Mazda 323F BA Z5 '98 A-SPEC TOURING KIT
Robiąc car audio plan był taki, żeby zrobić "coś" z niczego. Rurę miałem za darmo, głośniki TEAC kosztowały po 60 zł/szt., wzmacniacz BLAUPUNKT GTA 1300 monoblock używany za 200zł i tweetery PYLE (są bardzo małe – 1 calowe, żeby je gdzieś sprytnie ukryć) 30 zł. Także całość kosztowała mnie 350 zł.
Jeżeli chodzi o głośniki TEAC zdaję sobie sprawę, że jest to chiński wyrób "z dolnej półki", a tylko nazwę mają japońską, na początku jak je odebrałem od kuriera to się zastanawiałem czy ich nie oddać, ale postanowiłem dać im szansę:)
Materiał, z którego jest wykonana rura (na podwórku wymieniali instalację gazową) to bardzo twardy i sztywny PCV o grubości ścianki 25mm, średnicy 30cm i długości 70cm. To nie ma nic wspólnego z popularnymi tubami wykonanymi ze sprasowanego kartonu obitego kocykiem (chyba dlatego tuby grają gorzej od skrzyń basowych wykonanych z mdf). Do środka będzie włożona gąbka ze starego materaca o grubości 50mm w celu dobrego wytłumienia.
Skąd się wziął pomysł na wykonanie takiej tuby ? Kolega ma u siebie w domu 2 takie same rury gazowe z PCV, o średnicy 30cm i długości 1m, każda ma 1 głośnik basowy (najtańszy no name za 30 zł), podłączone jest to wszystko do starego dobrego wzmacniacza Diora S504 i gra to tak, że poprostu mózg staje, powieki drżą, aż obraz skacze, a jak uderza bas to kiszki się skręcają, tak, że czasami ma się już tego dosyć (pamiętam, że na tym zestawie były nagłaśniane dyskoteki w sali gimnastycznej w podstawówce ). Inny kolega kupił ostatnio zestaw kina domowego Yamahy za 4 tyś zł i po odsłuchaniu tego sprzętu, mogę napisać, że nie ma to ŻADNEGO!, naprawdę ŻADNEGO! porównania, jeżeli chodzi o sam bas (nigdy nie słyszałem jak gra porządna skrzynia basowa, więc może nie mam punktu odniesienia ). Jestem ciekawy jak to wszystko zagra u mnie w samochodzie, jeżeli nie będę zadowolony z efektów, to wtedy trzeba będzie poszukać czegoś innego.
Jeżeli chodzi o głośniki TEAC zdaję sobie sprawę, że jest to chiński wyrób "z dolnej półki", a tylko nazwę mają japońską, na początku jak je odebrałem od kuriera to się zastanawiałem czy ich nie oddać, ale postanowiłem dać im szansę:)
Materiał, z którego jest wykonana rura (na podwórku wymieniali instalację gazową) to bardzo twardy i sztywny PCV o grubości ścianki 25mm, średnicy 30cm i długości 70cm. To nie ma nic wspólnego z popularnymi tubami wykonanymi ze sprasowanego kartonu obitego kocykiem (chyba dlatego tuby grają gorzej od skrzyń basowych wykonanych z mdf). Do środka będzie włożona gąbka ze starego materaca o grubości 50mm w celu dobrego wytłumienia.
Skąd się wziął pomysł na wykonanie takiej tuby ? Kolega ma u siebie w domu 2 takie same rury gazowe z PCV, o średnicy 30cm i długości 1m, każda ma 1 głośnik basowy (najtańszy no name za 30 zł), podłączone jest to wszystko do starego dobrego wzmacniacza Diora S504 i gra to tak, że poprostu mózg staje, powieki drżą, aż obraz skacze, a jak uderza bas to kiszki się skręcają, tak, że czasami ma się już tego dosyć (pamiętam, że na tym zestawie były nagłaśniane dyskoteki w sali gimnastycznej w podstawówce ). Inny kolega kupił ostatnio zestaw kina domowego Yamahy za 4 tyś zł i po odsłuchaniu tego sprzętu, mogę napisać, że nie ma to ŻADNEGO!, naprawdę ŻADNEGO! porównania, jeżeli chodzi o sam bas (nigdy nie słyszałem jak gra porządna skrzynia basowa, więc może nie mam punktu odniesienia ). Jestem ciekawy jak to wszystko zagra u mnie w samochodzie, jeżeli nie będę zadowolony z efektów, to wtedy trzeba będzie poszukać czegoś innego.
Ostatnio edytowano 31 sty 2014, 14:20 przez michal1983, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 31 gru 2011, 09:34
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 '98
Tuba gra gorzej ze względu też na kształt, no i sztywność też na to wpływa
Skrzynka była by dużo lepszym wyjściem i raczej też nie droższym. Składaj to co chcesz i testuj jak to gra 
-
artysta-kombinator
- Od: 18 paź 2013, 19:38
- Auto: Jest:
Mazda RX-8 231HP
Było:Mazda MX-3 "Precidia" KL V6
Mazda MX-5 NB
witek napisał(a):Tuba gra gorzej ze względu też na kształt, no i sztywność też na to wpływaSkrzynka była by dużo lepszym wyjściem i raczej też nie droższym. Składaj to co chcesz i testuj jak to gra
Znazłem na jakimś forum taką wypowiedź: "Trzeba zwrócić uwagę, że pod względem akustycznym walec jest bryłą bardzo dobrą ze względu na to, że ma tylko dwie ścianki równoległe" Nie wiem ile jest w tym prawdy
Jeżeli chodzi o sztywność to rura gazowa PCV, którą chcę wykorzytsać ma grubość ścianki 25mm więc myślę, że jest to twardy i sztywny materiał. Jest tak jak napisałeś, trzeba to złożyć, podłączyć i przetestować jak będzie grało, jeżeli będzie słaby efekt to zmienię na skrzynię basową Hertza.
To dziwne, że nikt nie stosuje takiego ksztaltu, skoro ma takie super właściwości
Owszem uzyskasz pewnie z tego dużo basu, takiego że będzie zagłuszał Ci wszystko i każdy plastik będzie chciał wyjść na spacer 
ja tam audio w aucie to widze ze jest dobre wygluszenie, dobra jednostka sterujaca i markowe glosnik w drzwiach. Tuba dajaca duzo basu z trzeszczacymi plastikami nie wrozy nic dobrego, pozdro
-
Pyton162
Zamontuj sobie jeszcze do tego jakiś 6 porządnych sopranów umieść je tak 2 z przodu na słupkach następne 2 na słupkach środkowych między drzwiami i 2 z tyłu na słupkach tylko nie kupuj takich po parę groszy bo to nic nie warte 
Nie trąb po..bie bo jadę na glebie :D
- Od: 28 sty 2013, 17:27
- Auto: Mazda Mx3 1.8 v6 24v K8 USA
Bartg napisał(a):To dziwne, że nikt nie stosuje takiego ksztaltu, skoro ma takie super właściwościOwszem uzyskasz pewnie z tego dużo basu, takiego że będzie zagłuszał Ci wszystko i każdy plastik będzie chciał wyjść na spacer
Poszukałem w google i znalazłem, że stosuje je niejaki Dr. Poh Ser Hsu z Massachusetts Institute of Technology
http://www.audioreview.com/cat/speakers/subwoofers/hsu-research/tn-1225ho/prd_120947_2741crx.aspx
http://www.hsuresearch.com/faq.html
Ostatnio edytowano 31 sty 2014, 14:18 przez michal1983, łącznie edytowano 1 raz
No zalezy co kto lubi, jak ma byc jakosc to tak jak pisze Miru porzadny zestaw dwudrozny z przodu na customowej zwrotnicy podpiety pod markowy wzmacniacz (markowy = / = Blaupunkt i pochodne
), wygłuszone drzwi bagażnik i dobrze dobrana skrzynia niekoniecznie z 1000W mocy. Dla mnie żadna frajda, jak całe auto się trzęsie od basu, wypadają spinki z tapicerki, a przejazd przez miasto budzi zmarłych. Założenie 6 tweeterów w żaden sposób nie wpłynie na jakość dźwięku ani na sensowną scenę, będzie jedynie głośno.
Pod maską czyściutko ,to trzeba przyznać.Jednak jak dla mnie przekombinowane-za dużo siatexu i skarpetek ,napisów mazdaspeed i carbonu jak na jedną komore.BTW po co ci filterek na tym króćcu od odmy na dolocie?to powinno byc zaslepione całkiem.Nie łapie ci tam aby lewego powietrza?Poza tym jak na moje to rura ssąca za nisko jest i możesz czasem siorbnąć wody z głębszej kałuży
Wywal te siatexy z rozpórki ,resorki i troche mniej napisów i carbonu i będzie klasa.Złote rurki robią robote
Wnętrze spoko prócz tego czegoś na ręcznym-wygląda jak mata antypoślizgowa do łazienki.
Graty auta i szacun za włożoną prace i hajs
Wywal te siatexy z rozpórki ,resorki i troche mniej napisów i carbonu i będzie klasa.Złote rurki robią robote

Wnętrze spoko prócz tego czegoś na ręcznym-wygląda jak mata antypoślizgowa do łazienki.
Graty auta i szacun za włożoną prace i hajs

Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Odcina napisał(a):Kazdy ma swoje gusta jeden lubi tak drugi tak
Dokładnie

-
artysta-kombinator
- Od: 18 paź 2013, 19:38
- Auto: Jest:
Mazda RX-8 231HP
Było:Mazda MX-3 "Precidia" KL V6
Mazda MX-5 NB
ja coś dodam od siebie co do audio – z dosyć bogatego doświadczenia...
z Tuby uzyskasz mocny ale nie głęboki bas, no i niestety wolny...
Pamiętaj o jednej rzeczy – sztywność to nie wszystko...
liczy się:
– waga – lekki sub/tuba będzie skakać co źle wpływa na dzwięk
– wygłuszenie – przy tubach stosuje sie BR – czyli są otwarte, do takiego rozwiązania stosuje sie mało wygłuszenia, co za tym idzie – pcv jest beznadziejne bo ten bas będzie się odbijał 50 razy zanim wyleci...
bude dobiera się do głośnika – te TEAKi jak większość chińszczyzny raczej potrzebują sporego litrażu, najgorzej że nie dostaniesz do nich parametrów typu FS, QMS, QTS, QES i VAS które umożliwiły by odpowiednie dobranie obudowy...
sub zamknięty, mocno wygłuszony w skrzyni trapezowej czy prostopadłościanie zagra zawsze milion razy lepiej niż tuba....
choć fakt że widzę chcesz żeby było głosno – czyli wystarczy Ci to co masz
wybacz konstruktywną krytykę ale wypowiem się na temat samochodu...
fajnie zrobiona mazda – trochę za dużo siatexu jak dla mnie
ale jest pomysł, jest porządek, pod maską jest bardzo ładnie tylko dlaczego tam nadal siedzi Z5? toż to ani ekonomiczne, olej lubi jak mało kto, jak nei teraz to zaraz, do tego nie jedzie
dziwi mnie tylko że kupujesz zawias BC, widać że w samochód trochę kasy zostało wsadzone a audio opierasz na najtańszym czymś jakie jest na rynku
za 300zł kupisz sub'a nawet blaupunkt (miałem taki) w zamkniętej skrzyni który da dużo miłego i szybkiego basu, do tego sensowny system w drzwi i wygłuszenie... i masz ładne audio 
odpowiedz sobie na jedno pytanie – czy chcesz robić hałas na dzielnicy i żeby każdy słyszał że podjechałeś, czy chcesz posłuchać ulubionych kawałków czerpiąc przyjemność z brzmienia
z Tuby uzyskasz mocny ale nie głęboki bas, no i niestety wolny...
Pamiętaj o jednej rzeczy – sztywność to nie wszystko...
liczy się:
– waga – lekki sub/tuba będzie skakać co źle wpływa na dzwięk
– wygłuszenie – przy tubach stosuje sie BR – czyli są otwarte, do takiego rozwiązania stosuje sie mało wygłuszenia, co za tym idzie – pcv jest beznadziejne bo ten bas będzie się odbijał 50 razy zanim wyleci...
bude dobiera się do głośnika – te TEAKi jak większość chińszczyzny raczej potrzebują sporego litrażu, najgorzej że nie dostaniesz do nich parametrów typu FS, QMS, QTS, QES i VAS które umożliwiły by odpowiednie dobranie obudowy...
sub zamknięty, mocno wygłuszony w skrzyni trapezowej czy prostopadłościanie zagra zawsze milion razy lepiej niż tuba....
choć fakt że widzę chcesz żeby było głosno – czyli wystarczy Ci to co masz
wybacz konstruktywną krytykę ale wypowiem się na temat samochodu...
fajnie zrobiona mazda – trochę za dużo siatexu jak dla mnie
odpowiedz sobie na jedno pytanie – czy chcesz robić hałas na dzielnicy i żeby każdy słyszał że podjechałeś, czy chcesz posłuchać ulubionych kawałków czerpiąc przyjemność z brzmienia
A kto broni zrobic tube zamknieta ? Liczy sie tylko litraz. Argument o dobrym akustycznie ksztalcie walca jest prawidlowy. Zobaczcie np na morel fat lady. Im dalej od prostopadloscianow tym lepiej.
-
Przemek323c