Mazda 323F BA Z5 97r. – Pakiet MS

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez rafiii » 6 cze 2012, 23:14

Witam,
przedstawiam wam moją mazde

Jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 323F BA Z5 DOHC 1.5. Została ona sprowadzona z niemiec w 2008r, jestem jej drugim właścicielem w Polsce,wcześniej jezdziła nią kobieta, która użytkowała mazde tylko niecały rok. Mazde użytkuje już ponad 3 lata i jestem z niej bardzo zadowolony, nigdy mnie nie zawiodła, nie "bierze" też oleju jak większosć Z5 . Przy zakupie mazdy licznik wskazywał 177tys(raczej prawdziwy) teraz jest 216tys i ma sie całkiem dobrze . Mazda była całkowicie "golutka" nie miała w sumie nic,żadnego pakietu,stała na zwykłych stalowych felgach, natomiast stan samochodu był super, a to chyba najważniejsze. Z biegiem czasu postanowiłem pozmieniać/ulepszyć w mazdzie to i owo. . Zapraszam do śledzenia tematu

Zmiany,modyfikacje,inwestycje...

Wymienione:
-swiece zapłonowe(NGK)
-przewody zapłonowe(NGK)
-pasek alternatora, wspomagania(Mazda)
-filtr powierza
-filtr oleju
-olej(castrol magnatec 10W40)
-filtr paliwa(mazda)
-koncówki drązka(555) 2x
-sworznie wahaczy(555) 2x
-łączniki stabilizatora(yamato) 4x
-Amortyzatory(Tokico) 4x
-sprężyny kyb przód 2x
-Poduszki amortyzatora przód 2x japan tył 2x ori mazda
-wahacze wzdłużne(mazda) 2x
-guma stabilizatora 2x
-wycieraczki wymienione na płaskie BOSCHA
-teleskopy klapy(ori Showa)

ZMIANY/
-pakiet touring kit a spec
-chlapacze tył
-spojler
-kierunki boczne clear
-halogeny clear
-xenon 5000k
-Dywaniki welurowe strzyżone MAZDA
-blenda czarny połysk+lexy czarne
-lusterka w kolor
-klamki w kolor
-nowe znaczki mazda
-Felgi Ronal R51 16" + opony Michelin pilot 195/50
-skórzana tapicerka
-listwy progowe chromowane

Plany:
montaż klimy-zrobione <faja>
montaż klamek wew. chromowanych
wydech sportowy dedykowany

Oto kilka fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 12 lut 2013, 09:35 przez rafiii, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek
Początkujący

Od: 5 cze 2012, 22:56
Auto: Mazda 323F BA Z5

Postprzez Kali_Yo ; D » 7 cze 2012, 10:31

ładnie ładnie kolego ; ) Widać że dbasz o autko dosyć dokładnie opisane wszystko ładnie ; )
Si Deus pro nobis, quis contra nos?
Forumowicz

Od: 26 sie 2011, 16:38
Auto: Ford Mondeo mk3 2.0 tddi 115km :)

Postprzez jarsoN » 7 cze 2012, 11:54

Fajna, Zdjęcia troche kiepskiej jakości, ale widać, że zadbana. No i na srebrnej lexy z czarną blendą wyglądają. Bardzo fajna sztuka <spoko>

Leci do odpowiedniego działu :)
Forumowicz

Od: 20 mar 2011, 10:36
Auto: Jest:
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92

Postprzez wilusjdm » 7 cze 2012, 13:12

Pod ten kolor można modzić z dodatkami czarnego matu . Typowe malowanie wnęk, dach z maską w mat i ew. klapa bagażnika . Szybka oklejona i ambery i jest moc <jupi>
Auto ogółem zadbane . Pozdrawiam !
Forumowicz

Od: 6 mar 2011, 13:51
Auto: Była:
Mazda 323F Z5
Alfa Romeo 156 SW
Jest:
Mazda 323F Sportive

Postprzez Pyton162 » 7 cze 2012, 14:39

zapraszamy na spoty , mazda widziana pare razy na miescie, bardzo ladnie wyglada. Z gleba by wygladal jeszcze ladniej, pozdro
Pyton162

Postprzez rafiii » 7 cze 2012, 16:39

Kali_Yo ; D napisał(a):ładnie ładnie kolego ; ) Widać że dbasz o autko dosyć dokładnie opisane wszystko ładnie ; )

Dbam, dbam czasami aż za bardzo. Dzięki za pochlebną opinię :)

jarsoN napisał(a):Fajna, Zdjęcia troche kiepskiej jakości, ale widać, że zadbana. No i na srebrnej lexy z czarną blendą wyglądają. Bardzo fajna sztuka <spoko>

Leci do odpowiedniego działu :)

Tak, fotki słabe robione telefonem komórkowym. Lexy pasują do blendy, tylko szkoda, że parują :| , oddałbym na reklamację, ale zgubiłem paragon... :|. Dzięki za opinię :) .

wilusjdm napisał(a):Pod ten kolor można modzić z dodatkami czarnego matu . Typowe malowanie wnęk, dach z maską w mat i ew. klapa bagażnika . Szybka oklejona i ambery i jest moc <jupi>
Auto ogółem zadbane . Pozdrawiam !

Z wyglądu zewnętrznego zostanie już chyba tak jak jest, ewentualnie tylko z tyłu wnęka na czarno, ale to jeszcze zobaczę.

Pyton162 napisał(a):zapraszamy na spoty , mazda widziana pare razy na miescie, bardzo ladnie wyglada. Z gleba by wygladal jeszcze ladniej, pozdro

Też widziałem cię na mieście. :) . Gdy tylko będzie jakiś fajny spocik w ZG to możliwe, że podjadę. :). Gleba... chętnie, ale ze względu na drogi w mojej miejscowości to odpada. :|
Obrazek
Początkujący

Postprzez misiak89-89 » 7 cze 2012, 23:46

rafiii napisał(a):Gleba... chętnie, ale ze względu na drogi w mojej miejscowości to odpada. :|

Żebyś Ty widział u mnie drogi to przeżegnałbyś się lewą nogą, ale ja o sobie.... – jestem hardcorem :P
Myślę, że delikatne obniżenie i tym samym utwardzenie zawieszenia nie będzie sprawiało Ci większego problemu a auto zyska na optyce i trakcji. Dlatego dawaj do ziemi i szukaj tylko dobrych springów, mogą być używki i tu proponuje Ci H&R, KAW, Eibach a z tańszych ładnie obniżają Apex. Uwierz mi, wiem co mówię <czytaj> :)
Koordynator Zlotów

Od: 20 mar 2010, 18:01
Auto: 323f BA GT KL
323 BG GT BP

Postprzez rafiii » 8 cze 2012, 00:57

misiak89-89 napisał(a):
rafiii napisał(a):Gleba... chętnie, ale ze względu na drogi w mojej miejscowości to odpada. :|

Żebyś Ty widział u mnie drogi to przeżegnałbyś się lewą nogą, ale ja o sobie.... – jestem hardcorem :P
Myślę, że delikatne obniżenie i tym samym utwardzenie zawieszenia nie będzie sprawiało Ci większego problemu a auto zyska na optyce i trakcji. Dlatego dawaj do ziemi i szukaj tylko dobrych springów, mogą być używki i tu proponuje Ci H&R, KAW, Eibach a z tańszych ładnie obniżają Apex. Uwierz mi, wiem co mówię <czytaj> :)

Z pewnością na optyce by zyskała, dużo twardziej będzie?? szczerze mówiąc to nie uśmiecha mi się na razie wymiana sprężyn na sportowe, jakieś 3 miesiące temu włożyłem na przód nowe kayaby :| , a dziś na ori sprężynach załatwiłem dokładkę przednią, lekko pękła od spodu :(
Obrazek
Początkujący

Postprzez ucze1102 » 8 cze 2012, 10:43

rafiii napisał(a):Z wyglądu zewnętrznego zostanie już chyba tak jak jest, ewentualnie tylko z tyłu wnęka na czarno, ale to jeszcze zobaczę

śmiało maluj z tą czarną blendą będzie się ładnie komponować, tylko wtedy obowiązkowo wnęka z przodu
co do gleby to doskonale cię rozumiem ja u siebie też bym chętnie zrobił ale drogi i krawężniki w mojej okolicy cały czas mnie zniechęcają <nie>
Forumowicz

Od: 8 lis 2010, 10:37
Auto: Mazda 323F 2.0 V6 '96r

Postprzez misiak89-89 » 8 cze 2012, 11:26

Będzie twardziej, na pewno odczujesz różnice, ale za to przejazd przez każdy łuk będzie sprawiał Ci mega frajdę. Miałem Z5 z pakietem i glebą i wiadomo uważałem, ale żebym się tak stresował albo zastanawiał czy przejdę przez leżącego – nic z tych rzeczy.

Szukaj dobrych używek, za 2stefki można już coś wyhaczyć.
Koordynator Zlotów

Od: 20 mar 2010, 18:01
Auto: 323f BA GT KL
323 BG GT BP

Postprzez Pyton162 » 8 cze 2012, 13:00

Panowie to nie jest gleba która powoduje ze nigdzie nie podjedziecie. Przecież to tylko ciut krótsza spręzyna a nie gwint który można skrecic na maksa w dół i wtedy to jest hardcore. Zreszta mając tak ładne felgi jak w twoim przypadku to i tak chyba nie ładujesz sie po krawężnikach zeby parkować. Na dzien dzisiejszy bez gleby i z pakietem wyglada to auto troszke yyyyy dziwnie, pozdro
Pyton162

Postprzez rafiii » 8 cze 2012, 14:14

Wiem, ze przydało by się postawić "kropkę nad i" przy tych wszystkich modach. Zrobię fotkę choćby przy wjeździe do garażu to zrozumiecie dlaczego nie uśmiecha mi się wkładać gleby :| . Gdyby nie było z przodu tej dokładki to jeszcze by "uszło"... Poza tym jak wspominałem już dokładka mi lekko pękła, zahaczając o glebę, więc...
Obrazek
Początkujący

Postprzez wilusjdm » 8 cze 2012, 20:32

rafiii napisał(a):Zrobię fotkę choćby przy wjeździe do garażu to zrozumiecie dlaczego nie uśmiecha mi się wkładać gleby :|

Chłopie dwie dłuższe deski pod koła i nie ma bata, że nie przejedziesz :D
Forumowicz

Od: 6 mar 2011, 13:51
Auto: Była:
Mazda 323F Z5
Alfa Romeo 156 SW
Jest:
Mazda 323F Sportive

Postprzez rafiii » 14 cze 2012, 22:04

Jeden z wielu powodów dla których gleba w moim przypadku mija się z celem... Auto służy mi do poruszania się na co dzień, więc codzienne podkładanie desek było by uciążliwe.

Obrazek
Obrazek

Pozdro :)
Obrazek
Początkujący

Postprzez benny88 » 14 cze 2012, 22:27

Na pewno niżej wyglądałaby ładniej ale jak widać autko wtedy by nie wjechało do garażu....
Moim zdaniem nie jest najgorzej :) :)
Forumowicz

Od: 17 lut 2010, 00:19

Postprzez benq323 » 14 cze 2012, 22:34

Śliczna jest <serduszka> <serduszka> Moja ulubiona na forum <spoko> gleba ładnie wygląda ale jest niepraktyczna z tego powodu umnie też odpada :P
Regeneracja DPF........info PW
Forumowicz

Od: 31 mar 2009, 17:10
Auto: Opel Signum 1,9 CDTI (Z19DT) 2004r

Postprzez Adek311092 » 15 cze 2012, 23:33

Bardzo ładny egzemplarz dbaj o nią a będzie Ci długo służyć.
A ma jeszcze pytanko jak się jeździ ze skórą bez klimy nie piecze w <dupa> ?
Obrazek
Przedstawiciel Podkarpacia

Od: 27 lut 2012, 22:08
Auto: Mazda 323f 2.0 V6 Speciale Edition

Postprzez rafiii » 20 cze 2012, 16:16

Adek311092 napisał(a):Bardzo ładny egzemplarz dbaj o nią a będzie Ci długo służyć.
A ma jeszcze pytanko jak się jeździ ze skórą bez klimy nie piecze w <dupa> ?

Dzieki :) . Wnętrze szybko się nagrzewa(jak to ze skórą), ale przy otwartych szybkach nie jest źle. Gdy stoi w pełnym słońcu to muszę trochę przewietrzyć zanim zasiądę za kiere <rotfl>. Montaż klimy jest w planach :)

BTW: Czy ten zestaw będzie odpowiedni do BA?

http://allegro.pl/zestaw-klimatyzacji-w ... 67330.html
Ostatnio edytowano 23 cze 2012, 22:28 przez rafiii, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Początkujący

Postprzez DeXu » 22 cze 2012, 09:55

Egzemplarz rewelacyjny <serduszka> Za tydzień jadę odebrać swoją mazdę... i zastanawiam się co w niej pogrzebać. Widzę, że masz dobry gust a ja mieszkam niedaleko... gdybym potrzebował pomysłu na upiększenie mojego egzemplarza to mogę liczyć na kilka rad? :D Moja będzie łysa, ma jedynie spoilerek na klapie i tą dokładkę na przednim nadkolu... potrzebowałbym zrobić coś z progami i nie mogę dostać tej dokładki na [jaki?] zderzak przy nadkolu...
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 cze 2012, 10:05
Auto: Mazda 323F BA Z5 1.5 16V 95'

Postprzez rafiii » 23 cze 2012, 22:40

DeXu napisał(a):Egzemplarz rewelacyjny <serduszka>

Za tydzień jadę odebrać swoją mazdę... i zastanawiam się co w niej pogrzebać. Widzę, że masz dobry gust a ja mieszkam niedaleko... gdybym potrzebował pomysłu na upiększenie mojego egzemplarza to mogę liczyć na kilka rad?

:D Moja będzie łysa, ma jedynie spoilerek na klapie i tą dokładkę na przednim nadkolu... potrzebowałbym zrobić coś z progami i nie mogę dostać tej dokładki na [jaki?] zderzak przy nadkolu...

Cieszę się, że sie podoba :). Jeśli chodzi ci o ten pakiet, który ja mam to jest on dostępny na aukcji, nawet już u 2 sprzedawców. Moja też była przy kupnie "łysa" nie miała nawet spoilera, żadnych dokładek kompletny golas, później był pakiet GT, a teraz jak widać ms :D
Obrazek
Początkujący