Oto nowy nabytek: Mazda 323F 2.0 FS Sportive

Wprowadzenie
Po sprzedaży Mazdy 626 GF nie czekałem zbyt długo z decyzją o kupnie następnego auta. Wybór był dość prosty – miał być kompakt w rozsądnej cenie. Decyzja jednoznacznie padła na 323F BJ-tkę lecz z motorem 2.0 FS 131KM. Pod uwagę brałem również Protege5 jednakże takich modeli jest stosunkowo niewiele, wręcz wcale, a jak już się trafiają na allegro.pl to ok. 500—600km od mojego miejsca zamieszkania. Po pierwsze za daleko- a po drugie nie wiadomo co to za „miny”…
Pod koniec czerwca 2013 nabyłem już koleje auto rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni- MAZDA 323F BJ 2.0 Sportive z rocznika 2001r. Kolor srebrny metalik- 22V. Po kupnie generalnie mycie auta, pranie wnętrza (tapicerki itd.), W lipcu auto przeszło duży przegląd (wymieniono rozrząd wraz z pompą wody, olej silnikowy , filtry (paliwa, oleju, kabinowy, powietrza), Wymieniono chłodnicę klimatyzacji, stara już była ,,dziurawa” , nabito i odgrzybiono klimatyzację.
To już trzecia Mazda w domu obok 323F BJ 1.6 ZM 2001r. oraz Premacy 1.8 FP 2005r. Wszystkie trzy srebrne „Maździochy”– ZOOM-ZOOM…
Dane podstawowe:
Model: Mazda 323F generacji „BJ”
Nadwozie: 5HB hatchback
Wersja: Sportive (zwana również Sporty, GT na innych rynkach europejskich)
Rok: 2001
Motor: 2.0 FS 131KM
Lakier: 22V sunlight silver metalic
Wyposażenie seryjne:
4 x Airbag
Białe zegary (atrybut wersji Sportive) podświetlane na czerwono
ABS z TCS (odłączany)
Immobilizer
Centralny zamek
Sportowa kierownica sygnowana NARDI TORINO
Elektryczne przednie lusterka
Elektryczne szyby 4x
Klimatyzacja półautomatyczna
Halogeny przednie
16’’ felgi aluminiowe na oponach Continental – 195/55/R16
Welurowa tapicerka
Dodatkowo: lakierowane obudowy przednich lusterek, klamki w drzwiach, spoilery boczne, tylnego zderzaka, przedni zderzak ospoilerowany, podłokietnik na tylnym siedzeniu, składane oparcie fotela pasażera w praktyczny stolik lub do przewozu długich przedmiotów.
Z ciekawostek mogę dodać, że przednie lampy w tej wersji Sportive różnią się od cywilnych BJ-tek z silnikami 1.3 , 1.6 ZM, czy 2.0 DiTD. Cały pic polega na tym, iż światła pozycyjne są obok mijania, a w normalnych BJ-tkach znajdują się tuż przy błotnikach
Eksploatacja:
28.06- Wymieniono: Filtr powietrza, Filtr kabinowy, Filtr paliwa, nowe świece zapłonowe – NGK.
08.07- Wymieniono tarcze hamulcowe przednie oraz komplet klocków hamulcowych TRW przód oraz tył.
23.07- Wymieniono pompkę spryskiwacza tylnej szyby- stara skorodowała i rozsypała się w ręce …
24.07 Wymieniono: rozrząd (OEM mazda FS – pasek wraz z rolką, napinaczem oraz pompa wody GMB), uszczelkę pod pokrywę zaworów, uszczelniacze wałków rozrządu, uszczelkę wału korbowego. Ponadto wymieniłem miskę olejową+ nową uszczelkę.
26.07 Wymieniono: chłodnicę klimatyzacji, nabito i odgrzybiono klimatyzację
27.07 Wymieniono: olej silnikowy 10w40 (ELF) wraz z filtrem oleju
07.08 Konserwacja podwozia, nadkoli, profili zamkniętych
Modyfikacje:
Z racji braku funduszy oraz pozostawienia auta w ,,serii” na razie nic ciekawego się nie szykuje. W porównaniu do większości Sportive'ów na forum mój będzie seryjny
Auto dostało zaciski pomalowane w złocisty kolorek.

323F 2.0 Sportive rocznik 2001

Tył BJ-tki

Kolejne ujęcie

Felgi 16'' na oponkach Continental. Zaciski pomalowane w złocisty kolor.

Reflektor przedni po polerowaniu

Wnętrze

W plenerze...

Moja i braciaka. 2 BJ-tki
Foto 2014