Mazda 323f BG 90r. 1,6 16V by Mater888

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez Mater888 » 27 mar 2012, 21:50

Witam wszystkich serdecznie. :)
Już jakiś czas temu pojawiłem się na tym forum, lecz było to przed zakupem mojego obecnego samochodzika, którego sam żartobliwie nazywam ŻYNCH :P Jest to Mazda 323F BG z 1990r z silnikiem 1,6 16V. Kupiłem ją w takim stanie jak widać na zdjęciach lecz zamierzam ( a nawet muszę ) wprowadzić parę poprawek. Nie wiem co robił z nią poprzedni właściciel ale w najlepszym stanie to ona nie jest jeśli chodzi o wnętrze samochodu... tu troszkę coś lata to dziurka, tu tego nie ma, a to to, a to tamto... Ogólnie pomysł na wygląd był ok ale nie do końca wypalił :) obecnie ( 27,03,2012 ) ma wymieniane między innymi sprzęgło, rozrusznik ( odpalał lecz nie zawsze od razu, więc na co czekać z wymianą?) i hamulce, choć pewnie żeby doprowadzić ją do ładu jeszcze troszkę w nią zainwestuje i co nieco poprawie...
To tak w skrócie... Ocenę pozostawiam forumowiczom. Mam nadzieje, że się spodoba :)
Pozdrawiam
PS- Jestem otwarty na ludzi chcących zaoferować zarówno części, dodatki jak i same pomysły co do dalszego przywracania świetnośći "Żynchowi" :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Początkujący

Od: 19 cze 2011, 20:44
Auto: Mazda 323f BG 1,6 16V 1990r.

Postprzez s i w y » 27 mar 2012, 22:01

powitać na forum ;)
dodaj więcej fotek i szerszy opis auta.. wyposażenie, modyfikacje itp
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez Ania_TM » 27 mar 2012, 22:08

s i w y napisał(a):powitać na forum ;)

jesteś szybszy ode mnie.
<czarodziej>
Ania_TM

Postprzez Eklerek323f » 27 mar 2012, 22:13

Mater888 napisał(a):PS- Jestem otwarty na ludzi chcących zaoferować zarówno części, dodatki jak i same pomysły co do dalszego przywracania świetnośći "Żynchowi"

Jak by co, części mam, śmiało wal :D

A co do Madzi, sam ją miałem zamiar kupić, nawet widziałem ją na żywo jak na allegro stała
Klubowicz

Od: 14 lut 2010, 22:32
Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.

była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez s i w y » 27 mar 2012, 22:14

Widzewianka_TM napisał(a):jesteś szybszy ode mnie.

a tam, przesadzasz :P
Forumowicz

Od: 30 lip 2009, 11:01
Auto: m6

Postprzez tekkenfan » 28 mar 2012, 21:36

oo z pakietem, gratki. Powiem szczerze, że ładnie się prezentuje w obecnym zestawieniu, wrzuć jeszcze jakieś foto środka.
Mater888 napisał(a):pomysły co do dalszego przywracania świetnośći "Żynchowi" :)

pasek out, szukaj kubełków bo to zupełnie inny komfort siedzenia no i na klapę wrzuciłbym jeszcze spojler od GT :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2005, 14:02
Auto: Burbo Astina
Insane Y60

Postprzez Mater888 » 29 mar 2012, 20:54

Jutro odbieram ją od mechanika więc za jakiś czas wrzucę więcej fotek ;) niestety okazuje się, że nie tylko środek ( jak pisałem wcześniej ) jest w fatalnym stanie :P więc pewnie będę się kontaktował o części itp :P

co do mechaniki to ja jestem lamus więc postaram się opisać to co wiem :)

praktycznie wszystko jest w standardzie. jedynym udogodnieniem seryjnym jest wspomaganie kierownicy,
silnik zaczyna kopcić na wysokich obrotach (nie mam mu tego za złe po 22 latach i 280 tysiącach przebiegu).
a z modyfikacji na dzień dzisiejszy:
-cała przemalowana. ( z białej <rotfl> )
-szerokie oponki Goodyear, wielosezonowe ( nie pamiętam rozmiaru i modelu, wrzucę jak sprawdzę)
-felgi z szerokim rantem, raczej bezfirmówki. ( ciekawostka – poprzedni właściciel pomalował je nie zdejmując bez zdejmowania więc tarcze i szczęki były pomalowane w takie promienie jaki jest wzór feli ;P )
-opuszczony przód- chyba 45mm, amory i sprężyny – pochodzenie nieznane :P
– wydech – ja się śmieje że chyba zrobiony z rynny lub blaszanej rury bo wygląda dosłownie jak armata :P ale dźwięk wydaje bardzo przyjemny więc na razie raczej nie zamierzam zmieniać :)
Początkujący

Postprzez antek_92 » 30 mar 2012, 07:22

Sam mialem ja kupic i nawet dzwonilem jak wlasciciel cenil ja 1000zl....ale niestety sie spoznilem i pare dni potem handlarz wystawil ja 2400. Z tego co pamietam to wymienil amory i napsal ze koni xd ale watpie by handlarz inwestowal tak w auto ;p Auto ladne :)
Forumowicz

Od: 20 paź 2010, 19:17
Auto: Mazda 323F BG 1.8 DOHC

Postprzez Mater888 » 1 kwi 2012, 13:35

Powiem wam, że po wymianie tego i owego to takich cudów nie widziałem :P
tarcze hamulcowe PĘKNIĘTE :P
klocki hamulcowe – 2 zjeżdżone, 1 cały, a 1 to chyba jakiś agro-tuning bo do starego zjechanego klocka był dospawany inny zupełnie nie taki jak trzeba :P
docisk sprzęgła – zryty na "słoneczku" :P

Nie wiem czy tu się śmiać, że spojrzałem śmierci w oczy, jak myślę że przy takim osprzęcie nie oszczędzałem go na drodze, czy płakać ze szczęścia nad wspaniałością Mazdy, która nie potrzebuje praktycznie żadnego sprawnego hamulca i sprzęgła żeby nią jeździć :P

W każdym razie a pro po wystawienia za 1000zł ;] – może i była ale ja ją kupiłem za 2300zł ( wystawiona była za 2800zł)+ 600zł naprawy wyżej wymienionych rzeczy i myślę że wygląd to główny atrybut tego egzemplarza :P (choć i przy tym znajdą się uszczerbki ) no i oczywiście niesamowita przyjemność (obecnie :P ) z jazdy :) Boże chroń Mazdę :P
Początkujący