Mazda MPV LW RF 2004

CW / CR / CP / LW / LV

Postprzez kamilq05 » 5 lis 2013, 18:31

Witam wszystkich :)
Po 7 latach czasem mniej, czasem bardziej przyjemnej historii z Mazdą 626, nadszedł czas rozstania i poszukania czegoś nowego i "nieco" większego. Poszukiwania zacząłem już rok temu, ale sam nie mogłem się zdecydować jak duży musi być nowy samochód. Z początku celowałem w Mazdę 6 kombi, ale okazała się zbyt mała. Potem przyszedł czas na poszukiwania Mazdy 5 i Mitsubishi Grandis. Ciężko było znaleźć godny uwagi, ale też pasujący mi egzemplarz <rotfl> Niestety w pewnym momencie musiałem uszczuplić budżet, gdyż przyszły inne wydatki. Jednocześnie oceniając potrzeby, a także możliwości zacząłem poszukiwania wsród Mazd MPV (po liftingu!) oraz eurovanów (Citroen C8/Peugeot 807/Lancia Phedra). Postanowiłem że o wyborze zadecyduje "kto pierwszy ten lepszy". Wygrała Mazda <jupi> i w ten sposób zostałem przy marce :D. A teraz po kolei:

1. Dane techniczne:
marka: Mazda MPV
rok produkcji: 2004 rok
silnik: standardowy, 2.0 diesel 136KM
skrzynia biegów: 5 biegowa, manualna
kolor: 25B Blue Pacific Pearl Metallic
przebieg: w momencie kupna 170 tys, ale wiem że zawsze muszę dodawać 30 tys (później wyszło najaw)
Poza tym samochód zaraz po zakupie dostał nowe filty, olej (czyli pozakupowy standard)

2. Wyposażenie (jak to w MPV)
– ABS
– TCS
– elektryczne szyby 4x
– elektryczne i podgrzewane lusterka
– 7 miejsc
– poduszki powietrzne (prawdę mówiąc nie wiem ile)
– światła przeciwmgłowe
– wspomaganie kierownicy
– oryginalne radio CD ze sterowaniem w kierownicy
– klimatyzacja manualna (niestety) z nawiewami na 2 i 3 rząd
– centralny zamek
– czujniki cofania
– przyciemniane szyby
– kratka <diabełek>
– immobiliser
– webasto

3. Plany i modyfikacje:
kupno alufelg 16" (żałuję że nie 17") wraz z nowymi oponami letnimi, gdyż kupiłem na zimowych
– montaż alarmu
– dołożenie domykania szyb(?)
– podkładki klubowe
– naprawa centralnego zamka (tylne drzwi nie zamykają się z centralnego)
– montaż hid 3000k do przeciwmgielnych (?)
oledowanie na biało
wymiana akumulatora (już kupiony)
kupno gumowej maty do bagażnika
– malowanie zacisków na czerwono
impregnacja antykorozyjna
montaż spryskiwaczy mgłowych
– zamontowanie CB radia na stałe
– montaż świateł dziennych
montaż żarówek Tungsram Megalight +120%
– wymyślenie czegoś żeby się mniej brudził <lol>
I tak jakiekolwiek modyfikacje zacznę dopiero od wiosny.

4. Główny cel i oczekiwania?
Potrzebowałem vana z wielkim bagażnikiem (mam). Oczekuję że będzie bezawaryjnie jeździł przez kilka kolejnych lat i ładnie wyglądał.

Fotki:
poprzedniczka Obrazek
w dniu zakupu Obrazek
no i później... Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 11 mar 2015, 18:51 przez kamilq05, łącznie edytowano 5 razy
Forumowicz

Od: 17 cze 2011, 20:56
Auto: Citroen C4 B7 2011r 1,6HDI 92km

Citroen C4 Grand Picasso 2008r 2.0HDI 136km MCP exclusive

Postprzez mirmur » 6 lis 2013, 02:57

piękna, zazdroszczę koloru :>
jak z korozją tylnych nadkoli ?
Forumowicz

Od: 11 sie 2011, 07:14
Auto: MPV 2.3 benz. (141KM) 2003 r. LW

Moja Mazda

Postprzez Jey » 7 lis 2013, 15:56

Kolor faktycznie ładny, zapodaj jeszcze fotki wnętrza.
Co do rozmiaru felg, to przy tak ciężkawym wyglądzie MPV odpowiednie koło 17" robiłoby tu robotę, szkoda, że są tylko 16" :(
Ogólnie ładna MPV-ka powodzenia, szerokości i bezawaryjności.
Moja Mazda PREMACY SPORTIVEblack and white z dodatkiem orange
viewtopic.php?f=313&t=138901
ObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 12 lip 2012, 12:25
Auto: Mazda PREMACY SPORTIVE CP 131KM, 2001

Postprzez WysoL » 7 lis 2013, 19:17

Ladna i zadbana – Chromy na grillu obowiazkowo w odcien czarnego !! :)
Forumowicz

Od: 6 mar 2011, 10:53

Postprzez Guinness » 7 lis 2013, 21:49

Siema , fajnie wygląda ta twoja MPV-ka w tym kolorze , ja co do chromu to bym go nie ruszał ale fakt że 17 koła polepszyły by wygląd .
Forumowicz

Od: 1 sie 2011, 21:31
Auto: Była Mazda MPV
Jest Opel Astra H

Postprzez VPM » 7 lis 2013, 22:12

wygląd to nie wszystko na polskich drogach lepiej sie jeździ na balonach i każdy krawężnik może sie schować :D :D
Forumowicz

Od: 5 lut 2013, 21:29
Auto: MPV 2,0 16V 2000r exclusive

Postprzez kamilq05 » 7 lis 2013, 23:17

Dzisiaj korzystając z deszczowej aury, zrobiłem i dodałem kilka zdjęć, m.in wnętrza (niestety trochę brudno <zawstydzony> ).
Co do korozji to podczas zakupu sprawdziłem dokładnie karoserię pod kątem rdzy, której nie znalazłem. Spód był zabezpieczony już dużo wcześniej. Samochód kupiłem od prywatnego importera aut, który przyprowadził mpfałe z Niemiec. Właścicielką była kobieta (to potwierdziłem) i samochód jest naprawdę zadbany. Widać że zabezpieczenie antykorozyjne było zrobione profesjonalnie i dużo wcześniej, nie tylko na potrzebę sprzedaży aby schować rudą. Po zakupie powierzyłem mazdę zaufanemu mechanikowi, który dodatkowo wysprayował 3 duże specyfiki do nadkoli o profilu wewnętrznych, obejrzał i pouzupełniał braki w zabezpieczeniu spodu i nadkoli. Kilka dni z samochodu kapało i "pachniało" chemią. Teraz mam pewność że co najmniej dwie zimy przejeżdżę wolny od rdzy.

Faktycznie felgi 17" byłyby okazalsze od 16", ale ten wzór bardzo mi się podobał, a większych o cal w tym wzorze nie było. Dlatego zadowoliłem się tym co jest. Przynajmniej nie martwię się o dziury w drodze <oczko>

W kwestii pomalowania grilla, to musiałbym zrobić jakiś VT żeby zobaczyć jak to by wyglądało. Ale na 99% nie będę go malował bo według mnie właśnie chrom tutaj pasuje.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Cieszę się że kolor się podoba, bo to właśnie lakier mnie urzekł :D Niestety STRASZNIE się brudzi, a ponadto widać brud. Na szarej maździe brud zdecydowanie mniej brud rzucał się w oczy. Może macie jakiś patent na ten brud?
Forumowicz

Postprzez Guinness » 8 lis 2013, 21:59

Szkoda że nie ma klimy na tył auta , bardzo się przydaje .
Na brud najlepszym sposobem jest mycie :D
Forumowicz

Od: 1 sie 2011, 21:31
Auto: Była Mazda MPV
Jest Opel Astra H

Postprzez kamilq05 » 8 lis 2013, 22:24

Ma klimę na 2 i 3 rząd. Gdy włączę klimatyzację, to z tyłu z kratek przy dachu leci powietrze z taką samą temperaturą jak z przodu. Więc po prostu klima z tyłu jest, ale to tylko takie jakby przedłużenie tej z przodu.
A co do mycia to nie takie proste, bo musiałbym myć co 2 dni. Opony wystają mi kilka mm poza obrys nadwozia i się chlapie okropnie. Następnego dnia po umyciu już jest z widocznym brudem.
Forumowicz

Postprzez kamilq05 » 24 lis 2013, 19:38

UPDATE
Dzisiaj autobusik założył zimowe obuwie. Niestety wygląda dużo gorzej na kołpakach :( Ale aby do wiosny <spoko> Letnie kółka umyłem i sobie poczekają w garażu,
Z kolei wczoraj zauważyłem że jedna żarówka ledowa w podświetleniu tablicy miga, a jedna w postojówce zgasła. Zauważyłem to rano więc udało mi się kupić zapasowe, ale wymienię je za parę dni, bo to nie takie proste. Podświetlenie tablicy przykleiłem na silikon, więc trzeba poświęcić temu chwilę czasu, a postojówka spaliła się w lewej lampie, gdzie trzeba trochę się narobić żeby ją wymienić. Między innymi trzeba wyjąć akumulator, odkręcić jego podstawę, a i tak przeszkadza rura doprowadzająca powietrze. Więc trochę zabawy będę miał.

Kupiłem także gumowe dywaniki "korytka" żeby nadchodzący śnieg sobie ładnie topniał w obrębie dywaników, a nie po całym samochodzie.
Forumowicz