda mi silnika, zanim się rozgrzeję to już jestem na miejscu.
1987 2.0 FE-DOHC 140 km wersja GT
obecnie: 302xxx km
Wyposażenie seryjne :
– el. szyby 4x
– el. lusterka
– el.szyberdach
– centralny zamek
– tempomat
– welurowa tapicerka
– fotel kierowcy z regulacją 5 pokrętłami
– inne zegary niż pozostałe GD
– oświetlenie kabiny w każdych drzwiach
Naprawy/serwis:
– szyba przednia – w Szwecji nikt nie przejmuje się pękniętą szybą – w PL no z takim czymś na przegląd? Więc nie mam już oryginalnej szyby
-filtry pow i oleju + olej Valvoline
-nowe świece NGK
-felgi + opony: 18" Mazda + 205/40 R18 do tego pierścienie centrujące i dystanse.
-amortyzatory tył
W planie:
– walka z rudą

– zawieszenie: modyfikacja w niższy pojazd a może coś więcej
– zawieszenie – wymiana gum na poli
– regeneracja lakieru, wyciąganie wgniotek lekkich
– doposażenie w audio
– naprawa\wymiana wygłuszenia i uszczelek, za głośno przy 140km/h jest w kabinie
– montaż klimy
– montaż webasto bądź grzałek na 230V
– dokładka dodatkowych zegarów w kabinie -prototyp już był na przymiarce ostatnio ale muszę przerobić, takie zajęcie na zimę z drukarką 3D sobie znalazłem, zdjęcia na końcu