Chciałbym zaprezentować wszystkim moje auto jakim jest mazda 323 wyprodukowana w roku 1997 w dość rzadko spotykanej wersji nadwozia czyli sedan. Mazda wyposażona jest w benzynowy silnik o pojemności 1,5 litra i automatyczną skrzynię biegów. Przebieg auta w tej chwili wynosi niecałe 118 tys. km.
Auto zakupiłem w maju tego roku od jednego z forumowiczów
Uważam, że biorąc pod uwagę wiek samochodu, jest on w naprawdę dobrej formie. Oczywiście ma kilka wad, które w najbliższym czasie będę chciał wyeliminować. Największą z nich jest rdza, która upodobała sobie tylne nadkola. O ile z lewej strony nie jest tak źle o tyle prawe nadkole nie wygląda zbyt ciekawie (co zresztą widać na zdjęciach). Reszta auta na szczęście prezentuje się całkiem dobrze i przy odrobinie chęci i pracy można sobie z tym poradzić.
Wyposażenie:
2 x poduszka powietrzna
ABS
Klimatyzacja
Centralny zamek
Halogeny
Immobiliser
Automatyczna skrzynia biegów
Alufelgi
Co w aucie zostało zrobione?
Przyznam że do tej pory nie dłubałem przy mojej maździe zbyt wiele, bo po prostu nie musiałem. Ograniczyłem się jedynie do wymienienia filtrów i oleju. Zalałem silnik olejem mobil1 5w50. Samochód od dawna jeździł na tym właśnie oleju więc postanowiłem nic w tej kwestii nie zmieniać.
Co pozostaje do zrobienia?
– Z rzeczy najważniejszych to przede wszystkim tylne nadkola, gdyż boję się że po zimie niewiele może z nich zostać. Niestety bardzo trudno jest dostać reperaturki. Na szczęście przyszły teść jest blacharzem i obiecał zająć się problem. Mam więc nadzieję że już za tydzień lub dwa mazda będzie miała piękne nadkola bez grama rdzy.
– Naprawa zawieszenia gdyż niedawno zauważyłem że przy zjechaniu na duże nierówności coś stuka. Dźwięk ten wydobywa się z przedniej części auta.
– Naprawa przednich halogenów gdyż z jakiegoś powodu nie świecą. Sprawdzałem już żarówki, bezpieczniki i nic. Po włączeniu świateł na desce zapala się odpowiednia kontrolka natomiast nie słychać charakterystycznego „kliknięcia”, wydobywającego się z prawej strony auta, które jest słyszalne przy włączaniu tylnych przeciwmgielnych.
– Polerowanie nadwozia.
– Zabezpieczenie nadwozia przed zimą. Mam tu głównie na myśli zabezpieczenie profili zamkniętych (doły drzwi oraz progi).