ja też ciułam kasę na tarcze i klocki nowe, ale w maju pewnie to ogarnę
Mazda 323F BG 1.6 '92
1, 2
coś się dzieje i dobrze, ciekawy ten kolorek
-
Ania_TM
Witam. Mam na imię Adam. Posiadam 323f BG z 90r. Auto jest niesamowicie zaskakujące. Troszkę je zaniedbałem tzn z winy mojej głupoty zdarzyły się 3 niegroźne wypadki. I pomomo swojego wieku i stanu technicznego (trochę jest obite XD ) potrafiło się rozpędzić do 200km/h przy czym silniczek siedzi tylko 1.6 SOHC sama benzyna. Mówię w czasie przeszłym bo to było na oponach zimowych 155/70/13 a teraz założyłem normalniejsze tzn 175/70/13 i już nie daje rady tak ciskać. CO DO GAZU to w zeszłym roku se dowiadywałem i zaproponowano mi sekwencję za 2200zł. Pozdrawiam i zachęcam do rozmowy. Z wykształcenia jestem mechanikiem samochodowym i pracuję w zawodzie. Nie jestem jeszcze alfą i omegą ale coś tam wiem.
- Od: 28 kwi 2011, 21:37
- Auto: Mazda 323f BG 1.6 SOHC
2200 to raczej suma która przerasta moje możliwości xD
Jak na razie są inne wydatki a z drugiej strony szkoda mi troche tego silnika.
Na chwile obecną mam dziwne problemy z zawieszeniem, tzn podczas hamowania wystepuje pukniecie lecz nie zawsze i nie wiem co jest tego powodem, tak samo jadąc powoli po polnej drodze z lewego koła wydobywa sie dzwiek jakby sie kamyczki kruszyły oraz od czasu do czasu puknie coś przy samej scianie grodziowej oraz bujanie auta przy 20km/h ... Telepie budą jak cholera a z wiekszymi predkosciami mniej .
Czas to ogarnąć bo drażni
A tak poza tym po mału szykuje sie do zakupu alu. Waham sie jeszcze miedzy 14stką a 15stką, okazja sama zadecyduje co wpadnie
Wczoraj zostały też wyregulowane drzwi od kierowcy i wrescie normalnie sie otwierają od środka
I takie tam zdjecie dwóch mazd

Jak na razie są inne wydatki a z drugiej strony szkoda mi troche tego silnika.
Na chwile obecną mam dziwne problemy z zawieszeniem, tzn podczas hamowania wystepuje pukniecie lecz nie zawsze i nie wiem co jest tego powodem, tak samo jadąc powoli po polnej drodze z lewego koła wydobywa sie dzwiek jakby sie kamyczki kruszyły oraz od czasu do czasu puknie coś przy samej scianie grodziowej oraz bujanie auta przy 20km/h ... Telepie budą jak cholera a z wiekszymi predkosciami mniej .
Czas to ogarnąć bo drażni

A tak poza tym po mału szykuje sie do zakupu alu. Waham sie jeszcze miedzy 14stką a 15stką, okazja sama zadecyduje co wpadnie
Wczoraj zostały też wyregulowane drzwi od kierowcy i wrescie normalnie sie otwierają od środka
I takie tam zdjecie dwóch mazd

- Od: 27 gru 2009, 13:49
- Auto: była eFka BG jest wredne BA Z5 ...
Co do stukania to jest kilka możliwości. Swożeń wahacza. Podnieś auto na lewarku i poruszaj kołem góra dół tzn w pionie. Końcówka kierownicza. Ta sama czynność tyle że w poziomie. Łożysko piasty. Rzadkość ale się zdarza. Wtedy przy w/w czynnościach koło będzie miało luz w każdym kierunku a podczas jazdy po asfalcie będzie specyficznie huczało. Simemblocki czyli tulejki gumowo metalowe wahacza. Poproś kogoś żeby spojrzał na przednie koło jak ruszasz i hamujesz. Jeśli to to, to luz będzie bardzo widoczny. A najprostszy sposób jechać do warsztatu i spr. luzy całego zawieszenia. Kosztuje to około 20zł więc koszty praktycznie znikome i szkoda brudzić rąk chyba że dla przyjemności. Co do opon to ładne fele 15 i oponka 195/60/15 i auto wygląda [tiiit]. Tam gdzie pracuję jest również wulkanizacja i serwis opon więc mogę podpowiedzieć tyle że tej zimy był duży problem z zimówką 14. Hurtownie coś tam coś tam że podobno wstrzymały sprzedaż żeby podbić cenę a u mnie w robocie są opony i nowe i używane i ciężko było z jedną i drugą... Pozdrawiam.
A co do fotki to ta zielona ładniejsza... XD
Jak sprawdzić to wiem ale dzięki za informacje zawsze się to przyda
Dzisiaj po robię jakieś oględziny bo w końcu trzeba zająć sie tematem.
Z oponą 15stką nawet nie powinienem mieć problemu bo siadam takowe w garażu ale fajne 14stki znalazłem u siebie w okolicy i dla tego jest dylemat. Zimą i tak ona będzie jeździć na stalusach wiec akurat z tym problemu nie ma.
Wpadły mi dwa pomysły co do Mazdy wiec na dniach można się spodziewać małych modów
Dzisiaj po robię jakieś oględziny bo w końcu trzeba zająć sie tematem.
Z oponą 15stką nawet nie powinienem mieć problemu bo siadam takowe w garażu ale fajne 14stki znalazłem u siebie w okolicy i dla tego jest dylemat. Zimą i tak ona będzie jeździć na stalusach wiec akurat z tym problemu nie ma.
Wpadły mi dwa pomysły co do Mazdy wiec na dniach można się spodziewać małych modów
- Od: 27 gru 2009, 13:49
- Auto: była eFka BG jest wredne BA Z5 ...
Ja mam w planach te co mam zostawić na ewentualne części a chcę kupić druga taką mazdę do jazdy. Żeby było ciekawiej znalazłem w swojej miejscowości wręcz identyczną. Tylko całą. Ta co mam teraz stoi na 13 alu całkiem ładnych. Ale problem z oponą o normalnym rozmiarze jest niesamowity. Do tego auta pasuje założyć przynajmniej 185/65/13 a taką ciężko dostać. Tak więc ta którą planuję kupić stoi na 14 czyli problem zniknie a w rezultacie i tak założę 15. A moje 13 są zaplanowane do cieniasa mojej panny. To będzie dopiero tuning. XD
Muszę jeszcze ogarnąć się w temacie bo kilka razy widziałem światła do BG z tym że nie zwykłe reflektory tylko jakby dwie soczewki. Z tym że widziałem to na fotkach więc nie miałem okazji się bliżej przyjrzeć a pomysł wydaje mi się bardzo ciekawy.

No i lipa. Rozstaw śrub jest inny w mazdzie niż w cieniasku...
A miało być tak pięknie. Tak więc do cieniaska będzie trzeba poszukać jakiś ciekawych alumek a te sprzedać... A szkoda bo ładne są...
Kurcze pracuję w wulkanizacji a pierwsze słyszę o takich śrubach. Jak to człowiek w niewiedzy żyje...
1, 2