Moją przygodę z marką MAZDA, rozpocząłem od modelu 323F BG 1.6 8v z 90r. Mój znajomy, posiadał takową, i miałem okazję od czasu do czasu ją testować. Urzekła mnie jej linia nadwozia, otwierane oczka (dobry bajer na laski) i przede wszystkim właściwości jezdne . Była sztywna, trzymała się drogi jak przyklejona, nie wspominając o osiągach. Wcześniej jeździłem Poldkiem 1.6, wiec różnica była piorunująca. Napaliłem się i stałem się jej posiadaczem. Miałem ją w rękach dobre 5 lat i jedno co mogę o niej powiedzieć – była wzorem niezawodności! Podejrzewam, że żaden inny samochód nie wytrzymał by tyle co ona musiała znieść.
Niestety, czas biegł nieubłaganie, Mazda coraz bardziej rdzewiała, silnik co prawda chodził jak zegarek (280 tyś przebiegu) ale blacharka nie dawała rady. Razem z moją dziewczyną (aktualnie narzeczoną) rozpoczęliśmy poszukiwania godnego następcy. W grę wchodziły praktycznie dwa samochody – Mondeo ST200 albo Mazda MX-6, oczywiście z silnikiem 2.5 v6. Z pomocą przyszło Allegro. Trafiliśmy na MX-6, w pięknym czerwonym kolorze, z odpowiednim silnikiem, co się okazało tylko 80km od mojej
miejscowości. Jej bliskość nie dawała mi spać, więc pojechałem zobaczyć autko z bliska. Pierwsze spojrzenie, jazda próbna i wszystko było jasne – Mazda musi byc moja. F-kę udało się sprzedać w kilka dni, resztę kasy uzupełnił kredyt
zaczęły wychodzić jej wady i niedbalstwo poprzedniego właściciela o mechanikę. Kolejne problemy, doprowadzały mnie do rozpaczy. Z pomocą przyszło forum MAZDASPEED. Dzięki Waszym informacjom, udało się doprowadzić samochód do perfekcji i mogę powiedzieć, że jestem w końcu szczęśliwy, a Mazda jest moim oczkiem w głowie. Samochód posiadam prawie dwa lata, więc dołączam się, aby móc podzielić się swoimi uwagami i wiedzą, którą nabyłem w toku użytkowania.
Dane techniczne i wyposażenie:
– silnik 2.5 V6 KLDE
– rok produkcji 1993
– wspomaganie kierownicy
– airbag kierowcy
– elektryczne szyby i lusterka
– elektryczny szyberdach
– tempomat
– ABS
– klimatyzacja
– elektryczna antena (niesprawna)
– radio mp3 PioneerH-4300UB
– wzmacniacz Blaupunkt + skrzynia Blaupunkt + tweetery Peiying hehe...
– opony tył COOPER ZEON CS6 205/50
– opony przód FALKEN ZE912 205/50
Modyfikacje:
– alufelgi 16" TSW SPA
– kompletny wydech z kwasówki, wykonany w firmie MGmotorsport (polecam!)
– dolot z filtrem stożkowym