MX-3 EC K8 '96
Jeśli chodzi Ci o przednie lampy to zdecydowanie nie
Zastanawiam się za to nad amberami, tylko teraz pytanie czy kupic niezbyt tani japoński oryginał, czy pobawić się z folia.
Mi też bardzo podobają ambery, ale jednak mimo wszystko, mój dowód rejestracyjny podoba mi się bardziej. Farbą pomaluj. Wyjmij pomarańczowe filtry i pomaluj farbą claer orange. fajnie wygląda na czerwonych mxach
.
- Od: 20 mar 2011, 10:36
- Auto: Jest:
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92
To mówisz, że policja zabiera dowód za taką drobnostkę
Jeśli się zdecyduję na zmianę wyglądu kierunków to tylko w taki sposób, żebym mógł wrócić bez problemu do oryginalnego stanu, więc wycinanie filtra odpada. Na początek pewnie spróbuje z folią się pobawić 
No zabiera. Pozycyjne światła mają świecić na biało. Niestety w przypadku amberów świecą one na pomarańczowo.
Ja swoje filtry mam zamiar wyłamać nawet jak nic nie będe robić. Wolę włożyć chromowaną żarówkę do środka
.
Ja swoje filtry mam zamiar wyłamać nawet jak nic nie będe robić. Wolę włożyć chromowaną żarówkę do środka
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92
jarsoN napisał(a):Ja swoje filtry mam zamiar wyłamać nawet jak nic nie będe robić. Wolę włożyć chromowaną żarówkę do środka .
Miałem tak w poprzedniej mx-3, patent się sprawdza bardzo fajnie. Tylko zamiast łamać filtr, radzę go "pociąć" za pomocą np lutownicy na drobne kawałki gdy jeszcze siedzi w kloszu wtedy jest łatwiej go wyciągnąć. Jakby co służę pomocą
jarsoN napisał(a):Mi też bardzo podobają ambery, ale jednak mimo wszystko, mój dowód rejestracyjny podoba mi się bardziej. Farbą pomaluj. Wyjmij pomarańczowe filtry i pomaluj farbą claer orange. fajnie wygląda na czerwonych mxach.
jarsoN napisał(a):No zabiera. Pozycyjne światła mają świecić na biało. Niestety w przypadku amberów świecą one na pomarańczowo.
Ja swoje filtry mam zamiar wyłamać nawet jak nic nie będe robić. Wolę włożyć chromowaną żarówkę do środka.
Ciekawe głosisz teorie. Od roku jeżdżę z kierunkami oklejonymi folią, w 323F BA gdzie postojówka z kierunkiem jest w jednym kloszu, miałem masę spotkań z miśkami – i mijanie się w drodze, i gdy stali obok a ja przejeżdżałem, i jak mnie zatrzymali bo jedna lampa nie świeciła z przodu, i jak codziennie koło komendy przejeżdżam bo mieszkam od niej jakieś 200m, a także przeszedłem bezproblemowo dwa przeglądy – i nikt się nigdy o to nie czepiał

Ale z jednym się zgodzę – zamiast folii użyj farby – czy to Tamiya Orange Clear, czy to witrażowej jakiej używał u siebie MariuS – efekt stuprocentowo lepszy, ja żałuję że wydałem kasę na folię
luki_92_92 napisał(a):Od roku jeżdżę z kierunkami oklejonymi folią, w 323F BA gdzie postojówka z kierunkiem jest w jednym kloszu, miałem masę spotkań z miśkami – i mijanie się w drodze, i gdy stali obok a ja przejeżdżałem, i jak mnie zatrzymali bo jedna lampa nie świeciła z przodu, i jak codziennie koło komendy przejeżdżam bo mieszkam od niej jakieś 200m, a także przeszedłem bezproblemowo dwa przeglądy – i nikt się nigdy o to nie czepiał
Pocieszyłeś mnie
luki_92_92 napisał(a):zamiast folii użyj farby – czy to Tamiya Orange Clear, czy to witrażowej
A jak jest z ewentualnym usuwaniem takiej farby? Pytam tak na wszelki wypadek, gdybym chciał powrócić do oryginalnego wyglądu
lukipietras napisał(a):Jeśli chodzi Ci o przednie lampy to zdecydowanie nieZastanawiam się za to nad amberami, tylko teraz pytanie czy kupic niezbyt tani japoński oryginał, czy pobawić się z folia.
Tu masz ambery, nie JDM ale zawsze coś:

Z tego co widzę to niestety nie mają dziury na żarówkę postojową
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
-
jarek.ZE
- Od: 25 lis 2008, 01:19
- Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04
Bo ori ambery chyba nie miały miejsca na postojówki? Ktoś kiedyś na forum kupił i właśnie się pytał co zrobić z postojówką bo nie ma dziury na postojówki.
Co do farby to zapewne albo można to zdrapać albo czymś zmyć (jakimś alkoholem, rozpuszczalnikiem czy czymś) ale tutaj już ciężej ze znalezieniem czegoś, bo raczej nikt się tego nie pozbywa jak już zrobi
Co do farby to zapewne albo można to zdrapać albo czymś zmyć (jakimś alkoholem, rozpuszczalnikiem czy czymś) ale tutaj już ciężej ze znalezieniem czegoś, bo raczej nikt się tego nie pozbywa jak już zrobi
Luki, zależy od policjanta. Według polskiego prawa: postojówki mają mieć barwę białą/żółtą, pomarańczowa jest zarezerwowana dla kierunkowskazów a światła wsteczne mają mieć barwę typowo białą. Nie może być inny kolor i kropka. To, że Tobie się udało to inna sprawa. Ja jeździłem z pęknięta przednią szybą koło 2 miesięcy i też nie straciłem dowodu. Zależy od szczęścia i humoru policjatna. Według prawa nie mogą być pomarańczowe światła postojowe i tyle.
Nie mogą być niebieskie? A co by było jakbym sobie pomalował je na zielono, czerwono, różowo? Też bym jeździł spokojnie? Wątpie...
Obrysówki jest to inna sprawa, bo znajdują się na bokach auta i one są dozowolone.
Sry Łukaszu za OT
Pomaraczową farbkę zmyjesz rozpuszczalnikiem bez problemu.
Nie mogą być niebieskie? A co by było jakbym sobie pomalował je na zielono, czerwono, różowo? Też bym jeździł spokojnie? Wątpie...
Obrysówki jest to inna sprawa, bo znajdują się na bokach auta i one są dozowolone.
Sry Łukaszu za OT
Pomaraczową farbkę zmyjesz rozpuszczalnikiem bez problemu.
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92
Napisałem że nie mogą być niebieskie i inne kolorowe, więc nie wiem o co ci chodzi z zielonym itd....
Znajdź mi kogoś kto stracił dowód za pomarańczowe postojówki, to ci uwierzę że można za to stracić dowód. Bo o ile za przyciemnione szyby, pseudo xenon, czerwone kierunki z tyłu i inne tego typu bajery rzeczywiście dowód da się stracić, to nigdy nie słyszałem żeby ktoś stracił dowód za pomarańczowe postojówki. Za kolorowe (niebieskie zielone itd.) tak, ale nie za pomarańczowe.
Znajdź mi kogoś kto stracił dowód za pomarańczowe postojówki, to ci uwierzę że można za to stracić dowód. Bo o ile za przyciemnione szyby, pseudo xenon, czerwone kierunki z tyłu i inne tego typu bajery rzeczywiście dowód da się stracić, to nigdy nie słyszałem żeby ktoś stracił dowód za pomarańczowe postojówki. Za kolorowe (niebieskie zielone itd.) tak, ale nie za pomarańczowe.
Samochody powinny być wyposażone w dwie białe (lub żółte – niedozwolone od 1.01.2010) lampy pozycyjne przednie (tzn. widoczne z przodu pojazdu) oraz dwie czerwone lampy pozycyjne, widoczne z tyłu pojazdu. Pojazdy samochodowe i przyczepy, których długość (wraz z ewentualnym dyszlem) przekracza 6 metrów, powinny być wyposażone dodatkowo w żółte światła pozycyjne boczne. Światła pozycyjne powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 300 metrów.
Źródło: Wikipedia.pl
Pomarańczowy to też jest kolor. Jakby ambery były pomarańczowe, ale świeciłyby na biało (co jest raczej nie możliwe) to wtedy ok, przyznaje racje. Ale skoro świecą na pomarańczowo są niedozowlone. Jak pisałem, tylko kierunkowskazy mogą mieć kolor pomarańczowy i ta barwa jest dla nich zarezerwowana. Takie jest polskie prawo. Nie interesuje się tym czy ktoś stracił dowód za pomarańczowe światła pozycyjne, wiem, tylko tyle, że są one nie dozwolone. Nie wiem tak właściwie po co dyskutujesz dalej?
Powiedziałeś, że masz ambery i jeździsz na nich, ok jeździj, nie zabrali Ci dowodu? Fajnie, ciesze się. Zauważ, że nie wszyscy mogą mieć takie szczęście. Jeżeli policjant jest bardzo chamski, to może Ci zabrać za taką pierdołe dowód i ma do tego prawo, bo jest to niedozowlone.
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92
Kolego co ty mi tu regułkami z wikipedii rzucasz, ja się nie pytam jaki ma być kolor postojówek tylko mówię prosto – albo pokażesz przykład że komuś za to zabrali dowód, albo nie uwierzę że dowód mogą zabrać. Proste i logiczne. Zobacz ile osób na forum, i ogólnie w polsce ma w autach pomarańczowe postojówki w mazdach. Zabrali komuś dowód? Nie? To po co wprowadzasz ludzi w błąd że dowód za to zabierają?
lukipietras napisał(a):Dzięki za miłe słowaJest jeszcze parę rzeczy które muszę zrobić, aby mx wyglądał tak jak chcę, ale na wszystko przyjdzie czas.
Mazda w przedświątecznej kąpieli.
Wesołych Świąt
Pięęęęęęęękny widok
日本の国内市場
- Od: 27 maja 2011, 01:25
- Auto: MX3 1.6 SOHC viewtopic.php?f=312&t=122756
Chłopaki przecież obaj macie racje. Jeden mówiąc, że przepisy nie pozwalają na używanie w światłach pozycyjnych koloru innego niż biały, a drugi mówiąc, że jeszcze nikogo za to nie zamknęli
Efekt dzisiejszego modzenia.
Nieoryginalny wygląd zegarów

Jutro montaż i lepsze zdjęcia
Efekt dzisiejszego modzenia.
Nieoryginalny wygląd zegarów

Jutro montaż i lepsze zdjęcia
Efekt bardzo pozytywny
na pewno lepiej wygląda niż czarny plastik. Przydałoby się jeszcze tarcze zmienić albo chociaż podświetlanie żeby było sportowo
w końcu nasze K8 to potwory mocy 

Też o tym myślałem zrobić. Do tego planowałem zamontować żarówki ledowe białe i pomalować wskazówki na czerwony
Taki pakiecik i całkiem inny licznik
Czekam na więcej fotek

Niestety to zdjęcie nie oddaje w pełni prawdziwego wyglądu
Jutro się poprawię.
Jeśli chodzi o podświetlanie to zielony mi się podoba i na razie tak zostanie. Co najwyżej spróbuję jakoś wskazówki na czerwono pomalować. Ktoś tak kiedyś miał i całkiem dobrze wyglądały

Jeśli chodzi o podświetlanie to zielony mi się podoba i na razie tak zostanie. Co najwyżej spróbuję jakoś wskazówki na czerwono pomalować. Ktoś tak kiedyś miał i całkiem dobrze wyglądały