Mazda 323f BJ 1.5 2000r.

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez mtpagan » 5 lis 2011, 21:50

Moja Mazda i ja doszliśmy do wniosku, że czas najwyższy na pokazanie się światu. Ukrywała się w moich rękach od czerwca 2011, a dokładnie sprawiłem ją sobie w Dzień Dziecka :) Przy zakupie miała przebiegu 156751km. Nie będę wnikał czy to jej oryginalny przebieg czy nie. Obecnie ma na liczniku coś koło 160045. Jest w kolorku 12R Aquarius blue pearl. Wyjechała z fabryki 29.10.1998. Jest pochodzenia belgijskiego i ma dość skromną wersję wyposażenia. Nie mam tego co wszyscy mają czyli mam tylko dwie poduszki :P nie ma elektryki, nie ma poduszek w fotelach, nie ma TCS, ABS, ITP :P mi do szczęścia więcej nie trzeba :) Do kraju sprowadził ją znajomy mechanik we wrześniu 2010, wymienił końcówki drążków. Jeździł nią jego tato, po czym weszła w moje posiadanie. Starałem dbać o nią i dalej to czynię, czyli wymieniłem olej oraz filtry (powietrza, oleju i kainowy). Planuję jeszcze zmianę filtra paliwa. Założyłem nadkola na tył oraz chlapacze sztuk cztery, zakonserwowałem progi i przemalowałem je barankiem na czarno. Wymieniłem rozrusznik na regenerowany. Dołożyłem halogeny na przód (których na fotkach jeszcze nie ma). Planuję umieścić światła do jazdy dziennej – zobaczymy co z tego wyjdzie. Wymieniłem jedną z pompek spryskiwaczy. Jako że mazda jest moim pierwszym autkiem po czołówce, na grillu umieściłem oryginalną końską podkowę na szczęście. Pewnie powiecie że wygląda beznadziejnie, jednak ja wierzę że przyniesie mi szczęście i historia nie zatoczy koła. Tu wspomnę o ś.p. vw polo 6n, z którego niewiele zostało. Dołożyłem komputer pokładowy, czujnik temperatury zewnętrznej oraz głośnik (nie wiem jakim cudem autko miało tylko jeden w drzwiach pasażera. Wymieniłem jeden z siłowników klapy bagażnika, na drugi też przyjdzie czas. Zakupiłem komplet opon zimowych 185/65 R14. Przed nami wymiana klocków hamulcowych, oraz siemeringu pomiędzy skrzynią biegów a silnikiem (uderzyło coś podczas jazdy w podłogę i blacha zaczęła się pocić). Podczas wrześniowego przeglądu wyszły do wymiany żarówki kierunków (chyba nie mieli się czego przyczepić) oraz w niedalekiej przyszłości tuleje wahaczy przednich. Wyszarpałem wszystkie plastiki z bagażnika i przemalowałem je (odświeżenie). Zastanawiam się również nad oklejeniem dolnej części deski folią 3M carbon, ale to się jeszcze przemyśli. O dalszych zmianach będę informował na bieżąco.

Madzia dostała nowe pokrowce oraz autoalarm w formie psiaka z PRLowskich polonezów czy dużych fiatów :D częściej jeździ ze mną owczarek niemiecki :)
Pozdrawiamy,

Marek i Mazda

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS. Jest to dość cywilna wersja aut, o których tu poczytałem, mam jednak nadzieję, że zostaniemy zaliczeni do rodziny.
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Od: 22 lip 2011, 16:35
Auto: mazda 323f bj 2000r 1.5

Postprzez boczek86 » 6 lis 2011, 20:21

jasne ze was zaliczamy do rodziny :) czytajac twoja historie auta to mi sia az lza w oku kreci :) milo znac chociaz tyle historii swojego auta :) sliczne auto :) kolor bardzo oryginalny :) wydaje mi sie ze jedyna taka na naszym forum :) a co do wyposazenia to wcale sie nieprzejmuj :) ja mam elektryke a polowe odlaczylem bo jej niechce miec :P a pod maska widzac czysciutko :) mi sie autko bardzo podoba :) i moglbys chociaz na allegro spoiler polapac :P bo jakos tak biednie z tylu wyglada :)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez shadoow » 6 lis 2011, 23:07

Powitać kolegę z KK :D Bj znana mi z widzenia , często widziana pod leclerkiem :) Szerokości i bezawaryjności życzę. No i jak pisał boczek spoiler by się przydał :)
Trzeba się kiedyś ustawić i wymienić doświadczenie :)
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 16:41
Auto: Francuskie Kombi
Moja ex:Mazda 323F BJ

Postprzez mtpagan » 7 lis 2011, 08:29

Postaram się to załatwić w tym roku :)

ogólnie to jestem pod wrażeniem was wszystkich. Dla mnie Madzia póki co jest środkiem transportu z pkt. A do B. Musi być zawsze sprawna na drodze i gotowa do jazdy w każdych warunkach. Dlatego dbam głównie o jej stan techniczny. "Makijaż" przyjdzie z czasem :)
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez milczek_89 » 7 lis 2011, 11:08

Super kolorek <serduszka> Ale sprawdź tą elektrykę bo na zdjęciu ze środka widać, że masz powyciągane włączniki (te na dole po lewej stronie od kierownicy). Może po prostu nie jest sprawne :)
Ogólnie bardzo fajny wozik <spoko>
Forumowicz

Od: 28 sty 2011, 16:35
Auto: Było: Mazda 323f BJ '99 1,5 16v DOHC
Jest: VW Golf mk6 GTD 2.0 TDI-CR

Postprzez Abuk » 7 lis 2011, 15:27

Mazda, jak widać, zadbana, nie widziałem jeszcze takiego koloru.
Powiem szczerze, że wersje poliftowe mają jednak trochę ładniejsze wnetrza. Drobne szczególiki mają duży wpływ na całość ;) .
Zdjąłbym ten pokrowiec na kierownicę, bo trochę szpeci, a jakoś strasznie praktyczny wg mnie nie jest.
Forumowicz

Od: 7 paź 2011, 11:33
Auto: Mazda 323F 2,0 DiTD '03

Postprzez mtpagan » 7 lis 2011, 17:40

milczek_89 napisał(a):Super kolorek <serduszka> Ale sprawdź tą elektrykę bo na zdjęciu ze środka widać, że masz powyciągane włączniki (te na dole po lewej stronie od kierownicy). Może po prostu nie jest sprawne :)
Ogólnie bardzo fajny wozik <spoko>

zgadza się, zgadza :)
byłem na etapie montowania halogenów i przełącznika przednich i tylnego przeciwmgielnego, nie zauważyłem tego, że weszło w kadr :)
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez mtpagan » 7 lis 2011, 17:41

w czwartek o 17.00 mazda jedzie do lekarza hahahahahahha <rotfl> umówiony przegląd w ASO, dowiem się więcej co szkarba jeszcze boli
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez mtpagan » 7 lis 2011, 18:13

shadoow napisał(a):Powitać kolegę z KK :D Bj znana mi z widzenia , często widziana pod leclerkiem :) Szerokości i bezawaryjności życzę. No i jak pisał boczek spoiler by się przydał :)
Trzeba się kiedyś ustawić i wymienić doświadczenie :)

w której części miasta można Ciebie spotkać?
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 7 lis 2011, 18:31

Fajna mazda ale jedno mnie razi i to bardzo to ta podkowa. Wierzysz że coś ona zmienia? bo moim zdaniem stanowi tylko zagrożenie.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez mtpagan » 7 lis 2011, 21:07

hehehe wiedziałem, tego nie zdejmę. Moja będzie czarną owcą w rodzinie mazd :P brzydkie kaczątko
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez boczek86 » 7 lis 2011, 21:27

Neonixos666 napisał(a):stanowi tylko zagrożenie.
?? jakie ?? rownie dobrze mozna napisac ze znaczek mazdy stanowi zagrozenie. wierzy ze mu daje szczescie to niech ma :)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez mtpagan » 7 lis 2011, 22:14

stanowi zagrożenie... raczej ktoś bez wyobraźni ... tu brak mi cenzuralnych słów... jechałem spokojną 70km/h do pracy, gość wyprzedał na łuku – http://www.youtube.com/watch?v=GUARFMLUBTY
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 7 lis 2011, 22:35

a powiedz mi to atrapa podkowy czy prawdziwa?

Tak na marginesie to nie ważne ile będziesz jechał i jak ostrożnie to i tak jeśli ma się coś stać to się stanie, a za kogoś niestety nie pomyślisz. Współczuje wypadku bo widzę że był na prawdę groźny, jedynie co nam zostaje to kupno samochodu który zapewni nam względnie jak największe bezpieczeństwo, dbanie o jego stan techniczny oraz doskonalenie swoich umiejętności.
Forumowicz

Postprzez shadoow » 7 lis 2011, 23:44

mtpagan napisał(a):w której części miasta można Ciebie spotkać?

Jak <piwo> to najczęściej na NDM, jestem z pogorzelca a zazwyczaj to w Koźlu spędzam czas :)
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 16:41
Auto: Francuskie Kombi
Moja ex:Mazda 323F BJ

Postprzez mtpagan » 8 lis 2011, 01:34

Neonixos666 napisał(a):a powiedz mi to atrapa podkowy czy prawdziwa?

Tak na marginesie to nie ważne ile będziesz jechał i jak ostrożnie to i tak jeśli ma się coś stać to się stanie, a za kogoś niestety nie pomyślisz. Współczuje wypadku bo widzę że był na prawdę groźny, jedynie co nam zostaje to kupno samochodu który zapewni nam względnie jak największe bezpieczeństwo, dbanie o jego stan techniczny oraz doskonalenie swoich umiejętności.

to prawdziwa końska podkowa, dokładnie od młodego kuca. Skierowana wg. przesądu w lewo do góry, żeby łapać szczęście, i żeby nie uciekało. Nie wierzą w kominiarza i czarnego kota, ale tu akurat wierzę.
Jak wspomniałem wcześniej, utrzymuję mazdę w dobrym stanie technicznym i nie do końca dbam o wygląd. To środek transportu i nic więcej. Byłem wyjątkowo przywiązany do polówki i "przejechałem się". Nie chcę przywiązywać się już do rzeczy nabytej, którą w każdej chwili można sprzedać lub stracić przez @#$%!!!^&*&%$#$!
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez mtpagan » 8 lis 2011, 01:34

shadoow napisał(a):
mtpagan napisał(a):w której części miasta można Ciebie spotkać?

Jak <piwo> to najczęściej na NDM, jestem z pogorzelca a zazwyczaj to w Koźlu spędzam czas :)

światowy człowiek heheh
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez mtpagan » 8 lis 2011, 01:39

widzę jedną prawidłowość. każda na bj na forum musi paść na glebę, alu, itp. Gdzie różnorodność? Czy wszystkie muszą być takie same? Zakrawa to na totalitaryzm. Piękne są wasze mazdy, z chęcią zamieniłbym się z niejednym z was. Jednak ja nie mam takich aspiracji aby mieć piękniejsze czy szybsze auto od innych. jak podjadę na spot to podkowę i PRLowskiego psa zdejmę, coby było poprawnie politycznie.
Obrazek

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 8 lis 2011, 18:49

Na forum jest wiele pięknych samochód i każdy szuka swojego stylu na zrobienie samochodu aby się wyróżniać.
Fajnie że dbasz o mazdę i jej stan techniczny bo to podstawa <spoko>
Forumowicz

Postprzez pawlo1990 » 12 lis 2011, 19:18

hej wszystko okej ale spojler by sie przydał 1 raz widzę madzie bez spojlera :p
Forumowicz

Od: 17 cze 2011, 21:57
Auto: Honda Civic 1.6 2005 sport