Mazda 323F BA Z5 98r. Srebrna

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 13 sty 2013, 23:40

Witam!

Obiecałem przedstawić swoją mazde 323F :) Miałem też ją umyć ale spadło dużo śniegu i to nie miało sensu do tego mróz ehh ;[, ale to nie przeszkodziło mi w zrobieniu zdjęć a więc...
Zakupiłem ją w październiku 2012 roku i okazało się że to jest to czego szukałem :D
Wyposażenie:
– wspomaganie kierownicy
– el. szyby x2
– klimatyzacja
– centralny zamek
– abs
– poduszka pow. x2
Dokonane wymiany:
– kompletny rozrząd + pompa
– płyn hamulcowy
– płyn chłodzący
– olej silnikowy (GULF 10W40) + filterek
– filtr paliwa
– uszczelka na zaworkach
– zimmering na wale od strony rozrządu
– świece NGK
– żarówki mijania PHILIPS 100% Blue Ultra coś takiego :D
– gleba -40mm
Teraz co do roboty przede mną:
– wyciszenie samochodu matami od środka
– bad look
– malowanie wnęk zderzaków "czarny mat"
– malowanie maski, dachu oraz blendy na czarny połysk
– malowanie klamek pod kolor nadwozia
– malowanie środka pod kolor nadwozia "mam na myśli deski, środkowego panelu, obudowa stacyjki
– regeneracja felg + malowanie
– malowanie zacisków oraz bębnów
– ksenon 6000K
– oponki 195/50 R15
– sportowy wydech
– montaż strumiennicy
– wymiana oświetlenia zegarów i deski + Alu ramki
– wymiana świateł przeciwmgłowych
– obszycie tapicerki czymś ładniejszym :]
– podniesienie mocy ( dziś odbyła się rozmowa z moim znajomym mechanikiem)
– wyciągnięcie pomarańczowych odblasków z przednich kierunków
To narazie na tyle jak coś zapomniałem to dopiszę przy kolejnej okazji :)
Pozdrawiam i czekam na opinie, propozycje oraz ewentualne pomysły :D
Załączniki
20130113_131931[1].jpg
Zmarznięty srebrny pomykacz :D
20130113_131946[1].jpg
A tutaj już bieżące ;]
20121014_124338[1].jpg
20121014_124358[1].jpg
20121014_151625[1].jpg
Mała Gleba :D
20121014_151639[1].jpg
Zdjęcia zrobione kilka dni po zakupie :)
Ostatnio edytowano 28 lut 2013, 01:21 przez Rafał_, łącznie edytowano 6 razy
Powód: Poprawienie tytułu na zgodny z regulaminem
Nie ważne ile masz tylko ważne ile znaczysz...
Forumowicz

Od: 5 gru 2012, 23:40
Auto: model: Mazda 323F BA 98r
silnik: DOHC 1.5 benzyna.

Postprzez kamil_d91 » 14 sty 2013, 18:55

Mazda ładna i doinwestowana tylko tej [jaki?] spojler....hmmm lepszy chyba oryginalny.Jak ten Twój mechanik chce podnieśc moc w Z5? :)
"Pal gumę a nie dusze.."
Forumowicz

Od: 10 lip 2012, 00:02
Auto: Mazda 323f BA,Z5,95r

Postprzez jarsoN » 14 sty 2013, 19:00

Dz[I]ki b3du[I]n :) napisał(a):– Bad look

Zdecydowanie tego nie rób.

Zdejmuj parapet, takie to z5 ma odejście, że musisz docisk z tyłu mieć? <lol>
Dz[I]ki b3du[I]n :) napisał(a):– podniesienie mocy ( dziś odbyła się rozmowa z moim znajomym mechanikiem)

Jedynym słusznym modem pod ten silnik będzie wyrzucenie go i wstawienie np. 1.8 BP Nie opłaca się raczej w nim dłubać.

Zmieniaj lusterka na oem, bo te pseudo mpower są żałosne, maluj klamki w kolor auta, maluj felgi na czarno i wtedy to będzie wyglądać i pasować (czarna blenda i lexy czarne).

Dodaj fabryczne wyposażenie i uporzadkuj ładnie temat i przenosze.
Forumowicz

Od: 20 mar 2011, 10:36
Auto: Jest:
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 14 sty 2013, 19:51

kamil_d91 napisał(a):Mazda ładna i doinwestowana tylko tej [jaki?] spojler....hmmm lepszy chyba oryginalny.Jak ten Twój mechanik chce podnieśc moc w Z5? :)

No właśnie nie wiem ogólnie jestem z tych ludzi którym się podobają takie spojlery ale nie wiem jakby wyglądała z oryginalnym. :) A jeżeli chodzi o moc to ja nie wiem jak on by to chciał zrobić żeby coś podnieść na mocy ale to jest człowiek magia, jak będę wiedział więcej to się podzielę z wami informacjami :D

Dopisano 14 sty 2013, 18:54:

jarsoN napisał(a):
Dz[I]ki b3du[I]n :) napisał(a):– Bad look

Zdecydowanie tego nie rób.

Zdejmuj parapet, takie to z5 ma odejście, że musisz docisk z tyłu mieć? <lol>
Dz[I]ki b3du[I]n :) napisał(a):– podniesienie mocy ( dziś odbyła się rozmowa z moim znajomym mechanikiem)

Jedynym słusznym modem pod ten silnik będzie wyrzucenie go i wstawienie np. 1.8 BP Nie opłaca się raczej w nim dłubać.

Zmieniaj lusterka na oem, bo te pseudo mpower są żałosne, maluj klamki w kolor auta, maluj felgi na czarno i wtedy to będzie wyglądać i pasować (czarna blenda i lexy czarne).

Dodaj fabryczne wyposażenie i uporzadkuj ładnie temat i przenosze.

A czemu odradzasz bad looka? Hehe jeżeli chodzi o spojler to kumpel w robocie nazwał już go parapetem :D Na wiosnę pomyślę nad wymiana jego. :)
Forumowicz

Postprzez kamil_d91 » 14 sty 2013, 20:22

Można podnieśc nieznacznie moc w tym silniku np zmienic kolektor na 4-2-1(robiony na zamównienie) wstawic dolot +stożek + wyciąc katalizator + remont silnika ale po co wydawac tyle pieniedzy skoro i tak to będzie cały czas Z5 :) chyba że wstawi Ci ten magik jakąś turbine <faja>
"Pal gumę a nie dusze.."
Forumowicz

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 14 sty 2013, 20:27

kamil_d91 napisał(a):Można podnieśc nieznacznie moc w tym silniku np zmienic kolektor na 4-2-1(robiony na zamównienie) wstawic dolot +stożek + wyciąc katalizator + remont silnika ale po co wydawac tyle pieniedzy skoro i tak to będzie cały czas Z5 :) chyba że wstawi Ci ten magik jakąś turbine <faja>

Też tak pomyślałem jak dla mnie było by spoko, tylko jeszcze jeżeli dojdzie do tych przeróbek to jak wzrośnie spalanie tego też jestem ciekawy, bo mógłbym gazować ale ogólnie szkoda mi silnika na gaz i do tego turbiny nie lubią gazu z tego co wiem. Jak to tam wygląda? :)
Forumowicz

Postprzez jarsoN » 14 sty 2013, 20:31

Dz[I]ki b3du[I]n :) napisał(a):A czemu odradzasz bad looka?

Bo jest ochydny, po prostu :).

Ja też jestem osobą która lubi wysokie spoilery, ale ten raz, że jest brzydki a dwa, że jest kompletnie nie potrzebny. Wygląda jak skrzydło nietoperza <dupa>
kamil_d91 napisał(a):Można podnieśc nieznacznie moc w tym silniku np zmienic kolektor na 4-2-1(robiony na zamównienie) wstawic dolot +stożek + wyciąc katalizator + remont silnika ale po co wydawac tyle pieniedzy skoro i tak to będzie cały czas Z5 :) chyba że wstawi Ci ten magik jakąś turbine <faja>

Myślę, jeżeli do Z5 ktoś chciałby pchać turbine to już bardziej by się opłacało kupić inne auto z większym silnikiem. Taniej już chyba by wyszedł swpa na ZE :P
Też tak pomyślałem jak dla mnie było by spoko, tylko jeszcze jeżeli dojdzie do tych przeróbek to jak wzrośnie spalanie tego też jestem ciekawy, bo mógłbym gazować ale ogólnie szkoda mi silnika na gaz i do tego turbiny nie lubią gazu z tego co wiem. Jak to tam wygląda?

Poważnie myślisz, że Ci wstawi turbine <lol> ?

Przenosze temat.
Forumowicz

Od: 20 mar 2011, 10:36
Auto: Jest:
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 14 sty 2013, 20:41

No a więc zgłębiłem temat podniesienia mocy w moim Z5 :) Sprawa wygląda tak iż powiedział że można bawić się w wałkami rozrządu które zmieniają kąty krzywek i coś tam się poprawia oraz aparatem zapłonowym no i tam wiadomo jakieś rzeczy żeby to hulało, powiedział również że mogą byc problemy potem z wolnymi obrotami może go szarpać troszkę lub będą falować, mówię od razu ja się aż tak nie znam więc chciałbym poznać waszą opinie co o tym myślicie :)

Dopisano 14 sty 2013, 19:42:

jarsoN napisał(a):
Dz[I]ki b3du[I]n :) napisał(a):A czemu odradzasz bad looka?

Bo jest ochydny, po prostu :).

Ja też jestem osobą która lubi wysokie spoilery, ale ten raz, że jest brzydki a dwa, że jest kompletnie nie potrzebny. Wygląda jak skrzydło nietoperza <dupa>

Myślę, jeżeli do Z5 ktoś chciałby pchać turbine to już bardziej by się opłacało kupić inne auto z większym silnikiem. Taniej już chyba by wyszedł swpa na ZE :P
Też tak pomyślałem jak dla mnie było by spoko, tylko jeszcze jeżeli dojdzie do tych przeróbek to jak wzrośnie spalanie tego też jestem ciekawy, bo mógłbym gazować ale ogólnie szkoda mi silnika na gaz i do tego turbiny nie lubią gazu z tego co wiem. Jak to tam wygląda?

Poważnie myślisz, że Ci wstawi turbine <lol> ?

Przenosze temat.

Już nie :P
Forumowicz

Postprzez Bartg » 14 sty 2013, 20:55

Nie opłaca się, była na forum BA z 1.5 porobionym – kolektory, dolot, wydech, być może też wałki ale nie dam głowy – całe 99 koni miała przy dużym nakladzie kasy. To nie Honda niestety, że w 1.5 takie mody dałyby +20-30 koni :(
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez jaaco » 14 sty 2013, 21:06

Ładnie ktoś pokarał tym parapetem <nie powiem> Fanem takich lusterek również nie jestem, lexów też, ale z czarną blendą przy srebrnym kolorze mogą być :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 29 sie 2009, 14:10
Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 14 sty 2013, 22:31

jaaco napisał(a):Ładnie ktoś pokarał tym parapetem <nie powiem> Fanem takich lusterek również nie jestem, lexów też, ale z czarną blendą przy srebrnym kolorze mogą być :)

Na wiosnę będzie demontaż parapetu :)
Forumowicz

Postprzez kamil_d91 » 14 sty 2013, 23:56

Schemat jest taki.Ktoś kupuje Z5.Potem patrzy jak można w nim podkręcic moc.Następnie chłopaki z forum uświadamiają mu że to nie ma sensu:)W swoim przypadku też tak miałem :D
"Pal gumę a nie dusze.."
Forumowicz

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 15 sty 2013, 17:56

Smutno mi z tego powodu haha :D Ja chcę więcej mocy!! ^^ Zobaczę jak to wyjdzie w praniu i wtedy się okaże czy będę robił swapa na 1.8 :)
Forumowicz

Postprzez mykel » 15 sty 2013, 21:41

Ładna, podoba mi się ta czarna blenda z tymi lampami. Może kiedyś i u mnie takie coś zagości. Ile kosztowała cię wymiana rozrządu?, chodzi o same części.
Forumowicz

Od: 19 cze 2011, 23:02
Auto: Mazda 323F BA 1.5 16V 98r.

Postprzez Dz[I]ki b3du[I]n :) » 15 sty 2013, 23:56

mykel napisał(a):Ładna, podoba mi się ta czarna blenda z tymi lampami. Może kiedyś i u mnie takie coś zagości. Ile kosztowała cię wymiana rozrządu?, chodzi o same części.

Pompa wody 150 zł, dwa wałki rozrządu prowadzący oraz napinający około 140 zł oraz pasek continental nie pamiętam :D, a jeżeli chodzi o blendę to można ją przyciemnić za naprawdę małe pieniądze, teraz mam ją przyciemnioną folią ale na wiosnę zagości na niej czarny lakier połysk :) Jeżeli nie miałbyś kaski na lampy to możesz przyciemnić je sprayem lub tak samo jak blędę folią i od razu dużo lepszy efekt za nie wielkie pieniądze :) i jest na bogato wtedy :D

Dopisano 15 sty 2013, 23:05:

Nie wiem czy to ważne, ale nie mogę się doczekać pierwszego zlotu w mojej karierze :D
Forumowicz