*Mazda 323F BJ , rocznik ‘99
Silnik:
*1,5 ZL-DE + gaz (stag 300)
Zawieszenie:
*Amortyzatory: seria
*Sprężyny: FK Automotive -20mm
*Tuleje wahaczy (tył) – seria
*Tuleje wahaczy (przód) – poliuretan
Hamulce:
*seria
Układ dolotowy:
*wkładka filtra powietrza Simota
Układ wydechowy:
*seria
Koła:
*LATO : felgi aluminiowe 15", srebrny Borbet – oponki TOYO Proxes 195/50
*ZIMA : felgi stalowe 15''przemalowane na szaloną czerwień Hemmeritem – oponki 195/50
Wnętrze:
*seria
Audio:
-Radyjko : SONY Xplod , 1-din , 4x50 (modelu dokładnie nie pamiętam)
-Przednie drzwi: Zestaw odseparowany Hertz 165,3 na wzmacniaczu ,plus dołożone głośniki 10cm Alphard.
-Tylne drzwi – głośniki 16cm „no name”
Body:
-przedliftowa seria
-wlew gazu pod klapką
Krótki opis/historia samochodu:
Samochód został zakupiony około rok temu. Po zakupie poszła wymiana płynów eksploatacyjnych, została zrobiona zbieżność bo podczas jazdy na wprost kierownica nie układała się prosto.
Od tego czasu z większych napraw wyskoczyła wymiana przegubów, oraz wymiana tulei [waaaczego?] przednich, gdzie zdecydowałem się na założenie poliuretanów.
Mazdą jeździ mi się bardzo przyjemnie i jestem bardzo zadowolony z jej zakupu. Bardzo dobry stosunek właściwości jezdnych do komfortu.
Z racji iż mój egzemplarz jest ładnie utrzymany, nie jest wytrzepany, nie mam zamiaru zmieniać tego auta i będę robił je pod siebie. Jednak z racji że jest to auto głównie do dojazdów do pracy nie będę wkładał tam grubego hajsu.
Plany na przyszłość:
Bieżące:
– regulacja zaworów (po świętach) – mam problemy z nierówna praca silnika, brak mocy, strzały z tłumika, wysokie spalanie. ==>> Ogarnięte
– wymiana łączników stabilizatora przednich ==>> Ogarnięte
Dalsze:
– w miarę zużycia wymieniać elementy zawieszenia na poliuretanowe
– wymiana opon letnich ==>> Ogarnięte
– szlif/polerka lamp przednich (sa już lekko matowe)
– ogarnięcie wytłuczonej poduszki silnika (tej przy grodzi) ==>> Ogarnięte
– ogarnięcie blacharki (nadkola tył, progi tył, spody drzwi) ==>> Ogarnięte
– może kiedyś założę hak
– centralny z pilota (centralny jest ale tylko z kluczyka)
Modyfikacje:
– nowe dywaniki docięte i obszyte z wykładziny HappyVillage
– rozpórka na przód
– wkładka filtra powietrza simota ==>> Ogarnięte
– może sportowe sprężyny ==>> Ogarnięte
– na pewno porządniejsze ogarnięcie audio (przedni zestaw Hertz 165.3 wstawić do tyłu, na przód kupić Hertz DSK130 i dobre woofery w seryjne otwory celem podłączenia pod wzmacniacz, i przede wszystkim wygłuszyć drzwi, bo na ta chwilę brak jakiegokolwiek wytłumienia :/ )
Więcej grzechów nie pamiętam.
Pytania jakie na ta chwilę mam to :
1: chce wymieniać elementy zawieszenia na poliuretanowe żeby mieć spokój na lata. Jedyne elementy jakie znalazłem to tuleje [waaaczego?] na przód. Sa gdzieś dostępne pozostałe elementy? Tuleje tył, łączniki stabilizatorów, poduszki stabilizatorów…
2: wysiadła mi poduszka silnika (ta przy ścianie grodziowej) . jej koszt to 200 zł i nie występuje sam środek, a tylko cała „łapa”. Jest jakis sposób na wymianę tego mniejszym kosztem?
3: będę robił blacharkę tylnych nadkoli oraz progów. Dostępne na rynku reperaturki są coś warte? (chodzi mi o jakość blachy) czy lepiej kupić blache na metry i rzeźbić?
Mam nadzieje że pomożecie mi przy moich problemach z Mazdą, wybierać najlepsze rozwiązania itd. aby służyła mi jak najdłużej.
Zdjęcia jeszcze z ogłoszenia.
Mazda w ubiegłym roku dowiozła mnie i 3 osoby do Paryża i z powrotem.
Zdjęcia audio:
i zdjęcie z moim drugim autem – tu widać felunek letni.