Mazda 323F BA Z5 94 by Szyszak

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez szyszak997 » 18 cze 2013, 20:34

Witam serdecznie. Mam już moją madzialenke prawie rok więc chyba najwyższa pora ją pokazać światu.
Nie jest to moja pierwsza przygoda z Mazdą gdyż zaraz po odebraniu prawka odziedziczyłem 323 BG w sedanie z 91roku. Samochód hmm może nie za piękny ale od razu pokochałem markę. Ale do rzeczy
Moja 323F BA jest z końca 1994r. pod maską seryjny silnik 1,5. w momencie zakupu na liczniku 217tyś km. kolor nadwozia Noble Green II Mica.
Wyposażenie:
-el. szyby przód
-el. szyberdach
-centralny zamek sterowany z pilota
-radio Pioneer MP3 z przodu głośniczki Lanzar MX573
-15 calowe alu na gumach 185/55 i 205/55
no i chyba tyle.

W ciągu minionego roku nie miałem z nią praktycznie żadnych problemów :D
z tego co z robiłem sam w tym samochodzie bo jestem typem człowieka którego cieszy dłubanie przy samochodach mogę pochwalić się:
-sklejenie żywicą i włóknem szklanym tylnego zderzaka i lakierowanie go (kupiłem samochód z pękniętym zderzakiem)
-konserwacja podwozia (madzia o dziwo zdrowa po spodu ale takie rzeczy trzeba zrobic)
-zamontowanie sterownika centralnego zamka
-zabawa z folią sticer bomb ( okleiłem sobie lusterka)
-konserwacja 15 alu i lakierowanie ich na biały połysk
-drobne zaprawki i polerka,
-klocki hamulcowe oleje filtry i sprawy bierzące,

Wszystko bardzo skromnie ale budżet też taki jest :|
Dziś na liczniku 227 tyś i już sporo przyjemnych wspomnień z samochodem ;)

A tu kilka miesięcy temu Moja madzia zdobyła przyjaciółke imienniczkę gdyż namówilem swoją kobietę na zakup 323c z 96r z tym samym silnikem. Samochód młodszy lepiej wyposażony ale stan,,, no mam trochę roboty z nim i brak czasu na swój samochód.
A roboty troszkę się szykuję gdyż muszę wymienić amortyzatory z tyłu, (jeden chwyciło i ciężko się chowa), do tego jakiś życzliwy troszkę porysował mi autko i zaopiekował się końcówką tłumika.

Z takich planów na najbliższy czas to hmm
-jakieś niskotonowe głośniczki do tyłu (miałem tubę i wzmacniacz w bagażniku ale jakoś mnie to nie cieszyło)
-zabawa z oświetleniem wnętrza,
-kierunki crear, i może słynna zupa z kierunkowskazów
-próba zrobienia tapicerki od nowa ( mam brata tapicera i myślę że uda mi się go namówić żebyśmy w zimie zrobili nowe fotele a może całe wnętrze)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i foto drugiej madzi

Obrazek
Ostatnio edytowano 18 cze 2013, 22:22 przez szyszak997, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 1 sie 2012, 21:04
Auto: Mazda 323F BA Z5 94 i Mazda 323C BA Z5 96
była Mazda 323 BG sedan 91

Postprzez Rafał_ » 18 cze 2013, 21:59

Dodaj rok produkcji w tytule po kodzie silnika i popraw miniaturki na duże zdjęcia :)
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
jarek.ZE
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 3
CUP 2013 miejsce 2

Od: 25 lis 2008, 01:19
Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04

Postprzez szyszak997 » 24 cze 2013, 23:36

Drodzy koledzy i koleżanki :) stosował ktoś może dodatek do paliwa STP dla silników benzynowych na wtrysku do naszych Z5? Jest sens? <oczko>
Forumowicz

Od: 1 sie 2012, 21:04
Auto: Mazda 323F BA Z5 94 i Mazda 323C BA Z5 96
była Mazda 323 BG sedan 91