Mazda 323f BG 1.6 16V 94r

BJ / BA / EC / BG / BF / BW / BD / BV

Postprzez PeteMazda323F » 31 paź 2010, 11:54

Witam wszystkich fanów Mazdy ! <serduszka> <serduszka>
Na samym początku chciałbym przedstawić wam historię tego samochodu. Madzia jest w moim domu od 5lat, dotychczas właścicielem był szwagier. Nie zaprzeczę że polubiłem go na początku ze względu samochodu. Madzia została kupiona z bajerami,( 15` alu, przyciemniane szyby, czerwone fotele, neony, spojler, sprzęt audio) lecz mojej siostrze to się nie podobało... szwagier zdemontował. Bardzo na tym ubolewałem, 15 letni chłopak zakochał się w samochodzie szybciej niż w dziewczynie <lol> Gdy pierwszy raz ujrzałem to auto, wiedziałem że chce je mieć ! Regularnie co niedziele od momentu zdania prawka, prosiłem ich by dali mi się tą Mazdą przejechać...wiecie dla mnie było to coś, gdy wsiadasz do środka, sportowe fotele, lampy przednie to był normalnie talizman.
Na przełomie 2008-10r siostra przymierzała się na zmianę auta bo rodzinka się poszerzyła to i trzeba kupić coś "nie sportowego", jak rzekła tak się stało.. przeciągali to i przeciągali. Cała rodzinka była przeciw temu by kupił to auto, szwagier mówił że nie nadaje się samochód do jazdy, że cały czas coś pada, że akumulator trzeba wymienić, że hamulce nie działają. Tata był też po jego stronie, nie nawiedziłem ich za to. Starali się mi wmówić że jeżeli kupię ten samochód będę pod nim leżał i nie wyjadę za bramę. Mnie to nie przerażało ustaliłem z siostrą że odstąpią mi Madzię za symboliczne 900zł. Pierw sobie pomyślałem, kurde za 900 stów takie auto. Biorę, nie byłem świadomy może co mnie czeka, ale chciałem się przekonać i wszystko zrobić samemu. Po wielkich kłótniach z rodzicami udało mi się nabyć Mazdę w kwietniu tego roku.

Czekało na mnie wiele pracy:
usterki… na dzień zakupu (28.04.2010)

– silnik bierze olej
– świece
– akumulator
– klocki
-brak ręcznego
-zacisk
-brak oleju w silniku
-rozwalona chłodnica
-brak silnika na chłodnicy (był ale nie działał)
-przebite dwie opony (trzymały powietrze ale na 2dni)
– od wewnątrz nie otwierały się drzwi od kierowcy
-cieknąca przednia szyba (przegnita uszczelka )
-silniczek krokowy

Strach na początku mnie obleciał, ale miałem wakacje… co tam, zabraliśmy Się do pracy. Początkowo Tata, który był przeciwny zakupu, dużo mi pomógł. Praktycznie dzięki niemu to autko jeździ.
W Ciągu miesiąca udało nam się wszystko naprawić, odrestaurować uszkodzenia.
Cieknąca szyba, która wiele razy moczyła mi krocze. Została załatana, hamulce zrobione i działają lepiej niż nowe :D Pisząc to mam uśmiech na twarzy !

W ciągu tych 6m-cy razem z Zakupem samochodu, poznałem moją drugą miłość.. Magdę.
Nie wiem jak to się stało, ale wraz z dziewczyną włożyliśmy wiele serca i pracy by Mazda jako tako jeździła.

rzeczy które zakupiłem:
-CB radio.
-Opony letnie 195/50/15r
-Szpachla
-Dywaniki
-Przyciemniane szyby tył
-Wiatrak do chłodnicy
– Sprzęt audio ( na początek radio JVC 4x40W, 2x16mm Alpine SXE1750S 280W)
-Wymiana Oleju na 10W40
-Wymiana filtrów
– Zaciski
-Szczęki, klocki, bębny
-Klamka
-Akumulator
-uszczelki do silnika
-silniczek krokowy
-klej do chłodnicy Marki nieznanej, samorodny . Trzyma jak tralala :D

Wyposażenie:
-ABS,
-Autoalarm
-Centralny zamek,
-Elektryczne szyby,
-Blokada skrzyni biegów,
-Elektryczne lusterka,
-Immobilizer,

Autko przeszło przegląd bez jakich kolwiek problemów. Osoba, która przeprowadzała przegląd powiedziała mi coś takiego :” to jest auto z duszą, dbaj o nie a będzie Ci wierne. Nie zawiedzie Cię”
Okazało się że serwisant również ma podobną Mazdę, podobną bo Ja moja jest wyjątkowa !

Plany na przyszłość ?

– Lakiernik, chciałbym by mazda odzyskała swój blask w słońcu. <jupi>

Zdjęcia robione telefonem:
Obrazek

Obrazek

Oczywiście galeria będzie zaktualizowana.
Ostatnio edytowano 31 paź 2010, 13:58 przez PeteMazda323F, łącznie edytowano 1 raz
jest Mazda jest impreza ;D
Początkujący

Od: 28 maja 2010, 18:56
Auto: Mazda 323F BG 1.6 16V 94r 88KM

Postprzez Ania_TM » 31 paź 2010, 11:56

bardzo ładna <rotfl> jak każda bagietka

pozdrawiam <spoko>

wzruszająca historia, bo mam też BG, więc mnie urzekła :P:P
Ania_TM

Postprzez Bari » 31 paź 2010, 12:36

No No naprawdę fajnie się prezentuje z zewnątrz:) chciałbym jeszcze zobaczyć środek:)
Forumowicz

Od: 23 maja 2010, 17:16
Auto: Mazda3 BL 1.6 MZR Excl 10'

Postprzez boczek86 » 3 lis 2010, 22:47

tyle pracy i serce co wlozyles to napewno ci sie odwdzieczy :) ogolnie fajna mazda :)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2010, 12:12
Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition

viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0

Postprzez berti.amb » 16 lis 2010, 13:23

Miałem taką mazdę nawet w identycznym kolorze i teraz znów chcę mieć identyczną bo strasznie tęsknie... <płacze>
Ale niestety tak jak Ty kupiłeś swoją sfatygowaną tak i obecna większość na rynku ma się podobnie :(
Początkujący

Od: 19 wrz 2008, 01:38
Auto: Obecnie MPK

Postprzez Radex » 16 lis 2010, 13:32

piękna Madzia, kupa dobrej roboty i Serca włożona w autko <spoko> pełen szacun <serduszka>
czekamy na więcej i lepsze foty :D

berti.amb raczej nie kupisz użwanego 16to letniego auta które wygląda jak nowe ;P kolejny "wymagający" :P
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez ptr_mati » 16 sty 2011, 10:51

Fajne auto powodzenia w dalszych zmianach i eksploatacji
Mazda I Love You:D
Forumowicz

Od: 19 lut 2008, 14:41
Auto: Mazda 323F 1.8 DOHC GT :)