i podpowiedzi w kwestii parametrów tego modelu (niewiele tego wyguglałem
Mazda 323, MkVI (8th gen?), BJ5T-BAB, 1.5 GLX petrol, 16V DOHC, Sedan/Saloon
- W pakiecie:
-wspomaganie kierownicy
-blokada kierownicy
-centralny zamek
-kontrola trakcji
-klimatyzacja (nienabita...i nie będzie
-poduszki 'odkryłem' na razie u kierowcy i pasażera
-el. regulacja świateł
-el. szyby
-el. lusterka
-el. szyberdach
-regulowana kolumna kierownicy
-sporo możliwości regulacji siedzeń przednich (fotel pasażera składa się w 'półkę'/całkowicie)
-CD/radio Blaupunkt i zestaw bliżej nie zlokalizowanych głośników, całkiem nieźle 'basujących'
Zalety(?):
-rok produkcji 2000
-jeden właściciel (nie licząc dealera, od którego auto nabyłem, zaś który przyjął auto w rozliczeniu od w/w jegomościa)
-książka serwisowa skrzętnie prowadzona, wszelkie naprawy w autoryzowanych przez Mazdę punktach
-rozrząd i pompa wody wymieniona przy 135,000 mil (na tą chwilę 144,000)
-bardzo cichy i zadbany silnik
-Galway City Council permit (pozwolenie na parkowanie w miejscach przeznaczonych dla samochodów służbowych 'urzędasów' właściwie w dowolnym mieście, przed dowolnym urzędem miasta w IRL
Wady:
-przebieg 144,000mil
-totalny brak zainteresowania czystością auta, bardzo zaniedbane wnętrze (wytarcia i nieprzyjemny zapach), zużycie konkretne...
-trochę otarć na bumperach i lekkie wgniecenie na wysokości linii 'klamki' lewych, tylnych drzwi
(widoczne jak ktoś wie i/lub chce zobaczyć
-jeden kołpak 'z innej parafii'
Planowane zabiegi:
-full range car valeting; wołam gości od eco-czyszczenia, bezwodnego (auto nie musi schnąć jest od razu gotowe do użytku) – stosunkowo niedrogi manewr, 1-2h, robią wszystko co trzeba: mycie, woskowanie i polerowanie, pranie tapicerki, podsufitki oraz polerowanie i czyszczenie szyb, luster, uszczelek i innych bajerów...[zaplanowane przed końcem czerwca tego roku]
-wymiana felg stalowych na aluminiowe, bez szału, nie zamierzam zbytnio inwestować w auto do nauki jazdy
-małe fiksy typu: przegląd systemu zamka centralnego, spolerowanie rys (tych, które się da)
-największa inwestycja szykuje się pod koniec roku – projekt i wyklejenie grafiki 'reklamowej'

Wszelkie sugestie korekty, poprawki i uzupełnienia mile widziane.
Moje pytania na dziś:
-jakie toto może mieć parametry kół, bo chciałbym kupić alu i za cholerę nie mogę się doszukać/dopatrzyć czy to 4x100 czy 5x100 czy 'pińcet'x'mijard' etc...
[offset znalazłem między 35-45 i większość sugeruje 4x100 ale wolę się upewnić]
proszę o jakieś sugestie pod kątem parametrów 15",16",17" felg, wyżej nie mierzę bo drogi tutaj kiepskie raczej, a kierowca ze mnie jeszcze 'lamisty'
Jako ciekawostka, jedna z wizualizacji, których niestety nie zaakceptowała moja żona