Mazda 323F KF-ZE Ferrari Rosso Corsa

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez brii » 26 gru 2007, 17:53

xXx napisał(a):BA ma jedyny czujnik uderzeniowy od SRS pod deską rozdzielczą, nie ma czujników pod zderzakiem...

Czyli Mazda stosowała tańsze i niestety mniej skuteczne rozwiązania w dziedzinie bezpieczeństwa :(
Mam nadzieję, że nowe Mazdy nie czerpią rozwiązań z Fordów jeśli idzie o bezpieczeństwo :|
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez darekk86 » 26 gru 2007, 18:11

z tego co kiedys wynalazlem to mazda 323F BA nie dostala zbyt wiele gwiazdek za bezpieczenstwo. Chyba miala 2 gwiazdki jesli dobrze pamietam. Wiec raczej nie jest zbyt bezpiecznym samochodem...
Ale ten czujnik pod sama deska mnie troche zastanawia, przeciez musi byc jakis czujnik zgniecenia, gdzies z przodu albo w jakis podluznicach. Tak mi sie wydaje przynajmniej.

Kurcze, teraz najgorsze jest to ze nie mam samochodu, a mam tyle pracy w styczniu ze nie wiem jak wyrobie :/ Autobusami nie mam szans sie wyrobic ze wszystkim co mam do zrobienia na codzien. Ehh.
Niby dali tego Uno z warsztatu ale na swieta go oddalem bo i tak nie korzystalem wtedy, ale tym strach bylo jechac! To to nawet hamulcow chyba nie mialo, nie mowiac o totalnie lysych oponach. A przywalic znow w cos mi sie nie widzi... Nawet na miescie tym sie balem jechac... Jednak mazda to mazda... :(
Ostatnio edytowano 26 gru 2007, 18:42 przez darekk86, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 gru 2006, 20:58
Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo

Postprzez brii » 26 gru 2007, 18:38

Nie musi być – wystarczy czujnik przeciążenia, reaguje na odpowiednio duże opóźnienie, niezależnie od tego jak bardzo zdeformował się przód...
W Fordach znane są przypadki uderzenia w krawężnik i odpalenia poduszek, przez czujnik przeciążenia.

darekk86 napisał(a):z tego co kiedys wynalazlem to mazda 323F BA nie dostala zbyt wiele gwiazdek za bezpieczenstwo. Chyba miala 2 gwiazdki jesli dobrze pamietam. Wiec raczej nie jest zbyt bezpiecznym samochodem...

To ciekawe ile ma MX-3 :( Wolę nigdy nie sprawdzać...

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Lukano » 26 gru 2007, 18:40

brii napisał(a):xXx napisał:
BA ma jedyny czujnik uderzeniowy od SRS pod deską rozdzielczą, nie ma czujników pod zderzakiem...

Czyli Mazda stosowała tańsze i niestety mniej skuteczne rozwiązania w dziedzinie bezpieczeństwa smutny

Ale dlaczego ?? Przecież czujnik przeciążeniowy jest właśnie nowszym i nowocześniejszym rozwiązaniem.
Najpierw czujniki były w strefie zgniotu(mx-3 ma czujniki w zderzaku), a potem wprowadzone tak jak w 323 pod deską. Wszystkie nowe samochody moim zdaniem takie mają.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez brii » 26 gru 2007, 18:59

Lukano napisał(a):Wszystkie nowe samochody moim zdaniem takie mają.

Wszystkie je mają, ale niektóre mają jeszcze inne czujniki, bo tamtego używają jako pomocniczego...
Tak "centralny" czujnik działa tylko raz – tylko raz mierzy siłę, nie sprawdza deformacji nadwozia, odpala poduszki od razu, stopień napełnienia poduszek dobierany jest na "chybił-trafił"...
Kierunek działania siły nie zawsze pokrywa się z kierunkiem strzały który się dostało – ot podstawowe wady tego rozwiązania. Niekiedy taki system odpala poduszki bez rzeczywiście koniecznej potrzeby.
Zalety – prostsza instalcja, niższa cena.

BTW – część tych postów nadaje się do działu "ogólnego" :)

Forumowicz

Postprzez Xionc » 26 gru 2007, 22:09

moje kondolencje :(
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez cob_ra » 29 gru 2007, 23:31

Xionc napisał(a):moje kondolencje smutny

przyłączam sie :( , takie piękne auto i ....szkoda bardzo szkoda....
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Faja » 30 gru 2007, 01:43

Jak mieliśmy wypadek, zgniot był doży i wstrząs też ale poduszki nie wystrzeliły i nie było takiej potrzeby ....W Ba oczywiście....
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Od: 7 maja 2006, 21:51
Auto: -6MPS -rx-7 FCT-xedos 9

Postprzez Globy » 30 gru 2007, 01:49

Wybuch poduszek zalezy od kata i sily uderzenia oraz "kumulacji", widzialem stluczki w okolicach 20 km/h z wystrzelona poduszka, a sam mialem przy 60-80 rogiem auta i poduszka nie strzelila.

Bardzo mi przykro, Darku – wierze jednak, ze odbudujesz auto, nie ma tragedii. Walcz o jak najwieksze odszkodowanie i potraktuj wszystko jako wyzwanie.

W BA nie bylo czujnika fotela pasazera, dopiero w GF i BJ je wprowadzono (swoja droga z problemami).
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez darekk86 » 30 gru 2007, 03:33

Ciagle nic nie wiem nowego, czekam na kontakt od rzeczoznawcy zeby ustalil date ogledzin. Wtedy moze cokolwiek sie wyjasni. Narazie samochod ciagle stoi w warsztacie i marznie biedny :(

Troche nowych fotek...

Silnik... sam nie wiem czy jest caly, nadal nie byl odpalany.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i przenieslismy na szybko system NightView z mazdy do Toyoty, bo bez tego nie moglibysmy pokazywac klientom jak to dziala. Cale szczescie ze kamery nei mialem w dniu wypadku zamontowanej bo by bylo naprawde nieciekawie...

No wiec teraz Toyota zyskala troche na wartosci, jakies 2 razy :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To tylko monitor zamontowany w miejsce radia z ladna obudowa i kamera ladnie wbudowana w znaczek Toyoty :) Teraz jeszcze doszedl monitor maly pod szyba przed kierowca, ale niestety jeszcze nie mam fotek.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez brii » 30 gru 2007, 11:33

Globy napisał(a):Wybuch poduszek zalezy od kata i sily uderzenia oraz "kumulacji", widzialem stluczki w okolicach 20 km/h z wystrzelona poduszka, a sam mialem przy 60-80 rogiem auta i poduszka nie strzelila.

Dokładnie tak, a "celność" układów z czujnikiem jaki jest w BA jest niestety kiepska :|

Forumowicz

Postprzez loockas » 30 gru 2007, 17:25

darekk86 napisał(a):No i przenieslismy na szybko system NightView z mazdy do Toyoty

Ciekawe i przydatne... ale na chwile obecna cena jest za wysoka. No chyba, ze te toyoty tak nisko stoja :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez MadziaForever » 31 gru 2007, 19:44

Sądząc po obrazku z pod maski.. ech..
nierobiłbym sobie co do silnika zbyt wielkich nadzieji :(
lepiej być milo zaskoczonym niż odwrotnie.. cóż silnik to zatrzymał, ciężko bedzie....
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 17:55
Auto: 626 GEA 2,0 DOHC

Postprzez darekk86 » 1 sty 2008, 19:06

no ciekawe... ale silnik sie nie przesunal, wiec moze nie dostal za mocno. Jak by co to mam moj stary w garazu to moze jakos sie posklada z dwoch jeden :)

Jutro, 2 stycznia o 10 mam spotkanie z rzeczoznawca. Zobaczymy co wogole powie jesli cokolwiek powie.

Trzymajcie kciuki :)

No i szczesliwego nowego roku! Ja lecze kaca giganta... Ta klawiatura jakos za glosno mi chodzi... :/
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Fortuniarz » 10 sty 2008, 02:29

Cześć Kolego,
wielki żal mi serce ścisnął jak to wszystko przeczytałem. <nie>
Nie jesteś sam i jak by co, to ktoś z COMPENSY pewnie też jest naszym klubowiczem. <pomocy>
Trzeba będzie może zrobić rozeznanie. <pisze> <telefon>
Jednak mamy wszyscy nadzieję, że wszystko już jest po Twojej myśli.
Ostatnio byłem krótko w Forcie Wola, pogadamy jak się spotkamy.
Daj znać jak z rzeczoznawcą. <snajper>
Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 11 gru 2007, 19:30
Auto: Mazda 323F BA Z5 z 1996

Postprzez darekk86 » 10 sty 2008, 02:38

Jutro najprawdopodobniej zobacze wycene. Mechanik mowil ze jak rozmawial z rzeczoznawca to ten cos wspominal o 6tys zl... :/ Bedzie nieciekawie...

Teraz szukam czesci. Okazuje sie ze sporo ich potrzeba, bo np. w lampie ktora niby jest cala poszly zaczepy.

Wiec poszukuje:
maski
zderzaka przedniego
przednich reflektorow
kierunkowskazow z postojowkami przednich
szyby przedniej
poduszek powietrznych ze sterownikiem
pasow kierowcy i pasazera
chlodnicy wody do silnika 2.0 (jest inna niz w 1.5 i 1.8)
chlodnicy klimy (jest taka jak w innych modelach??)
wentylatorow do klimy i chlodnicy

To tyle co sobie teraz przypominam.
Jakie moga byc koszty tych czesci? Mysle ze niektore mozna uzywane kupic, a niektore nowe. Np. maska nowa podobno kosztuje 600zl (wedlug mechanika!), a ja za 600 znalazlem tylko uzywane.

Do tego do zrobienia jest jedna podluznica bo sie zgiela troche, wzmocnienie przednie do wymiany, blotnik lewy do wyprostowania bo lekko sie zgial, oslona silnika od dolu. Chyba tyle. Reszty pewnie jutro sie dowiem.

Na ile wyceniacie taka naprawe?? Bo nie wiem ile moze to kosztowac, kompletnie nie orientuje sie w cenach blacharki.

Dodatkowo chce pomalowac od razu caly samochod wiec bede musial troche doplacic. Ale to osobna sprawa.

Pozdrawiam
Obrazek
Forumowicz

Postprzez qbass » 10 sty 2008, 10:11

Maska za 600 zł? Nie daj się naciągnąć, ja do MX-6 sprzedawałem po 450, a wydaje mi się, że jest nieco większa, no i mniej jest MX-6 niż 323 na części...
W reflektorach nie da się przykleić zaczepów? Są one w ogóle, czy gdzieś się pogubiły?

Nie wiem ile te poduchy kosztują, ale myślę, ze w 6000 się powinieneś wyrobić ze wszystkim.
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL :)
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 10:39
Auto: MX-6 GE KL

Postprzez Fortuniarz » 10 sty 2008, 10:25

Witam.

Ja szukałem maski do swojej 323 F BA Z5. Tylko zielonej.
Znalazłem w Siedlcach za 610zł. Dowiadywałem się o nową, to taka ocynkowana i nie malowana kosztuje 1200zł !!!

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 11 sty 2008, 09:46 przez Fortuniarz, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 11 gru 2007, 19:30
Auto: Mazda 323F BA Z5 z 1996

Postprzez promyczek001 » 10 sty 2008, 12:00

Widzisz za lenistwo trzeba placic. Jak bys sam z rzeczoznawca gadal to bys wiecej rzeczy wskazal i wyciagnal wiecej kasy. za 6000 to mozna druga BA kupic np z zajechanym silnikiem wiec niewiem w czym poroblem zrobic sam przod u ciebie. przedewszystkim wycena w lapke i telefon do aso w celu weryfikacji kosztow czesci. Napewno beda nieprawidlowosci wiec telefon do ubezpieczyciela o korekte wykonaj. No chyba ze ci 50% kopsna z racji wieku auta jak to PZU mi zrobilo... sprawa oczywiscie do wygrania ale ciagnac sie bedzie 2 lata. kup caly przod od jakiegos auta a nie na detal po szrotach bo zobaczysz dojda ci koszta wysylek. W takim hurcie placisz tylko raz no i cene negoscjujesz za calosc wiec i ona automatycznie spada.
Mercedes SLK kompressor
Forumowicz

Od: 21 kwi 2006, 11:02
Auto: Mercedes SLK

Postprzez darekk86 » 10 sty 2008, 12:37

Z rzeczoznawca sam rozmawialem. I uwazam ze koles podszedl naprawde swietnie do tematu :) Spisal wartosc systemow w srodku, monitora dotykowego nawet ktory sie stlukl!! Dostarczylem mu wlasne oswiadczenie ile silnik kosztowal, jaki to jest itd.
I wlasnie dostalem wycene :)
Wartosc pojazdu 11.600zl. Malo... Ale wartosc wraku 2tys zl :) I tu mnie zadziwili, bo balem sie ze przywala z 5tys.
Wiec dostaje 9600zl. A za tyle mysle ze naprawie z pomalowaniem samochodu calego.
Jade do mechanika pogadac. Zobaczymy.

Nie jest zle :)
Obrazek
Forumowicz