Wiec tak: Mazde kupiłem rok temu na stoku z silnikiem 1,5 88koni. Jestem 5 właścicielem w PL. Kupiłem mazde w dobrym stanie technicznym. Poprzedni właściciel zrobił progi, podłogę i caly nowy układ wydechowy. Jak to powiedział " znajomy mu robił". Progi i podłoga rzeczywiście zrobione były ale z kilkoma mankamentami: progi nie były pomalowane (co ja malowałem osobiście ) i w podłodze były i tak 2 male dziurki i na spawach były dziury co wyszło w ulewie. Nie głupi ja zakleiłem wszystko sylikonem (nie jakaś lipna pianka montażową

Wiec teraz może powiem cos co bardziej was zaciekawi czyli: co ja pogrzebałem w aucie
SILNIK
-Wymieniłem cewkę zapłonowa bo gasło auto przy nagrzewaniu się silnika
-Filtr paliwa jak i pompkę paliwa bo obroty skakały se o delikatnie lecz za dużo
-Świece zapłonowe i kable
-Wszystkie płyny w silniku
-Wyregulowałem dawkę powietrzno/paliwową żeby obroty jałowe były równomierne (co pokutowało spadkiem spalania z 8.6 na 8.2)
-Wymiana pokrywy zaworów na biała
-Akumulator żelowy firmy Hollywood 65/1800w
Wspomnę ze autko mi nie bierze oleju jedynie powyżej 5 tys kropelkę dwie ale w końcu to japoniec
WYGLĄD
-Zamontowałem spryskiwacze mgłowe na masce a oryginalne zanotowałem jako spryski lamp bo ktoś przede mną założył Xsenony (Zenony jak to woli)
-Kupiłem zderzak od razu z halogenami, bo mi gościu w niego walnął
-Dokładka, chlapacze przód – tył
-Spojler od mazdy RX8 z wersji poliftowej
-Odnowiłem seryjne felgi poprzez danie ich do malowania proszkowego (uzyskałem 95% bieli bo więcej się nie da)
-Ściągnąłem z USA śruby tytanowo/aluminiowe stożkowate (jedna zwykła śrubka waży tyle co 4-5 tych)
-Zrobiłem własnoręcznie castomową blede jako światło STOP
-Wymieniłem tylne drzwi za kierowca na inne bo tamte rdza zjadła
-Pomalowałem kilka elementów karoseryjni
-Sprezyny -4cm MTS
Dajcie komeraże co sadzicie o śrubkach
WNĘTRZE
-Wyprałem cała tapicerkę
-Plastiki w bagażniku skompletowałem z złomu za 50 zł gdzie na alledrogo siedzą ponad 100 zl
-Drugi akumulator żelowy 1200w podłączony z akumulatorem pod maska kablami 12mm
-Wymieniłem cały sprzęt grający:
Z przodku wolfery i cykacze firmy Cadence
Z tyłu wolfery i cykacze firmy Exclusione
W bagaju skrzynka 50-60 litrów strojona na 58 hertz z głośnikiem DD Audio 612
Sprzęt wyciąga 140db zmierzone na Targach Poznańskich na Moto show 2017
Co do planów na przyszłość to zamierzam niedługo zagazować autko bo trochę jędze w miesiącu, blacharkę zrobić jak pisałem, wygłuszyć drzwi i bagaj, zawieszenie gwintowane jak te się skończy (choc i tak bd jeździł pewnie z podobna wysokością).
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania