Witam.
Tak jak mówiłem zająłem się oświetleniem bagażnika.
Na celu miałem zrobić to tak aby roletę można było swobodnie zdemontować lub przepiać na inną pozycję.Plan udał się w 100% więc poniżej przedstawiam jak to wygląda u mnie.
Na początku z drutu miedzianego (takiego który jest w domowej instalacji elektrycznej robimy styki połączeniowe rozbijając na odcinku około 5mm na płasko (nie za cienko nie za grubo) w połowie około 7-8 cm odcinka. Będzie to nasz styk od strony tapicerki. Potrzebujemy 6 takich: 3 na "+" i 3 na "–".
W tapicerce wiercimy 12 otworów. Jan na foto. przekładamy i skręcamy. Lutujemy do tego przewody. Plusy z plusami, a minusy z minusami i na końcu zarabiamy wtyczkami. Warto użyć różnych kolorów pamiętając, że dany biegun musi być powtarzalny stroną na każdej z 3 pozycji rolety.
Aby światło świeciło potrzebujemy plus i minus.
Plus wziąłem z kabla idącego bezpośrednio do klapy gdyż tam zawsze jest napięcie bez względu na to czy jest przekręcony zapłon czy nie. Kolor jasnoniebieski z czerwoną kreseczką. Kostka jest na wysokości słupka "C".
Minus ze śruby mocującej osłonę przy zamku klapy i wieszaka uchwytu do bagażu.
Ponieważ światło w bagażniku działa jak światło w lodówce, czyli otwarcie drzwi powoduje zamknięcie obwodu użyłem do tego starego czujnika otwarcia klapy, który podpina się do alarmu i zamontowałem go przy zamku. Zamknięte drzwi dociskają bolec i styk się przerywa.
Ledy przykleiłem na taśmę dwustronną piankową do rolety, a styk zrobiłem ze starego gniazdka elektrycznego, gdzie jest miejsce na bolec wtyczki. Ma to taki kształt: ( ) i na dole jest złączone. rozdzieliłem, przylutowałem do kabli idących do listwy ledowej i również przykleiłem na taśmę dwustronną.
Dodam też, że nie kupiłem do tego absolutnie żadnej rzeczy i wszystko zrobiłem z demobilu
Na koniec filmik jak to działa.
https://www.youtube.com/watch?v=TfxpmKrqoaoDopisano 5 mar 2017, 18:10:Jeszcze widok nocą.