Witam.
Długo poszukiwałem samochodu dla siebie gdyż jestem studentem i nie mogę pozwolić na awaryjny bądź paliwożerny samochód. Oczywiście samochód to rzecz użytkowa wiec i ona ma prawo się psuć.
Na początku miałem na oku Citroena XM z 2.1 tD lecz sprzedawca był niepoważny. Potem chaiłem kupić Xantie 1.9 TD. Lecz nic ciekawego w mojej okolicy (woj. Świętokrzyskim) nie było. Znalazłem 3 samochody Mitsubishi Galant 96r za daleko i do opłat ale tanio oraz Carisme z parchem na masce. W końcu się zdecydowałem na Mazde w sumie nie wiem nawet czemu poprstu przypadał mi do gustu.

Chcę wam zaprezentować mój nabytek. Mianowicie Mazdę 626 GE 95r. z grudnia. Madzie nabyłem od poczciwego pana w podeszłym wieku za 5k. W zeszłym roku we wrześniu.

Silnik 1.8 90PS. W chwili kupna przebieg miała 190kkm, w który nie wierze gdyż licznik był jak na moje oko kręcony i mam wrażenie że ma 290kkm na budzie.

W chwili obcej mam już na liczniku 201kkm.

Od Kupna nie włożyłem większych pieniążków w ten samochód. W ostatnim okresie w związku z ciągłymi wzrostami cen paliwa postanowiłem zainwestować w gaz.
Instalacja gazowa to:
-Stag 200-4 3ohm

-Listwa valtek z wtrykami 3 ohm
-reduktor tomasetto
-butla toroidalna 44l

Jak to bywa i w słoju miodu musi być i łyżka dziegciu. Czyli wady
Wydaje mi się ze poprzedni właściciel ważył tonę i zepsuł regulacje pionową fotela kierowcy, nie mam zielonego pojęcia jak to naprawić. Uszczerbana tylna lampa, ponoć wandale z browarem mu ją popsuły. Zderzak widać ze był szpachlowany/ naprawiany bo jakieś dziwne wkręty są w nim :/.
Lakier jest ździebko porysowany. Naprawiany chyba lakierem do paznokci. Tylna lotka/spojler. Jest jakoś taki powygryzany czy cos. Tylny zamek klapy bagażnika dziwnie chodzi czasami nie zaskakuje
A na koniec co ja popsułem

Jak to bywa kto nie jeździ ten się nie wywraca czy jakoś tak
Naprawa / Ulepszenia „zeszpecenia”

Musiałem jakoś naprawić atrapę wiec kupiłem tjuning siateczkę i ją dolepiłem do atrapy gdzie żeberka wysypały się na ulice
Wymiana łącznika stabilizatora tylnego.
Zaklejenie dziury w wydechu puszką po browarze

Plany…… ehh
– Wymiana świec; kabli; kopułki; palca rozdzielacza; filtra powietrza;
– Wymiana Przegubu prawego
– Założenie centralki zamka na pilota ( mam ale nieche mi się tego robić na razie )
– Założenie komputera spalania ( Już maiłem i prawie działał) ale się sfajczył i musze od nowa zrobic
– Zainstalowanie świateł do jazdy dziennej;
– Zainstalowanie HID H1 4700k
– Zainstalowanie Klimy
– Felgi 16’ mazdowskie
– Wydech z Kwasówki
– led led led led
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.204556249586121.46106.100000952423081&l=82be930a43