Jaki kolor zacisków? W grę wchodzi srebrny, biały lub (najniżej na liście) czerwony. Chyba że coś innego?
Mazda 323F GT '95 KL
Już pomalowane, jutro montaż. Lakiernik ze mnie jak z koziej d... znaczy jak z koziego tyłka trąba, ale i tak wyglada lepiej niż to, co jest teraz. Wymienione też zostały dwie ostatnie rozwalone tuleje, oraz zidentyfikowana awaria klimy – niestety bez wymiany chlodnicy i idacej od spodu rurki się nie obejdzie. Gdyby ktoś miał dobrą używkę to chetnie przyjmę, bo nówka trochę kosztuje. Co przy ostatnich nakladach kasy (i tych planowanych) spowoduje wyjście ponad planowany budżet renowacji – czego wolałbym uniknąć. W planach na następny tydzień jest zbieżność, wrzucenie alusów, wymiana kierownicy i mieszka od skrzyni biegow, pomalowanie plastików i podłogi bagażnika. Jeśli znajdzie się czas (taki żarcik) to jeszcze ranty drzwi i zaciski hamulcowe. Wlaśnie – ponieważ w swoich tematach ludzie się pytają jakie felgi wrzucić, co i na jaki kolor pomalować, to też się trochę polansuję
Na lato oryginalne alusy, pomalowane na biało (chyba że okażą się totalnie krzywe i nadajace sie na złom – nie sprawdzałem jeszcze), na zimę Dezent Dark –
Jaki kolor zacisków? W grę wchodzi srebrny, biały lub (najniżej na liście) czerwony. Chyba że coś innego?
Klima w KF'ie jest taka sama jak w Z5?
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Podobno nie jest. Zobaczymy co z tego wyjdzie, będę szukał gratów na wymianę, może kupię nową chłodnicę, może od czegoś da się podpasować. Na razie tematu nie zgłębiałem, są pilniejsze sprawy.
Ta dolna to jest ta co wychodzi z dołu chłodnicy? To pewnie będzie ta, chociaż podobno w z5/bp jest inna niż w KFie. Chociaż z drugiej strony pytanie czy chłodnicy z z5 nie da się zaadoptować do kfa.
Edit: Po co adoptować, gdy jest zamiennik?http://atmil.pl/chlodnica-klimatyzacji-kager-mazda-323-1320-9498-p-1263.html
Podobno pasuje
Edit: Po co adoptować, gdy jest zamiennik?http://atmil.pl/chlodnica-klimatyzacji-kager-mazda-323-1320-9498-p-1263.html
Podobno pasuje
Z planów na ten tydzień coś tam udało się wykonać:
– pomalowane podłoga i plastiki bagażnika. Fotka słaba i marna, lepsze foty będą gdy już skończę bawić się z bagażnikiem. Zostało jeszcze dociąć i ładnie umocować wykładzinę oraz obicie foteli. Przy okazji wleci wzmacniacz oraz okablowanie, by już potem do tego tematu więcej nie wracać.
– ustawiona została zbieżność, wpadły alusy na letnich kółkach (stalówkom definitywnie dziękujemy), mazda została przy tej okazji wymyta, a zaciski pomalowane. Na srebrno
Z odległości auto jeszcze jako tako wygląda, ale niestety lakierniczo też nie jest za dobrze. Mnóstwo mniejszych i większych rysek, odprysków lakieru, zadrapań. Straciłem nadzieję, że polerka załatwi sprawę, raczej bez malowania się nie obejdzie ;(
Na koniec małą historyjka. Chciałem zamówić mieszek do dźwigni zmiany biegów, zanim przejrzałem allegro udałem się z marszu do pobliskiego tapicera. Tam miła pani, współwłaścicielka firmy, okazałą się mieć benzynę we krwi i szybko wywiązała się rozmowa na tematy okołomotoryzacyjne. Firemka specjalizuje się w szyciu pokrowców na wymiar i tak od słowa do słowa okazało się, że mazdy z lat 90tych są dla nich cierniem w tyłku. Braki form, zły dobór pokrowców do foteli itp, itd. Troszeczkę wyprostowałem kwestię foteli w mx-3 przed/polift, 323f itp, dodatkowo udostępniłem im fotele do wykonania pomiarów. Mieszek dostałem gratis, robiony na wymiar, według wzorca z oryginału
– pomalowane podłoga i plastiki bagażnika. Fotka słaba i marna, lepsze foty będą gdy już skończę bawić się z bagażnikiem. Zostało jeszcze dociąć i ładnie umocować wykładzinę oraz obicie foteli. Przy okazji wleci wzmacniacz oraz okablowanie, by już potem do tego tematu więcej nie wracać.
– ustawiona została zbieżność, wpadły alusy na letnich kółkach (stalówkom definitywnie dziękujemy), mazda została przy tej okazji wymyta, a zaciski pomalowane. Na srebrno
Z odległości auto jeszcze jako tako wygląda, ale niestety lakierniczo też nie jest za dobrze. Mnóstwo mniejszych i większych rysek, odprysków lakieru, zadrapań. Straciłem nadzieję, że polerka załatwi sprawę, raczej bez malowania się nie obejdzie ;(
Na koniec małą historyjka. Chciałem zamówić mieszek do dźwigni zmiany biegów, zanim przejrzałem allegro udałem się z marszu do pobliskiego tapicera. Tam miła pani, współwłaścicielka firmy, okazałą się mieć benzynę we krwi i szybko wywiązała się rozmowa na tematy okołomotoryzacyjne. Firemka specjalizuje się w szyciu pokrowców na wymiar i tak od słowa do słowa okazało się, że mazdy z lat 90tych są dla nich cierniem w tyłku. Braki form, zły dobór pokrowców do foteli itp, itd. Troszeczkę wyprostowałem kwestię foteli w mx-3 przed/polift, 323f itp, dodatkowo udostępniłem im fotele do wykonania pomiarów. Mieszek dostałem gratis, robiony na wymiar, według wzorca z oryginału
Tylne obicia foteli mocuje sie spinkami do podwyzszanej podlogi a sama wykladzina do takiej podlogi tez byla inna i nie trzeba jej docinac. Kupiles sama podloge bez dywaniku do niej?
- Od: 22 sty 2012, 16:09
- Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL
Pięknie wygląda na tym kole 
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Kod lakieru to VQ? Dobrze wygląda ;–)
@roxygenium – to jest setup na zimę. Na lato docelowo będzie oryginalna felga, maźnięta na biało, ale to dopiero na przyszły rok. Te felgi co mam są w słabym stanie, tylko jedna nie wymaga uwagi, reszta do prostowania. Z czego nie wiadomo, czy jedną się uda zrobić.
@czarek – wziąłem z wykładziną, ale tylko jako wzór. W słabym stanie jest, dlatego kupiłem rolkę wykładziny i z niej zrobię obicie tylnych foteli i podłogę. Robiłem taki manewr w 323f bg mojej pierwszej i wyszło naprawdę super. Właśnie – czy są pokrywy na wszystkie dziury w podwyższanej podłodze? W maździe, z której ją zabierałem niestety była tylko środkowa, ta nad kołem zapasowym. Pozostałych niestety brak :/ Słabo to wygląda, coś będę musiał chyba dorobić, ale to po powrocie do kraju.
@misiak – tak, to jest VQ. Na fotkach wygląda ładnie, ale w rzeczywistości i z bliska jest bardzo, bardzo słabo. Mnóstwo rysek, zadrapań, odprysków, wątpię, czy polerka by potrafiła załatwić sprawę. Na razie się tym nie martwię, bo sprawa jest rozwojowa – oba lewe drzwi są do wymiany, prawe może, może uda się uratować, choć bardzo w to wątpię. Skoro będę wymieniał drzwi to dopiero gdy już wszystkie będą na miejscu, a przedni zderzak zostanie poklejony, będzie można przystąpić do renowacji lakieru – malowanie, polerka itp. Na ten rok (bo finansowo raczej tematu w tym roku nie ugryzę, wszystko na córkę leci) spróbuję jakichś wosków koloryzujących, może pokuszę się o własnoręczną, amatorską polerkę. Zobaczymy. Obecnie priorytetem jest wrzucenie KLa, zmiana serwa na to z xeda 9, piątka od FSa, wymiana kierownicy i trochę renowacji wnętrza. Gdzieś tam po drodze przyciemnienie tylnych szyb, zrobienie klimy, konserwacja podwozia, dokończenie bagażnika i doprowadzenia do porządku car audio.
Trochę tego jest
@czarek – wziąłem z wykładziną, ale tylko jako wzór. W słabym stanie jest, dlatego kupiłem rolkę wykładziny i z niej zrobię obicie tylnych foteli i podłogę. Robiłem taki manewr w 323f bg mojej pierwszej i wyszło naprawdę super. Właśnie – czy są pokrywy na wszystkie dziury w podwyższanej podłodze? W maździe, z której ją zabierałem niestety była tylko środkowa, ta nad kołem zapasowym. Pozostałych niestety brak :/ Słabo to wygląda, coś będę musiał chyba dorobić, ale to po powrocie do kraju.
@misiak – tak, to jest VQ. Na fotkach wygląda ładnie, ale w rzeczywistości i z bliska jest bardzo, bardzo słabo. Mnóstwo rysek, zadrapań, odprysków, wątpię, czy polerka by potrafiła załatwić sprawę. Na razie się tym nie martwię, bo sprawa jest rozwojowa – oba lewe drzwi są do wymiany, prawe może, może uda się uratować, choć bardzo w to wątpię. Skoro będę wymieniał drzwi to dopiero gdy już wszystkie będą na miejscu, a przedni zderzak zostanie poklejony, będzie można przystąpić do renowacji lakieru – malowanie, polerka itp. Na ten rok (bo finansowo raczej tematu w tym roku nie ugryzę, wszystko na córkę leci) spróbuję jakichś wosków koloryzujących, może pokuszę się o własnoręczną, amatorską polerkę. Zobaczymy. Obecnie priorytetem jest wrzucenie KLa, zmiana serwa na to z xeda 9, piątka od FSa, wymiana kierownicy i trochę renowacji wnętrza. Gdzieś tam po drodze przyciemnienie tylnych szyb, zrobienie klimy, konserwacja podwozia, dokończenie bagażnika i doprowadzenia do porządku car audio.
Trochę tego jest
Pokrywa jest tylko jedna, pozostałe dziury sa zaslaniane wzmacnianymi bokami wykladziny.
- Od: 22 sty 2012, 16:09
- Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL
To słabo, bo ta którą zabrałem nic wzmacnianego nie miała. Jednak jest to jakaś wskazówka jak sobie poradzić z problemem.
BTW w maździe śpi się najlepiej
BTW w maździe śpi się najlepiej
Oho, widzę, że Jerzy oswojony z nową furmanką 
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Żeby nie było, że nic się nie dzieje, powoli dobiegają końca prace z podłogą bagażnika. Podwyższana podłoga jest już pomalowana i zainstalowana, pozostało tylko jakoś odświeżyć środek bagażnika. W pobliskim sklepie z wykładzinami kupiłem za śmieszną cenę materiał (kiedyś kupowałem podobny do BG i mimo niewysokiej ceny służył bardzo dobrze i trwale) i zabrałem się za przygotowania. Niestety nie mieli akurat koloru ciemniejszego, a mi nie chciało się czekać, podłoga zatem będzie jasna.
Pierwszy pomiar i obrys wykonany na podstawie dotychczasowej podłogi bagażnika okazał się być do bani i tylko zmarnował wykładzinę. Drugie podejście okazało się być bardziej udane, bowiem odrysowywałem od podwyższanej podłogi, w dodatku ze sporym zapasem na błąd. Tym razem pełen sukces
Dodatkowo uznałem, że pobrudzone i usyfione po 20 latach obicia foteli też wymagają regeneracji
Na fotce jest już gotowy element, odrysowany od oryginalnego obicia i jak widać wygląda o całe niebo lepiej od stanu, w jakim jest oryginał:
Nad prawidłowym przebiegiem prac czuwał oczywiście nadzorca:
Aha, ponieważ często w tematach słychać radosny okrzyk: "media, media", to niech będą jakieś media
KL, first start
Pierwszy pomiar i obrys wykonany na podstawie dotychczasowej podłogi bagażnika okazał się być do bani i tylko zmarnował wykładzinę. Drugie podejście okazało się być bardziej udane, bowiem odrysowywałem od podwyższanej podłogi, w dodatku ze sporym zapasem na błąd. Tym razem pełen sukces
Dodatkowo uznałem, że pobrudzone i usyfione po 20 latach obicia foteli też wymagają regeneracji
Na fotce jest już gotowy element, odrysowany od oryginalnego obicia i jak widać wygląda o całe niebo lepiej od stanu, w jakim jest oryginał:
Nad prawidłowym przebiegiem prac czuwał oczywiście nadzorca:
Aha, ponieważ często w tematach słychać radosny okrzyk: "media, media", to niech będą jakieś media
KL, first start
Parę dni temu listonosz doniósł.
Model podobno dedykowany do BA, gdy skończy się walka z KLem sprawdzi się, czy pasuje.
Teraz można zaszaleć i kupować ramy na rowery, skrzynię itp.
W końcu mi do samochodu dwa wózki się zmieszczą
Na przyszłoroczne wakacje będzie jak znalazł 
Model podobno dedykowany do BA, gdy skończy się walka z KLem sprawdzi się, czy pasuje.
Teraz można zaszaleć i kupować ramy na rowery, skrzynię itp.

Ja mam Thule do szóstki, nie spasują się do BA na pewno. Thule jest łapany na relingu a BA ma chyba miejsca do mocowania?
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Tak, BA ma miejsca do mocowania, a relingi miały być dedykowane do BA i nie pasować do innych nadwozi