Z pierdółek – pokrywa zaworów pomalowana farbą strukturalną VHT wrinkle. Powierzchnie niepomalowane na zdjęciu, ostatecznie zyskały czarny kolor. Odświeżyłem również czerwone napisy. Wygląda to przednio, ale lepsze zdjęcia wrzucę dopiero po powrocie do domu. Trochę roboty mnie to kosztowało, bo zamiast jak człowiek zmyć starą powłokę chemicznie, bawiłem się różnymi druciankami, powodując niepotrzebnie uszkodzenia. Za naukę się płaci, ale oprócz nakładu prac, na szczęście innych kosztów nie było

Z pierdół większych: silnik ostatecznie na zewnątrz! Troszkę zabawy było przy wyciąganiu, ale wszystko zakończone sukcesem. Można to zrobić bez specjalistycznych narzędzi i wyciągarki. Gorzej będzie z włożeniem – tu już będę musiał wypożyczyć żuraw. Może nawet się pokuszę o zakup.

Wszystkie niedoskonałości pod maską, zgodnie z planem znikną. Łuszczący się zbiorniczek wyrównawczy oleju wspomagania, czy rdzewiejącą obudowę filtra powietrza pomaluję, tak aby autko wyglądało jak z fabryki.

Plan na najbliższe tygodnie:
– odkręcić sprzęgło/ ocenić jego stan
– blok z wałem i tłokami trafia do specjalisty, który zadecyduje o dalszych działaniach. Szlifowanie/tulejowanie/zakup nowych części w zależności od potrzeb. Kto śledzi wątek, ten wie, że na bank utrata kompresji w jakiejś części spowodowana jest nieszczelnością na styku tłok/gładź cylindra
– zakup części (fundusze już są), poskładanie jednostki do kupy
– montaż silnika
– montaż większego intercoolera przed chłodnicą
– zwiększenie doładowania do 0,8bar
– test drive
– po chwilowym nacieszeniu się autkiem: wszelkie dalsze prace renowacyjne, łącznie z blacharką, malowaniem całej budy od nowa na fabryczny kolor, montaż oryginalnej klapy ze spojlerami.
Dla wytrwałych czytelników pytanie: o ile nie mam wątpliwości co do wyboru producenta uszczelek pod głowicą, pierścieni czy panewek (tylko OE MAZDA!), zastanawiam się nad zastąpieniem oryginalnych śrub głowicy zamiennikami wysokiej jakości (Oryginalne kosztują ok 440zł za komplet – zamiennik 120zł) – warto ryzykować? Jak myślicie?