Mazda 323f BJ FS 2001 "Knur"

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez dusio » 12 kwi 2014, 17:32

Siemka,

Przedstawiam moja nową koleżankę Madzię.

Właścicielem jestem od Grudnia 2013 roku, ale dopiero teraz się zarejestrowałem.
Auto zostało kupione od Polaka, który je sprowadził kilka lat temu.

Przebieg przy zakupie – 199k kilometrów, wygląda na autentyczny.

No więc tak, moja księżniczka ma charakter "sportowy", tzn jest to wersja Sportive, benzyna 2.0L, 131 KM.

Jeśli chodzi o pakiet, to do samochodu dostałem felgi dedykowane (16 cali) z letnimi oponami (prawie nowe) oraz 15 calowe buty na zimę (ogumienie również w bardzo dobrym stanie).

Dodatkowe wyposażenie to:

Klimatyzacja
Radio z mp3 (ktoś podpieprzył oryginalną konsole poprzedniemu właścicielowi)
Elektryczne lusterka
Sterowanie szybami x4
Skórzana kierownica
Białe zegary (wersja sportive)
Okrągłe halogeny (obecnie podbite i zaklejone :( )

Od zakupu wymieniłem drobnostki takie jak:

Rozrząd (+olej)
Przednie amortyzatory
Klocki z tyłu

Planuję:

Tyle amortyzatory (Maj)
Lampki wewnątrz (konsola i deska rozdzielcza – trochę słabo świecą)
Oryginalna konsola albo zegarek z półeczką, żeby wypełnić miejsce po skradzionej konsoli.
HALOGENY

Dodatkowo, Madzia dostała skierowanie do samochodowego doktora, który zabezpieczył całe podwozie przeciwko korozji.

Poza tymi zmianami, auto jest w stanie dobrym – drobne ryski i trochę rdzy na drzwiach (zabezpieczone tymczasowe kortaniną) Muszę tylko znaleźć okulary, bo halogeny się potłukły.

A oto moja pociecha:

Obrazek

(to jeszcze zimą)

Obrazek

(robione dziś)

Obrazek

Obrazek

(zaciski takie sportowe)

Obrazek
Ostatnio edytowano 27 kwi 2014, 11:48 przez dusio, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 22 mar 2014, 17:37
Auto: Mazda 323f bj fs
2001
Midnight Blue

Postprzez Bartg » 13 kwi 2014, 19:25

Witamy na forum i w dziale Nasze Mazdy :) Dodaj proszę wyposażenie no i koniecznie obiecane fotki, wtedy temat przeniosę do działu 323 :)
Moderator
CUP 2011 miejsce 3

Od: 23 sty 2008, 22:25
Auto: Volvo V50 2.4 '04
EX Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 '98

Postprzez CreaLive » 28 kwi 2014, 16:28

Witam kolegę, ja również jestem z Bytomia, ale jeszcze nigdy nie miałem okazji spotkać na drodze <zawstydzony>

Zmieniałeś już amortyzatory, bo ja również to będę robił. Może ugadamy się na kupno ich razem i dostaniemy jakiś większy rabacik :P
Szerokości
Forumowicz

Od: 4 wrz 2010, 14:10
Auto: 323F BJ DiTD 00

Postprzez maestro81 » 28 kwi 2014, 17:41

Ladne autko... ladny kolorek... wyglada na zadbana...
Jak tam problemik z ruda wyglada? Dbaj o nia, a odwdzieczy Ci sie niezawodnoscia :)
Ps. Wkrotce bede zmienial u siebie ORI radio na sprzet multimedialny wiec jak co daj znac na PW – w bardzo dobrym stanie, wszystko dziala poprawnie, wizualnie odealne, nawet mp3 odtwarza (choc na radiu nie ma nawet o tym wzmianki)
Pozdrowki :D
Obrazek

Dobra rada:
Nie wstawaj, kiedy dzwoni budzik.
Oddzwonisz później :D
Forumowicz

Od: 25 lip 2013, 21:08
Auto: Jest: Mazda6 GL'17
Była: MAZDA6 GH '08 Była: MAZDA 323F SPORT '03

Postprzez benq323 » 28 kwi 2014, 18:08

Ładna BJ-tka w najładniejszym kolorze <serduszka>
Do planów bym dodał pomalowanie wkładów przednich lamp na czarno ;)

Odnośnie radia PW ;)
Regeneracja DPF........info PW
Forumowicz

Od: 31 mar 2009, 17:10
Auto: Opel Signum 1,9 CDTI (Z19DT) 2004r

Postprzez dusio » 28 kwi 2014, 19:49

CreaLive napisał(a):Witam kolegę, ja również jestem z Bytomia, ale jeszcze nigdy nie miałem okazji spotkać na drodze <zawstydzony>

Zmieniałeś już amortyzatory, bo ja również to będę robił. Może ugadamy się na kupno ich razem i dostaniemy jakiś większy rabacik :P
Szerokości

Wymieniałem przód – niedługo wymieniam tył bo trochę stuka. Jeśli znasz jakieś fajne źródło, daj znać! Ja najczęściej podjeżdżam na Smolenia do Pań, jeśli chodzi o części:) A co do samego Bytomia – najczęściej jeżdżę po Krakowie bo obecnie tam mieszkam, Bytom czasami na weekend:)

maestro81 napisał(a):Ladne autko... ladny kolorek... wyglada na zadbana...
Jak tam problemik z ruda wyglada? Dbaj o nia, a odwdzieczy Ci sie niezawodnoscia :)
Ps. Wkrotce bede zmienial u siebie ORI radio na sprzet multimedialny wiec jak co daj znac na PW – w bardzo dobrym stanie, wszystko dziala poprawnie, wizualnie odealne, nawet mp3 odtwarza (choc na radiu nie ma nawet o tym wzmianki)
Pozdrowki :D

Chętnie! Wciąż się zastanawiam, czy to dobry pomysł – radyjko dokupione gra nieźle, ma cd i mp3 i aux. Czy seryjna konsola ma wyjście aux? Wygląda o niebo lepiej, to mnie właśnie kusi. Z kolei teraz mogę sobie kupić półeczkę z zegarkiem, przynajmniej będę wiedział która godzina, bo obecnie muszę na rękę patrzeć <glupek2>
Co do rudej, spód jest w porządku – byłem w warsztacie specjalizującym się w zabezpieczaniu podwozia. Bardziej martwię się o drzwi. Na samym dole lekko gryzie rdza. Pomalowałem to kortaminą czy jako to się tam nazywa i wygląda lepiej. Chyba nie postępuje. Zastanawiam się, czy w przyszłości po prostu nie znaleźć jakichś tanich drzwi i wymienić... Dotyczy to tylko przednich drzwi. Na tylnych prawie nie ma rdzy na szczęście.
Początkujący

Od: 22 mar 2014, 17:37
Auto: Mazda 323f bj fs
2001
Midnight Blue

Postprzez maestro81 » 28 kwi 2014, 20:11

dusio napisał(a):Chętnie! Wciąż się zastanawiam, czy to dobry pomysł – radyjko dokupione gra nieźle, ma cd i mp3 i aux. Czy seryjna konsola ma wyjście aux? Wygląda o niebo lepiej, to mnie właśnie kusi. Z kolei teraz mogę sobie kupić półeczkę z zegarkiem, przynajmniej będę wiedział która godzina, bo obecnie muszę na rękę patrzeć <glupek2>

Wyscia aux, z tego co mi wiadomo, w ori radyjku nie ma – ale chlopki rozrtopki z forum sobie to rozpracowali, dorobili i maja ;) Zegar widac na wyswietlaczu radia i chyba moze byc widoczny rowniez podczas sluchania radia czy plyt (sprawdze to dzis i doszrajbam ;) bo nie jestem pewien )
Radio i tak bede sprzedawal, choc wole najpierw na forum wystawic na "sale", gdyz co niektorzy poszukuja takiego sprzetu, a jesli sie nie sprzeda – to poleci na ebaya.

A odnosnie rudej pytam, bo mi po zimie to takie cuda wianki wyszly na lakierze, ze sie za glowe zlapalem :(
( na szczescie latem lakiernik bedzie :D )

Ps2. Na radyjku moze byc widoczny zegar caly czas ( po wlaczeniu radia lub cd wystarczy macisnac przycisk clock i gotowe )
A tu link do sklepu z nowymi halogenami z aledrogo:
http://allegro.pl/mazda-323f-323-f-spor ... 13171.html

Pozdro
Obrazek

Dobra rada:
Nie wstawaj, kiedy dzwoni budzik.
Oddzwonisz później :D
Forumowicz

Od: 25 lip 2013, 21:08
Auto: Jest: Mazda6 GL'17
Była: MAZDA6 GH '08 Była: MAZDA 323F SPORT '03

Postprzez Michał323f » 5 maja 2014, 14:53

ładna :) życzę szczęścia przy szukaniu halogenów, i śrubki zmień
na chromowane do Alu Felg.

też szukałem w tym kolorze ale trafiła się czerwień.
323F BJ 1,5 88km, 102NM--> 323F BJ 2,0 130km 160NM ??
Forumowicz

Od: 9 lip 2008, 10:21
Auto: Mazda 323F (BJ ) 03, 2,0 16V
Sportiva