Mazda 323F GT BA KL/KL-ZE '95
Po co ciągniesz ponad 6.500rpm ? Widać, że już spada bardzo moment. Zrób sobie test Vmax i 1 ciągnij do 7k rpm, a pozostałe zapinaj zaraz po 6.500 . Po 6.5k rpm. moment Ci leci na łeb. Pozdrawiam !
Serwis komputerowy – usługi – porady – dojazd .
- Od: 31 sty 2006, 15:27
- Auto: Mx6 KL, Mondeo 1.8HE, Ducato 2.8, Eagle Vision 3.5
Malpiszon78 napisał(a):Po co ciągniesz ponad 6.500rpm ? Widać, że już spada bardzo moment. Zrób sobie test Vmax i 1 ciągnij do 7k rpm, a pozostałe zapinaj zaraz po 6.500 . Po 6.5k rpm. moment Ci leci na łeb. Pozdrawiam !
Ponieważ z nowym układem wydechowym zmieniła się charakterystyka krzywej momentu i mocy – max moc obecnie jest przy 7150rpm i do tej wartości obrotowej również moment się nieźle utrzymuje
Malpiszon78 napisał(a):Po co ciągniesz ponad 6.500rpm ? Widać, że już spada bardzo moment. Zrób sobie test Vmax i 1 ciągnij do 7k rpm, a pozostałe zapinaj zaraz po 6.500 . Po 6.5k rpm. moment Ci leci na łeb.
No i co z tego, że "moment leci na łeb"? Ale moc cały czas rośnie i to jest najważniejsze.
Moim zdaniem dobrze by było przesunąć odcinkę żeby pociągnąć go jeszcze wyżej. Bo po wrzuceniu niektórych biegów obroty spadają aż do 5000! A tam na wykresie jest PADACZKA.
Ewentualnie wrzucić jakąś "krótszą" skrzynię biegów.
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
Przy 5555 jest max moment obrotowy więc padaczką to to nie jest, a moc wtedy jak widać na wykresie pnie się ochoczo w górę. Przesuwać odcięcia również nie ma sensu bo przy 7500 moc i moment są na poziomie 5500 rpm i lecą w dół. Na chwilę obecną nie interesują mnie dalsze wzrosty mocy, tylko dokończenie car audio (może do sierpnia skończę
) i na wiosnę zawieszenie (amory z mocowaniami, łączniki, gumy, może sprężyny z delikatnym -35mm).

Adaś nie rób gleby. Jak Ci audio nie powykręca wszystkich śrubek, to na pewno wytrzęsie to zawias.
- Od: 11 cze 2007, 15:28
- Auto: Mazda Premacy CP 2.0DiTD RF4F 2003
Jacek176 napisał(a):No i co z tego, że "moment leci na łeb"? Ale moc cały czas rośnie i to jest najważniejsze.
To nie ma znaczenia jeśli chodzi o przyspieszanie
Adaś, maksymalny moment masz ma 5500? Wysoko trochę, ale jeśli biegi przepinasz na 6500 to chyba idealnie
Więcej JDMu
pawelMX6 napisał(a):Więcej JDMu
czekam na dobre wieści o progach
Adaś napisał(a):rzy 5555 jest max moment obrotowy więc padaczką to to nie jest
Chodziło mi o 5000obr. Masz w tym miejscu jakieś dziwne załamanie wykresu i moc ok. 105KM
pawelMX6 napisał(a):To nie ma znaczenia jeśli chodzi o przyspieszanie język Tutaj liczy się moment, nie moc oczko
Dobra, nie będę tu rozpoczynał kolejnej dyskusji na temat wyższości momentu nad mocą.
Powiem tylko, że ja mam max. moment przy ok. 5000obr. (i odtąd powoli opada) a w czasie wyścigów nie trafiam w to miejsce ani razu
Adaś wie co robi ciągnąc silnik tak wysoko
- Od: 12 wrz 2007, 18:42
- Auto: MG ZS 180 2002r. (kiedyś była Mazda 323F BG 1.8 dohc 168KM)
Wracając do CA dałem dziś stolarzowi szablony do wycięcia podłogi
W drodze również materiał obiciowy
W drodze również materiał obiciowy
Wczoraj przywdziałem zimóweczki, bardziej z okazji wolnej chwili na podjechanie po nie i założenie, niż z uwagi na pogodę
Letnie Falkeny zostały wykąpane na karcherze z piachu i błota, nasmarowane czernidłem do opon i niech sobie odpoczywają do wiosny
Letnie Falkeny zostały wykąpane na karcherze z piachu i błota, nasmarowane czernidłem do opon i niech sobie odpoczywają do wiosny
Badyl napisał(a):Adaś a nie chcesz mojej gotowej zabudowy?:)
Patryk nigdy nie pokazał jak ona wygląda
andrzejq napisał(a):Na jakich springach planujesz ją posadzić?
Będę się zastanawiać na wiosnę
TomK napisał(a):adaś jak coś mam tanio do sprzedania piękne zielone weiteckiuderz na PW na pewno się dogadamy
A one ile obniżają?
Oraz zanabyłem oryginalny bagażnik dachowy Mazda za całkiem śmieszne pieniądze