Mazda odebrana z wymiany rozrządu , pompa, paski , rolki.

Wspomaganie na krótkim obiegu doraźnie
Okazało się że prawdopodobnie rozrząd był przestawiony o 1 ząbek

No dobra , udało mi się porozumieć z mazdą poprzez OBD i ForScan Demo na tel bo pełna wersja znikła ze sklepu google.
Zacząłem szukać przyczyny spalania rzędu 10-12l przy spokojnym traktowaniu tych 114km..
Wykresy.. Sonda Lamba na wolnych obrotach stała w miejscu , w czasie jazdy coś tam rysowała ale w bardzo dużym zakresie, także zamówiłem i wczoraj wymieniłem sondę.
Termostat, tu zrobiłem gafę , bo kupiłem , wymontowałem stary ale okaząło się to nie potrzebne

Dziś 01.01.23.r z wieczora zabrałem się za rwanie nieszczęsnego termostatu – i tak ostatecznie wsadziłem stary bo sprzedali mi inny..

Przepustnicę zrzuciłem bo falowała na obrotach oraz potrafiła zgasnąć przy wciśnięciu sprzęgła..

Przy sciągąganiu dolotu znalazłem odrazu nieszczelność na rurze odmy.. doraźnie naprawione innym przewodem za ciasnym

No i wsadziłem ledy w światła wsteczne , i kolejny problem , jedna z oprawek była uszkodzona, na szczęście miałem używaną która nie wypada
No i po szybkich testach dziś , nie faluje , nie gaśnie , nie trzęsie na wolnych , sonda pracuje i rysuje ładny wykres co ważne od ok 70st płynu zaczyna pracować ,a nie stoi sztywno.