Mazda 323F BG 1.6 '92

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez Franek_ » 17 lis 2010, 23:02

Na początek to witam wszystkich ! :)
Zaczne może od siebie mam na imie Patryk i jestem uczniem drugiej klasy technikum o profilu technik mechanik . Zamiłowanie do marki zaczeło sie bardzo wcześnie jak byłem jeszcze malutki <faja> zaczeło sie od niebieskiej eFki dziadka i ojca 626 .

O madzi
3 lata temu nadażyła sie okazja zakupienia mojego pierwszego auta jakim jest przedstawiana Mazda.
Została sprowadzona do naszego pięknego kraju za zachodniej granicy za śmieszne pieniądze, od pierwszego właściciela z pełną historią. Od razu po przyprowadzeniu została ogarnieta i od razu stała sie oczkiem w głowie. Były plany zmiany na nowszy model ale jednak ciężko mi było się z nią rozstać stąd też postanowienie "doprowadzę ją do stanu, że będzie cieszyć oko" a na prawdę jest trochę pracy.
Będzie ładna seria z drobnymi smaczkami, nie jestem zwolennikiem wsi co niestety często sie zdarza gdy taka madzia trafia w ręce osób w moim wieku...

Dane techniczne:

Silnik: 1.6 16V B6
Moc: 88KM
Kolor: w dowodzie wpisany zielony wiec zielony
Przebieg: 173 tys i ciągle rośnie ;)
Serducho mazdy pracuje należycie, zero wycieków, nie spala oleju i nie wydaje z siebie różnych dzwięków. Wystarczająco mocy by sie normalnie poruszać i spalanie przy średnio ekonomicznej jezdzie jest dobre .

Wyposażenie:

*Wspomaganie kierownicy
*Szyberdach
*Centralny z immobilizerem
*Regulowana kierownica
Praktycznie to co mi w aucie na chwile obecną potrzebne .

Plany:
Mechanika:
– wymiana oleju + filtr
– rozrząd
– tarcze i klocki
– filtr paliwa
– nowy tłumik końcowy
Wszystko oprócz tłumika jest już zakupione i czeka na wymiane :)

Optyka:
– Na lato felgi 15tki
– małe zaprawki
– konserwacja ( wszystko co do konserwacji już kupione)
– różne drobiazgi do wnętrza
– dokończenie polerki pokrywy zaworów oraz przepływki
– pomalowanie osłony kolektora i mocowań chłodnicy
– założenie siłowników maski ( już zakupione i wypolerowane)
– założenie żarówek diodowych w postojówkach i podświetleniu tablicy
– na wiosne pranie całej tapicerki
– zakup klubowych ramek na tablice :)

Co zostało zrobione:
Wymienony został filtr powietrza i stabilizator, dołożny został podłokietnik od mx-3, wymieniona została konsola środkowa oraz w bagażniku zostały uzupełnione braki.
Mazda dostała także nowe głośniki firmy Peiying (model podam jak tylko znajdę kartony ale chodziło o to by to w miarę grało i zaślepiło dziury w tylnej półce) gdyż stare kartonówki już sie do niczego nie nadawały oraz radio Blaupunkt.
Na chwile obecną mazdzina została rozebrana i oddana do lakiernika by poprawił to co trzeba czyli praktycznie cały przód <oczko> W przyszłym tygodniu jak czas pozwoli zostanie cała zakonserwowana ;)

Fotki:

Po kupnie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stan na poprzedni miesiąc :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozebrana eFka do zimowych prac :

Obrazek
Początkujący

Od: 27 gru 2009, 13:49
Auto: była eFka BG jest wredne BA Z5 ...

Postprzez piotrek159 » 19 lis 2010, 22:25

jakbys ja umyl to prezentowala by sie pewnie troszke lepiej :P hehe ale zycze powodzenia w modyfikacjach i wrzuc jakies nowe fotki-czystej mani;P
wrzuc fortki w wiekszej rozdzielczosci to lepiej sie bedzie ogladalo.
P.S wymieniles juz rozrzad? ile Cie to wynioslo i jakiej firmy czesci?
pozdro i zapraszam do ogladniecia mojej eFki:D
Forumowicz

Od: 24 lip 2007, 23:50
Auto: 1,6 16v (BG) LPG

Postprzez Radex » 19 lis 2010, 22:43

ładna efka. spoiler mi nie pasuje :P
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Franek_ » 19 lis 2010, 23:44

Do mazdy właśnie przyszły nowe spryskiwacze mżawkowe :D
Z zimowych prac jakie zostały wykonane to odświeżenie przednich kierunków a jutro zabieram sie za 'poprawienie' przedniego zderzaka :)

piotrek159,sam rozrząd kosztował mnie 110 zł – pasek Conti i rolka SKF ;)

Spojler jest Zendera i będzie pod kolor,w realu prezentuje się ciekawie .
Fotki wstawię jak odbiore auto od lakiernika i ją poskładam oraz zafunduje mały prysznic bo nie wątpliwe jest jej potrzebny <oczko>
Początkujący

Postprzez piotrek159 » 20 lis 2010, 00:55

a wymieniales go sam czy jednak pozostawiles ta przyjemnosc specjaliscie;P ?? jesli mechanik to ile zaplaciles a jesli sam to ile Ci to mniej wiecej zajelo i czymasz jakas fotorelacje bo czeka mnie juz wymiana ;/ :( i zastawiam sie czy samemu nie ruszyc z tym do garazu :D
RADEX a Ty mnie sledzisz czy co bo czesto widze Twoj post w okolicach mojego;P <lol> <cisza>
Forumowicz

Postprzez Franek_ » 20 lis 2010, 01:35

piotrek159, rozrząd dopiero zakupiłem i jeszcze nie wymieniałem. Wymieniać będę sam, a w tym co mi pomaga to serwisówki innych aut i wiedza ze szkoły ;)
W moim mieście za wymianę rozrządu mechanik woła sobie od 100 do 200 zł zależne od silnika.
Jak poczytasz to sam wymienisz ;) to nie taka trudna czynność .
Początkujący

Postprzez piotrek159 » 20 lis 2010, 02:46

trudno niby nie jste ale jesli zle ustawisz to moze byc problem;( ;/ ogolnei przegladalem forum i niby znalazlem pare wiekszych tematow ale nic jakos super szczegolowego narazie nie mam:( na kiedy sie przymierzasz do tej wymiany:D? szkoda ,ze taki kawalek do Ciebie bo moze bym wpadl na 2jna wymiane:D heheh
nie wiem czy przegladales juz moja manie ale zapraszam do skomentowania;0 link ponizej...
powodzenia i czekam na odp.jak Ci poszloz rozrzadem i czy wszystko gra;)
P.S u mnie zaspiewal1mechanik 250 bo to silnik 16V ;/ co za poje..;!! /
Forumowicz

Postprzez ptr_mati » 16 sty 2011, 10:49

Trochę roboty przed Tobą i auto będzie super:)
Mazda I Love You:D
Forumowicz

Od: 19 lut 2008, 14:41
Auto: Mazda 323F 1.8 DOHC GT :)

Postprzez piotrek159 » 16 sty 2011, 16:13

witam i o magdalenke pytam:D ?? hehehe
jak tma ziomwe prace i czy rozrzad juz wymieniales;] ??
Forumowicz

Postprzez boczek86 » 18 sty 2011, 01:40

Franek_ napisał(a):Do mazdy właśnie przyszły nowe spryskiwacze mżawkowe
tez mam je w planie kupic :) koszt chyba 36 zl na alledrogo :) a jak sie one sprawuja ??
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez Kadlub » 19 sty 2011, 13:59

Coraz wiecej BG sie pojawia na forum. :) Kolorek ladny a i spoiler nie jest zly. Mi tam sie podoba :D
Forumowicz

Od: 11 lis 2010, 00:58
Auto: Mazda 323C BA 1,3 16V 95r

Postprzez Ania_TM » 19 sty 2011, 14:42

Kadlub napisał(a):Coraz wiecej BG sie pojawia na forum. :) Kolorek ladny a i spoiler nie jest zly. Mi tam sie podoba :D

BG jest sporo ogółem :)

Spryskiwacze mżawkowe ciekawy pomysł :)

Warto dbać o madzię, pozdrowienia ;)
Ania_TM

Postprzez Franek_ » 19 sty 2011, 19:50

Witam ;) Troche zaniedbałem temat ale jak na razie nie ma co jeszcze opisywać bo praktycznie wszystko stoi w miejscu przez pogodę.
Auto od lakiernika jeszcze nie zostało odebrane ale przez ten czas został zakupiony nowy zderzak, nosek i jeden kierunkowskaz. Także został zrobiony próg bo w jednym miejscu troszke zrobił się miękki i została wstawiona wstawka gdyż cała reszta progu była zdrowa, podłoga również zdrowa z czego jestem zadowolony.
Z prac blacharskicd także jest mała wstawka na fartuchu gdyż nie wiadomo z jakich przyczyn wyszła tam rdza (a z tej strony nie była bita bo nie wyglądała na bitą z tej strony, z drugiej też nie, z historii auta wiem ze miała kiedyś jedną stłuczkę i był wymieniany nosek i gdy ją kupiłem była po spotkaniu z dzikiem) :( najważniejsze że kielichy nie są zjedzone i Niemiec o nią dbał bo została z przodu rozebrana i na kielicha i fartuchach została odpowiednio zabezpieczona przed rdzą ^^

Auto zostanie odebrane na ferie czyli początek lutego i wtedy wszystko dokładnie bedzie zrobione.
Po przez dodatkową konserwacje nadwozia (ocynk w spreju i inne anty-ruda preparaty) po mechanike, jak dobrze pójdzie to przez ferie będę miał praktyki na warsztacie i na swoim autku bd sie szkolił czyli wymiana rozrządu i inne duperele bd robił sam pod okiem fachowców z serwisu Mazdy <faja>
Wiosną także zostanie założona elektryka szyb gdyż zakupiłem za grosze drugą sprawną madzie która poszła na części (także jeżeli ktoś coś potrzebuje prosze pisać bo całe auto jest na czesci <oczko> )
Miały być zakupione felgi 14tki z modelu mx-5 lecz sprzedawca okazał sie nie sumienny i nie wysłał ich w uzgodnionym terminie i wystawił ponownie na sprzedaż wiec poszukiwania nadal trwają .
Spryskiwacze nie mam pojęcia jak sie sprawują bo niestety jak mówiłem auto jeszcze nie zrobione a prawka nie mam i znowu bez niego jezdzić nie mam zamiaru skoro tylko do egzaminu został mi miesiąc i 2 tygodnie .
Dodać muszę także że zostanie założony nowy środkowy i końcowy tłumik (pełna seria, nie jestem fanem głośnych tłumików – taki zraz po przelotówce w motorze ;p )

Zdjęcia wrzucę od razu gdy przyprowadzę autko do siebie do garażu .
Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez Franek_ » 14 lut 2011, 23:01

Jako że przez ostatni czas nie było możliwości nic napisania teraz troche rusze zeby nie było ze przy aucie nic sie nie dzieje.
BaGietka została odebrana od lakiernika, niestety nie zostało wszystko zrobione tak jak chciałem i co chciałem ale lepiej jest jak było . Niestety spojler nie został pomalowany bo zbrakło gosciowi farby i nie umiał wszystkiego dobrze zamaskować <killer> .
Po staniu przez 4 miesiące auto po podładowaniu aku odpaliło odstrzała i szybko została z tamtąd zabrana . Zostały zrobione wstępne zaprawki a całą reszte skończe w sobote bo będe miał do dyspozycji kanał i porządny kompresor .
W sobote także zrobie zdjecia auta już po myjce.

Zastanawiam sie nad obszyciem kierownicy, gałki zmiany biegów i podłokietnika. Orientuje sie może ktoś jakie to są koszty ?

Taka BF'ka stoi u mnie w szkole na praktykach . Niestety 'koledzy' z innych klas swoje zrobili a auto technicznie malina . Jako że prowadzący ma nie pokolei na temat japońców zabronił przy niej grzebania .
Rok '88 z silniczkiem 1.5 i przebiegiem podobno 170 tyś . Jak na te lata to sama buda sie trzyma dobrze a nadkola zero rdzy <oczy>

Obrazek

Szkoda autka ze w takich warunkach musi kończyć swój żywot ;(
Początkujący

Postprzez l3mur91 » 14 lut 2011, 23:05

Franek_ napisał(a):Zastanawiam sie nad obszyciem kierownicy, gałki zmiany biegów i podłokietnika. Orientuje sie może ktoś jakie to są koszty ?

Mam dobrego typa który zajmuje się takimi kwestiami.
Kierownica:
Gładka skóra: 110 zł
Perforowana: 140 zł
Perforowana z Lamborghini: 140 zł materiału zostało na 1 kierownicę.

A mieszki to od 19 zł za alcantarę syntetyczną do 40 za perforowaną o ile dobrze pamiętam. <spoko>

I powiem Ci, ze robi na prawdę fajnie.
Szczwany Szubrawiec
Forumowicz

Od: 29 lip 2009, 17:04

Postprzez Franek_ » 14 lut 2011, 23:12

Dzięki za informacje, jeszcze zorientuje sie jak to wygląda u mnie w mieście i może na wiosne coś zacznę z tym kombinować :)
Ostatnio edytowano 15 lut 2011, 00:06 przez Franek_, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Postprzez l3mur91 » 14 lut 2011, 23:21

U mnie wygląda to tak, że nie wygląda...

300 zł za kierownicę. :|
Dlatego wysyłam aż do Lubartowa. <spoko>
Szczwany Szubrawiec
Forumowicz

Od: 29 lip 2009, 17:04

Postprzez Franek_ » 15 lut 2011, 00:12

No u mnie pewnie w Gorzowie też nie lepiej to wykonają . Wystarczy ze spojrzałem na poczynania mojego lakiernika ...

Wujek jest tapicerem ale nie wiem czy by sie tego podjął bo na starość konkretnego lenia złapał i moze być tragicznie :P
Początkujący

Postprzez Franek_ » 3 mar 2011, 13:58

Witam Was :) Dawno nie zaglądałem a jako że robi sie coraz to cieplej to i prace nad Mazdą ruszyły.
Na chwile obecną jest zrobione
*spasowanie maski z noskiem i lampami.
*złożenie tylnej klapy
*montaż spryskiwaczy (trzeba trochę przerabiać żeby to weszło i dodatkowo dać na silikon żeby nie odpadło ;/ i co gorsza nie mogę ich sprawdzić bo zamarzł mi płyn w zbiorniczku ...)
*konserwacja nadwozia (prawie już skończona zostało teraz tylko wszystko jeszcze raz poprawić i zabieram sie za podwozie)

Jak dobrze pójdzie to w sobotę auto będzie złożone <faja>
Ostatnio słyszę stuki podczas kręcenia kierownicą (delikatnie) raz w lewo raz w prawo .
Co to może być ? czyżby przekładnia już sie poddawała bo z jej okolic jak jest sie pod autem te stuki słychać ? Luzów na kierownicy nie ma wszystko jest w normie tylko to . Wie ktoś może o co chodzi ?

Dodaje jakieś zdjecia (sorry za jakość ale robione telefonem) :)
Na zdjęciu widać drugą eFke ^^ (jak ktoś coś potrzebuje do tego modelu to pisać :D )

Obrazek

Obrazek
Początkujący

Postprzez Franek_ » 21 kwi 2011, 10:07

Witam ! Dawno nic nie pisałem a z Mazdą się sporo dzieje :)
Przez ten czas zostało zrobione :
*Nowe klocki Boscha
*Tarcze TRW
*Olej w silniku Castrol Półsyntetyk
*Filtr paliwa i oleju
*Pełna konserwacja podwozia i wszystkich profili zamkniętych
W tym miesiącu zostanie założony jeszcze nowy rozrząd i wymieniony olej w skrzyni (jaki najlepiej wlać ?)
Tyle ze spraw mechanicznych.
Zewnątrz Mazdzina dostała ledowe żarówki w pozycje, odnowiona ramiona wycieraczek bo nie ciekawie to wszystko już wyglądało :D Robiona była także polerka nadwozia lecz jest jeszcze do poprawy.
Pod maską poprawiona została polerka pokrywy zaworów i przepływki ale dalej to nie to ... :(
Na założenie czekają także siłowniki maski :D
Mazda dostała także aluramki i wreście zaczął działać zegarek <jupi>
Jako że jest teraz pogoda zabiorę się za mycie tapicerki i odświeżenia wnętrza ;)

Tyle z prezentów dla Madzi, a teraz prezenty jakie Mazda robi mi ... :(
Ostatnimi czasy pojawił się stuk podczas hamowania, na początku było tylko z skręconymi kołami a teraz zdarza sie że i na prostej też, tylko jedno puknięcie i też nie zawsze .
Zerwana jest także dolna poduszka skrzyni oraz jadąc powoli np. po polnej drodzy z amortyzatora wydobywa się hałas jakby kruszono kamyczki gdzieś miedzy sprężyna a poduszką amortyzatora.
Będzie więcej czasu to zajmę się tym .

Zdjecia :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Początkujący